Now Reading
Σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει ο κορωνοϊός την εγκυμοσύνη

Σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει ο κορωνοϊός την εγκυμοσύνη

Όλα τα νέα στοιχεία που χρειάζεται να έχετε υπόψη σας

Μέχρι τώρα, δεν έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το πώς η τρέχουσα πανδημία επηρεάζει τις εγκύους. Μια πρόσφατη μελέτη Northwestern Medicine ρίχνει λίγο φως στο θέμα, αλλά τα νέα δεν είναι απαραίτητα καλά: Η έρευνα δείχνει ότι οι έγκυοι με κορωνοϊό μπορεί να παρουσιάσουν τραυματισμό στον πλακούντα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη ροή αίματος μεταξύ μητέρας και παιδιού στη μήτρα. Τι σημαίνει αυτό; Περιμένετε, μην πανικοβληθείτε … μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο ακούγεται.

Τα καλά νέα; Όλες εκτός από μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη γέννησαν υγιή μωρά που είχαν αρνητικά αποτελέσματα για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το CNN. Ωστόσο, ο πλακούντας κάθε γυναίκας έδειξε στοιχεία τραυματισμού. Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια πιθανή νέα επιπλοκή του κορωνοϊού σε εγκύους, που θα απαιτούσε στενή παρακολούθηση από τους γιατρούς.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο The American Journal of Clinical Pathology, οι ερευνητές εξέτασαν τους πλακούντες από 16 γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό ενώ ήταν έγκυοι και γέννησαν στο Νοσοκομείο Northwestern Medicine Prentice Women’s Hospital στο Σικάγο του Ιλινόις. Οι παθολογικές εξετάσεις έδειξαν ενδείξεις τραυματισμού στον πλακούντα και των 16 γυναικών, μια ανησυχητική ένδειξη λαμβάνοντας υπόψη την καθοριστική λειτουργία του οργάνου.

«Δεν επιθυμώ να ζωγραφίσω μια τρομακτική εικόνα, αλλά αυτά τα ευρήματα με ανησυχούν», δήλωσε σε η μαιευτήρας της Δρ Emily Miller, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Ως ένα από τα πρώτα όργανα που σχηματίζονται μέσα στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας παίζει ζωτικό ρόλο, προμηθεύοντας οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα στο έμβρυο, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει όσα πρέπει να αποβάλλονται από το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Οι ερευνητές της Northwestern Medicine διαπίστωσαν ότι το 80% των πλακούντων που εξέτασαν έδειξαν ενδείξεις αγγειακής βλάβης, έναν τραυματισμό που μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος από τη μητέρα στο έμβρυο. Επιπλέον, το 40% των 16 πλακούντων είχε θρόμβους αίματος. Κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων με ιστορικούς ελέγχους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 55% των πλακούντων εντός της ιστορικής ομάδας σύγκρισης εμφάνισε σημάδια αγγειακής βλάβης και μόνο το 9% είχε θρόμβους αίματος.

«Τα περισσότερα από αυτά τα μωρά γεννήθηκαν έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο εγκυμοσύνης και μετά από κατά τα άλλα φυσιολογικές εγκυμοσύνες, οπότε δεν θα περίμενε κανείς να βρει κάτι λάθος με τους πλακούντες- αλλά αυτός ο ιός φαίνεται να προκαλεί κάποιο τραυματισμό στον πλακούντα., δήλωσε ο παθολόγος της Northwestern Medicine, Dr. Jeffrey Goldstein, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Δείτε Επίσης

Οι τραυματισμοί που ενδέχεται να επηρεάσουν τη ροή του αίματος του πλακούντα θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμποδίσουν και την ανάπτυξη του εμβρύου, οδηγώντας σε χαμηλό βάρος γέννησης, γενετικές ανωμαλίες ή ακόμη και πρόωρη γέννηση. Ενώ ο Goldstein και η ερευνητική του ομάδα δεν βρήκαν στοιχεία αρνητικών αποτελεσμάτων σε κανένα από τα ζωντανά βρέφη που γεννήθηκαν και συμμετείχαν στη μελέτη (μόνο μια γυναίκα απέβαλε στο δεύτερο τρίμηνο), πιστεύουν ωστόσο ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι οι έγκυοι που προσβάλλονται από κορωνοϊό θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, έστω και προληπτικά.

(το άρθρο στηρίχθηκε σε δημοσιεύσεις του διεθνούς Τύπου)

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top