Now Reading
Σε λίγα χρόνια θα θηλάζουν και οι μπαμπάδες

Σε λίγα χρόνια θα θηλάζουν και οι μπαμπάδες

Μια νέα –βραβευμένη– εφεύρεση βγαλμένη από σενάρια επιστημονικής φαντασίας ενδέχεται να δίνει στους άνδρες τη δυνατότητα του θηλασμού!

Η φοιτήτρια σχεδιασμού προϊόντων Marie-Claire Springham προχώρησε στην Αγγλία στο σχεδιασμό της εφεύρεσής της καθώς εμβάθυνε στην επιλόχειο κατάθλιψη από την οποία μπορούν και άνδρες να υποφέρουν όταν αισθάνονται ότι μετά τη γέννηση του μωρού τους δεν μπορούν να συνεισφέρουν όσο θέλουν κι επιθυμούν στο μεγάλωμα και την ανατροφή του μωρού, αναπτύσσοντας το αίσθημα αποκλεισμού. Η αλήθεια είναι ότι ο ερχομός του νεογέννητου αυξάνει σε μια μητέρα τις ώρες του φόρτου εργασίας κατά μέσο όρο το πρώτο διάστημα της ζωής του μωρού 21 ώρες την εβδομάδα, ενώ στους μπαμπάδες η αύξηση αυτή έφτασε στις 12.5 ώρες την εβδομάδα – ο κύριος λόγος για το χάσμα αυτό είναι ότι οι μπαμπάδες δεν μπορούν να συμμετέχουν στον θηλασμό. Σε λίγα χρόνια, υπολογίζονται γύρω στα πέντε, με την εφεύρεση της Marie-Claire Springham ο θηλασμός δεν θα είναι «απαγορευτικός» για τους νέους μπαμπάδες.

Η Marie-Claire Springham δημιούργησε ένα κιτ τροφοδότησης. Το κιτ θα προσφέρει στους μελλοντικούς μπαμπάδες μια ποσότητα από την ορμόνη προγεστερόνης -μια τεχνητή μορφή της προγεστερόνης της γυναικείας ορμόνης- την οποία θα αρχίσουν να παίρνουν μία φορά την ημέρα μόλις μάθουν ότι ο σύντροφός τους περιμένει να κάνει μωρό. Αυτό θα τονώσει την παραγωγή γαλακτοπαραγωγών αδένων. Και έπειτα έξι εβδομάδες πριν φτάσει το μωρό, οι μπαμπάδες θα αρχίσουν να παίρνουν μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται δομπεριδόνη, η οποία διεγείρει την προλακτίνη, την ορμόνη που ενεργοποιεί την παραγωγή γάλακτος. Οι δύο αυτές ουσίες όταν ενωθούν δημιουργούν τρεις από τις τέσσερις ορμόνες που είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο να παράγει γάλα. Η τελευταία είναι η ωκυτοκίνη που προκαλεί την απελευθέρωση του γάλακτος και αυτή παράγεται φυσικά όταν ένας άντρας ή μια γυναίκα κρατάνε πάνω τους το παιδί τους.

Το κιτ έρχεται επίσης με μερικά τεχνικά μέρη για να διευκολύνει τον πατέρα να θηλάζει: μια αντλία και ένα γιλέκο θηλασμού, το οποίο χρησιμεύει ως το «αρσενικό ισοδύναμο του σουτιέν μητρότητας».

Η Marie-Claire Springham 24 χρόνων για τον σχεδιασμό του chestfeeding kit κέρδισε το βραβείο στα Βραβεία Meaning-Centred Design Awards στο Λονδίνο. Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της στον αγγλικό τύπο: ότι θεωρεί το κιτ ως ένα εργαλείο ενσυναίσθησης που δίνει τη δυνατότητα στους μπαμπάδες να παίξουν πιο ενεργό ρόλο κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού και επιτρέπει στις μητέρες να παραιτηθούν από ορισμένες πιέσεις και καθήκοντα γονέων. Ελπίζει ότι η ιδέα θα οδηγήσει σε περαιτέρω συζήτηση για την ψυχική υγεία και θα διευκολύνει τους νέους γονείς να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον ακόμη περισσότερο σε ένα τόσο σημαντικό διάστημα στη ζωή τους.

Δείτε Επίσης

Η ιατρική κι επιστημονική μερίδα ωστόσο είναι επιφυλακτική ως προς τη συγκεκριμένη εφεύρεση και υποστηρίζουν ότι μπορεί και ποτέ να μην τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι οι άντρες μπορούν να παράγουν γάλα κι ούτε έχει γίνει ακόμα γνωστό τι είδους παρενέργειες μπορεί να δημιουργήσει η χορήγηση των «ορμονών γάλακτος» στους άντρες.

Συνεντεύξεις και πληροφορίες για την εφεύρεση έχουν δημοσιευτεί στη Mirror, στη The Sun και στο parents.com.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top