Now Reading
Σαν σήμερα γεννήθηκε η Beatrix Potter – η μητέρα του Peter Rabbit

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Beatrix Potter – η μητέρα του Peter Rabbit

Άλλη μία εμβληματική προσωπικότητα που ενθαρρύνθηκε να ακολουθήσει τα όνειρά της

Η Helen Beatrix Potter, γνωστή ως Beatrix, γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1866 από τον Rupert και την Helen Potter στο Kensington του Λονδίνου.

Ο μικρότερος αδερφός της Walter Bertram ακολούθησε έξι χρόνια αργότερα. Τόσο η Beatrix όσο και ο Bertram αγαπούσαν να ζωγραφίζουν και να σχεδιάζουν, και συχνά έκαναν σκίτσα από τα πολλά κατοικίδια ζώα τους, όπως κουνέλια, ποντίκια, βάτραχοι, σαύρες, φίδια και ρόπαλο.

Η Beatrix ενθαρρύνθηκε πάντα να σχεδιάζει και πέρασε πολλές ώρες κάνοντας περίπλοκα σκίτσα ζώων και φυτών, αποκαλύπτοντας μια πρώιμη γοητεία για τον φυσικό κόσμο που θα συνεχιζόταν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της. Παρόλο που δεν πήγε ποτέ στο σχολείο, η Beatrix ήταν μια έξυπνη και εργατική μαθητήτρια και οι γονείς της απασχολούσαν μια δασκάλα τέχνης, τη Miss Cameron, και μια σειρά νταντάδων, συμπεριλαμβανομένης της Annie Moore, η οποία παρέμεινε κοντά σε όλη της τη ζωή.

Δύο από τα πρώτα μοντέλα καλλιτεχνών της Beatrix ήταν τα κουνέλια της. Το πρώτο της κουνέλι ήταν ο Benjamin Bouncer, ο οποίος απολάμβανε τοστ με βούτυρο και μπήκε στην οικογένεια των Πότερ στις διακοπές τους στη Σκωτία. Τον Μπέντζαμιν ακολούθησε ο Πίτερ Πίτερ, ο οποίος είχε ταλέντο για να εκτελεί κόλπα, και συνόδευσε την Beatrix παντού.

Η πιο συναρπαστική εποχή του έτους για την Beatrix ήταν το καλοκαίρι, όταν η οικογένεια ταξίδευε βόρεια για να περάσει τρεις μήνες στη Σκωτία. Τα παιδιά είχαν την ελευθερία να εξερευνήσουν την ύπαιθρο, και η Beatrix έμαθε να παρατηρεί φυτά και έντομα με τα μάτια ενός καλλιτέχνη. Όταν η Beatrix ήταν δεκαέξι ετών, η οικογένεια έμεινε στο Wray Castle, με θέα στη λίμνη Windermere, όπου η Beatrix ξεκίνησε μια δια βίου αγάπη για την ύπαιθρο και τη λίμνη District.

Βοτανολόγος, Καλλιτέχνης και Αφηγήτρια

Η Beatrix κλήθηκε να μελετήσει μύκητες στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους στο Kew και παρήγαγε εκατοντάδες λεπτομερή βοτανικά σχέδια και διερεύνησε την καλλιέργεια και την ανάπτυξή τους.

Πολύ πριν να δημοσιεύσει ως συγγραφέας, η Beatrix Potter σχεδίασε εικονογραφήσεις για μερικές από τις αγαπημένες της ιστορίες, συμπεριλαμβανομένων των Alice’s Adventures in Wonderland και της Σταχτοπούτας, καθώς και τα σκίτσα της από τη φύση. Η ευφάνταστη τέχνη της οδήγησε στη δημοσίευση των πρώτων έργων της – σχέδια ευχετήριων καρτών και εικονογραφήσεις για τις εκδόσεις Hildesheimer & Faulkner. Ακολούθησαν περισσότερες δημοσιεύσεις, όπως μια σειρά εικονογραφήσεων βατράχου και στίχων για το Changing Pictures, μια δημοφιλής ετήσια έκδοση του εκδότη τέχνης Ernest Nister, η οποία επιβεβαίωσε την επιθυμία της Beatrix να δημοσιεύσει τις δικές της εικονογραφημένες ιστορίες.

