Now Reading
Τα μωρά έχουν αναπτύξει τη δική τους γλώσσα ήδη από τη θερμοκοιτίδα

Τα μωρά έχουν αναπτύξει τη δική τους γλώσσα ήδη από τη θερμοκοιτίδα

Και άλλες εκπληκτικές ανακαλύψεις που δείχνουν πόσο εξελιγμένο είναι το μυαλουδάκι τους.

Όταν μιλάμε σε ένα μωρό, συνήθως ο τόνος της φωνής μας γίνεται πιο ψιλός και το λεξιλόγιό μας περιορίζεται σε λίγες, απλές λέξεις και σύντομες φράσεις. Τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά, του τρόπου ομιλίας που απευθύνεται στα μωρά, φαίνεται να είναι κοινά σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη (Current Biology).

Μια ομάδα ειδικών, από το Ίδρυμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Πρίνσετον, αφού κατέγραψε μαμάδες να μιλούν σε εννέα διαφορετικές γλώσσες, ανακάλυψε ότι σε όλες τις γλώσσες κάθε μία μαμά αλλάζει το ηχόχρωμα στη φωνή της όταν απευθύνεται στο μωρό της.

Όπως υποθέτουν οι ερευνητές, οι μαμάδες ίσως αλλάζουμε τη φωνή μας προσπαθώντας να κάνουμε προφέρουμε πιο καθαρά τις συλλαβές των λέξεων και να βοηθήσουμε το μωρό μας να μάθει να μιλάει. Ίσως επίσης το κάνουμε για να του δείξουμε ότι απευθυνόμαστε σε εκείνο.

Τα μωρά, με τη σειρά τους, έχουν σημειώσει εκπληκτική γλωσσική πρόοδο ήδη από τη στιγμή του τοκετού. Από την ενδομήτρια περίοδο ακόμα έχουν μάθει να ξεχωρίζουν τη φωνή της μαμάς τους, καθώς και να διακρίνουν τη μητρική γλώσσα ανάμεσα σε ξένες.

Μάλιστα, όπως έδειξε μια πρόσφατη έρευνα, ακόμα και τα πρόωρα μωρά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα παράγουν διαφορετικές φωνές σε μια προσπάθειά τους να ανταποκριθούν σε έναν ενήλικα που τους μιλάει. Αν ο ενήλικας σταματήσει να αποκρίνεται, τότε τα μικροσκοπικά αυτά πλάσματα το καταλαβαίνουν και επίσης σταματούν να παράγουν φωνές.

Μια ανάλογη ικανότητα παρατηρήθηκε και σε μωρά πέντε μηνών. Μάλιστα, όσο καλύτερα ανταποκρίνεται η μαμά ή οποιοσδήποτε άλλος φροντιστής στις ανάγκες τους, τόσο μεγαλύτερες ικανότητες γλωσσικής κατανόησης αναπτύσσουν μέχρι την ηλικία των 13 μηνών.

Δείτε Επίσης

Σε μια άλλη έρευνα οι ερευνητές, αφού ηχογράφησαν μωρά τριών και τεσσάρων μηνών να μιλούν στον εαυτό τους, ανακάλυψαν ότι είναι ήδη σε θέση να εκφράζουν μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων μέσα από φωνούλες, μουγκρητά και τσιρίδες.

Μιλήστε λοιπόν άφοβα στο μωρό σας, όσο μικρό κι αν είναι, ακόμα και αν βρίσκεται στη μήτρα. Με αυτό τον τρόπο θα δεθείτε περισσότερο μαζί του και θα το βοηθήσετε να θέσει εξ απαλών ονύχων τα θεμέλια της γλωσσικής του ανάπτυξης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top