Now Reading
Συναισθηματικές ασκήσεις για δύο

Συναισθηματικές ασκήσεις για δύο

Πώς να ενισχύσετε τον δεσμό και την επαφή μεταξύ σας

Μια σχέση είναι ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται φροντίδα και από τους δύο προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται ο δεσμός μεταξύ σας. Οι συναισθηματικές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να είστε σε συναισθηματική εγρήγορση ώστε να είστε σε θέση να προλαμβάνετε κλυδωνισμούς αλλά και προκειμένου να ενεργείτε συνειδητά για την ολοένα μεγαλύτερη και πιο ειλικρινή ενίσχυση της επαφής σας.
Εδώ είναι πέντε από τις πιο αποτελεσματικές συναισθηματικές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να τονώσετε ακόμα περισσότερο τα θεμέλια της σχέσης σας.
Κοιτώντας ο ένας μέσα στην ψυχή του άλλου
Για να ασχοληθείτε με την ψυχή, κοιτάξτε ο ένας τον άλλον ενώ κάθεστε με τα γόνατά σας αντικριστά και κρατήστε επαφή με τα μάτια για 3-5 λεπτά. Ναι, επιτρέπεται να τα ανοιγοκλείνετε. Είναι φυσιολογικό να αισθανθείτε λίγο άβολα για τα πρώτα 1-2 λεπτά, αν δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ ξανά. Πρέπει να αποφύγετε να μιλήσετε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν η ησυχία σάς φέρνει αμηχανία, επιλέξτε ένα τραγούδι και δεσμευτείτε να κρατήσετε την επαφή με τα μάτια κατά τη διάρκεια του.

Σε έναν κόσμο που προσπαθεί όλο και περισσότερο να τραβήξει την προσοχή σας και να σας αποσπάσει την προσοχή, αυτή η άσκηση σύνδεσης σίγουρα θα πυροδοτήσει αποτελεσματικά τη σπίθα μεταξύ σας. Επαναλαμβάνοντας την άσκηση μερικές φορές την εβδομάδα θα έχετε την ενίσχυση της σύνδεσης που αναζητάτε εσείς και ο σύντροφός σας.

Συνειδητός εκτεταμένος χρόνος αγκαλιάς

Τόσο απλό, που τόσο συχνά περνάει στα ψιλά γράμματα. Ποια είναι η ρουτίνα του ύπνου σας; Απασχολείτε τον εαυτό σας με κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές ή βιβλία; Είστε σίγουροι ότι η χρήση αυτών των πραγμάτων σας βοηθά να κοιμηθείτε; Λοιπόν, οι χημικές ουσίες της χαράς που απελευθερώνονται στον εγκέφαλό σας όταν είστε αγκαλιά σάς βοηθούν να κοιμηθείτε ακόμα πιο εύκολα.

Είτε είναι κοντά στη συνηθισμένη σας ώρα για ύπνο είτε όχι, η εκτεταμένη συνεδρία αγκαλιάς μερικές φορές την εβδομάδα θα τονώσει κατά πολύ το αίσθημα οικειότητας στη σχέση σας. Δοκιμάστε το ως αλλαγή στη ρουτίνα του ύπνου σας. Σκεφτείτε το, μιλήστε με τον σύντροφό σας για αυτό και, στη συνέχεια, ενσωματώστε το στη ζωή σας ως μια καθιερωμένη συνήθεια σύνδεσης.

Το μυστικό των 7 αναπνοών

Αυτή η πρακτική μπορεί να ακούγεται πολύ new age ή του διαλογισμού σε σύγκριση με τις άλλες ασκήσεις σύνδεσης, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε. Είτε είστε ξαπλωμένοι στο πλάι είτε κάθετα όρθια, βρεθείτε αντικριστά και αγγίξτε απαλά τα μέτωπά σας. Με τα μέτωπά σας να αγγίζονται, πάρτε επτά βαθιές, αργές αναπνοές σε συγχρονισμό με τον σύντροφό σας. Παρόμοια με την άσκηση επαφής με τα μάτια, η πρώτη ή οι δύο πρώτες αναπνοές μπορεί να μοιάζουν σαν να απαιτούν πολλή συνειδητή σκέψη, αλλά από την τρίτη ή τέταρτη αναπνοή θα αισθανθείτε σαν να πρόκειται για ένα πολύ φυσικό πράγμα που πρέπει να κάνετε.

