Now Reading
Σε ποια ηλικία μπορεί να αρχίσει μαθήματα κολύμβησης;

Σε ποια ηλικία μπορεί να αρχίσει μαθήματα κολύμβησης;

Μια αθλήτρια με διακρίσεις και δασκάλα κολύμβησης σε παιδιά, η Αμερικανίδα Cathleen Pruden, λύνει όλες τις απορίες μας.

Δεδομένου ότι ο πνιγμός είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου από ατύχημα στην Ευρώπη για παιδιά έως 14 ετών, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουν κολύμβηση από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Πότε όμως ακριβώς μπορούμε να βάλουμε το παιδί μας για πρώτη φορά στην πισίνα;

Μωρά
Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς να τα φέρουμε σε επαφή με το νερό. Για την ακρίβεια, μπορούμε να ξεκινήσουμε μαθήματα baby swimming ήδη από την ηλικία των 6 μηνών, σύμφωνα με την Pruden. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η εμπειρία ωφελεί πολλαπλά τα βρέφη, βοηθώντας τα να καλλιεργήσουν την ισορροπία και το συντονισμό κινήσεων, να χτίσουν το μυϊκό σύστημά τους, ακόμα και να βελτιώσουν τον ύπνο τους. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι τα παιδιά κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να παραμένουν στο νερό για περισσότερη από μισή ώρα – ή και λιγότερο, αν κρυώνουν.

Νήπια
Ακόμα και για παιδιά άνω των 12-18 μηνών, η εμπειρία της πισίνας είναι περισσότερο μια δραστηριότητα bonding, που τα φέρνει πιο κοντά στους γονείς τους. Ένα μάθημα κολύμβησης για νήπια συνίσταται κυρίως σε παιχνίδια στο νερό και σε όλη τη διάρκειά του οι γονείς πρέπει να κρατούν τα παιδιά τους, καθώς το βασικό ζητούμενο, μέχρι την ηλικία των 4 ετών, είναι η εξοικείωσή τους με το νερό.

Από 4 ετών και πάνω
Γύρω στα 4 ένα παιδί είναι έτοιμο για πιο προχωρημένα μαθήματα κολύμβησης, καθώς μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες του εκπαιδευτή. Οι δάσκαλοι κολύμβησης, με τη βοήθεια διαφόρων σωσιβίων όπως το «μακαρόνι», μαθαίνουν στα παιδιά πώς να επιπλέουν και να προχωρούν μέσα στο νερό.

Δείτε Επίσης

Πότε μπορούμε να σταματήσουμε τα μαθήματα κολύμβησης;
Τελικός στόχος, σύμφωνα με την Αμερικανίδα trainer, είναι ένα παιδί να μάθει πώς να επιπλέει σε ύπτια θέση, να κολυμπάει 25 μέτρα (αν και μέσα σε μια πισίνα μέτριου μεγέθους, η απόσταση ανάμεσα στα άκρα της είναι συνήθως μικρότερη), να «περπατάει» μέσα στο νερό για ένα λεπτό, να κάνει βουτιά στην πισίνα (υπολογίζοντας το βάθος όπου θα πέσει) και να βγαίνει από αυτήν. Το νούμερο ένα ζητούμενο, επομένως, είναι η ασφάλεια ενός παιδιού στο νερό.

Δεν ξεχνάμε όμως και το παιχνίδι!
Ανεξαρτήτως ηλικίας, όλα τα παιδιά επωφελούνται ακόμα και από το απλό παιχνίδι μέσα στο νερό. Καθώς αντιγράφουν το ένα το άλλο, αλλά και τους γονείς τους, καλλιεργούν χωρίς να το συνειδητοποιούν νέες πρακτικές δεξιότητες και τολμούν καινούρια πράγματα. Ακόμα και ένα παιδί που μέχρι σήμερα φοβάται να βρέξει το πρόσωπό του, μέσα από το παιχνίδι στο νερό όχι απλώς εξοικειώνεται σιγά σιγά με αυτό, αλλά καταλήγει να το αγαπάει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top