Αυτή η άσκηση δεν περιορίζεται σε επτά αναπνοές (μπορείτε να συνεχίσετε για μερικά λεπτά αν θέλετε), αλλά οι επτά αναπνοές είναι ο τέλειος ελάχιστος αριθμός αναπνοών για τα ζευγάρια ώστε να νιώσουν πραγματικά ότι αισθάνονται συνδεδεμένοι στη στιγμή.

Ενεργητική ακρόαση

Αυτή είναι μια σημαντική προφορική άσκηση. Για προθέρμανση είναι καλό να ξεκινήσετε με κάποιες μη λεκτικές ασκήσεις. Μπορείτε να κάνετε μία ή δύο από τις προαναφερθείσες μη λεκτικές ασκήσεις πρώτα προτού επιχειρήσετε αυτή την άσκηση.

Ορίστε ένα χρονόμετρο για μισή ώρα ή 15 λεπτά (ή όσο χρόνο θεωρείτε ότι χρειάζεστε) και αφήστε τον σύντροφό σας να πει ό,τι θέλει για να εκφραστεί ελεύθερα. Μπορεί να μιλήσει για την ημέρα του, την καριέρα του, πώς νιώθει για σένα, τι απασχολεί το μυαλό του τελευταία… ό, τι κι αν νιώθει.

Δείτε Επίσης
Ο Sean Williams, ο ιδρυτής της κοινότητας για πατέρες The Dad Gang στο Instagram, λέει ότι το να είσαι μπαμπάς κοριτσιών δεν είναι μόνο να βγάζεις φωτογραφίες και να παίζεις μαζί τους

Κατά τη διάρκεια αυτής της ελεύθερης λεκτικής έκφρασης, είναι καθήκον του δέκτη να ακούει απλώς. Ο παραλήπτης δεν προσφέρει καμία συμβουλή ή προφορική ανατροφοδότηση με κανέναν τρόπο. Απλώς φαντάζεται τα λόγια του συντρόφου του ως ροή συναισθημάτων, και τα απορροφά.

Είστε ελεύθεροι να δώσετε μη λεκτικά στοιχεία ακρόασης με τα μάτια ή τη γλώσσα του σώματός σας. Αλλά η άσκηση ως δέκτης είναι να ακούσετε απλώς ό,τι έχει να πει ο ομιλητής. Μόλις το χρονόμετρο σβήσει, οι ρόλοι αλλάζουν και ο άλλος σύντροφος παίρνει τη σειρά του να μιλήσει σε μια συνεχή ροή συνείδησης.

Ένας από τους δυο σας μπορεί να είναι πιο λεκτικός από τον άλλο, και αυτό είναι εντάξει. Συχνά ο σύντροφος που είναι πιο ήσυχος, θα καλωσορίσει την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις του χωρίς διακοπή, επειδή μπορεί να αισθάνεται συχνότερα ότι διακόπτεται στην καθημερινή του ζωή (είτε από τον σύντροφό τους, τους φίλους ή τους συναδέλφους κ.λπ.).

Meeting για δύο

Εσείς και ο σύντροφός σας έχετε αρκετά απασχολημένη ζωή; Πολλά σφάλματα επικοινωνίας μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής εβδομάδας (ημιτελείς συνομιλίες, ανεκπλήρωτες προσδοκίες, ακούσιες επιθυμίες). Σκεφτείτε ένα καθιερωμένο εβδομαδιαίο meeting ως έναν τρόπο να βγείτε από την ημιτελή επικοινωνία σας και να αναπληρώσετε το κενό που δημιουργείται από το πολυάσχολο πρόγραμμά σας.

Για αυτήν την άσκηση σύνδεσης, προγραμματίστε ένα μη διαπραγματεύσιμο πρόγραμμα σύνδεσης 30 λεπτών, όπου εσείς και ο σύντροφός σας θα αφαιρέσετε όλες τους περισπασμούς από το περιβάλλον σας (τηλέφωνα, υπολογιστές, παιδιά κ.λπ.) και κάντε μια ενεργητική συνομιλία. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ερωτήσεις όπως «Πώς αισθάνεσαι για εμάς σήμερα;», “Υπάρχει κάτι που αισθάνεσαι ως εκκρεμότητα από αυτήν την εβδομάδα για το οποίο θα ήθελες να μιλήσεις;» ή «Πώς μπορώ να σε κάνω να νιώσεις μεγαλύτερη ικανοποίηση τις επόμενες μέρες;». Μην αφήνοντας συναισθηματικές εκκρεμότητες μεταξύ σας και μιλώντας ήρεμα και συχνά για όλα όσα νιώθετε και σας απασχολούν, δημιουργείτε από κοινού ένα ασφαλές περιβάλλον για να κάνετε τη σχέση σας να εξελίσσεται και να ανθίζει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top