Μία από τις πρώτες ιστορίες της Beatrix, αυτή του Peter Rabbit, προήλθε από μια φωτογραφική επιστολή που αρχικά εστάλη στον γιο της Annie Moore, Noel. Αφού απορρίφθηκε από αρκετούς εκδότες, η Beatrix αποφάσισε να δημοσιεύσει η ίδια το The Tale of Peter Rabbit, εκτυπώνοντας 250 αρχικά αντίγραφα για την οικογένεια και τους φίλους της τον Δεκέμβριο του 1901. Η άμεση επιτυχία του βιβλίου ενθάρρυνε την Frederick Warne & Co., η οποία το είχε απορρίψει προηγουμένως, επανεξετάστε την απόφασή τους, προσφέροντας να την αναλάβει εφ ‘όσον η Beatrix το παρουσίασε ξανά στο χρώμα. Κατά τη δημοσίευση τον Οκτώβριο του 1902, ήταν ένα άμεσο μπεστ σέλερ. Την επόμενη χρονιά, η Beatrix δημοσίευσε το The Tale of Squirrel Nutkin and The Tailor of Gloucester με τον Frederick Warne και ακολούθησαν οι υπόλοιπες θρυλικές ιστορίες της.

Επιχειρηματίας και πρωτοπόρος

Εκτός από τη δημοσίευσή της, η Beatrix ήταν πρόθυμη να παραχωρήσει άδεια στις δημιουργίες της, και αυτή, αντί για τους εκδότες της, προώθησε αυτές τις ιδέες.

Σχεδίασε και δημιούργησε την πρώτη κούκλα Peter Rabbit το 1903, εγγράφοντας την αμέσως στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθιστώντας τον Peter Rabbit τον παλαιότερο λογοτεχνικό χαρακτήρα με πνευματικά δικαιώματα. Η Beatrix συνέχισε να εξερευνά άλλες επιλογές εμπορευμάτων, όπως σετ τσαγιού και σετ λευκών ειδών, και παρέμεινε στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη προϊόντων. Εφευρέθηκε επίσης ένα επιτραπέζιο παιχνίδι Peter Rabbit για δύο παίκτες το 1904, μια περίπλοκη έκδοση του οποίου επανασχεδιάστηκε από τη Mary Warne και ήρθε στην αγορά δεκατρία χρόνια αργότερα. Μαζί με τα παιχνίδια και τα λοιπά προϊόντα, η Beatrix συνέχισε να δημοσιεύσει βιβλία, όπως το Almanac του Peter Rabbit και βιβλία ζωγραφικής για τους Peter Rabbit και Jemima Puddle-duck. Ένιωσε με πάθος ότι όλα τα εμπορεύματα έπρεπε να παραμείνουν πιστά στις αρχικές εικονογραφήσεις του βιβλίου της και να είναι της υψηλότερης ποιότητας.

Η κληρονομιά της

Δείτε Επίσης

Ο Beatrix πέθανε το 1943, αφήνοντας δεκαπέντε αγροκτήματα και πάνω από τέσσερις χιλιάδες στρέμματα γης στο National Trust.

Σύμφωνα με τις επιθυμίες της, το Hill Top Farm διατηρήθηκε ακριβώς όπως ήταν όταν ζούσε σε αυτό και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Σήμερα, περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία της Beatrix Potter πωλούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο – τέσσερα βιβλία κάθε λεπτό. Οι γοητευτικές ιστορίες έχουν διαχρονική ποιότητα, μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και ανακαλύπτονται εκ νέου από πολλούς περισσότερους αναγνώστες κάθε χρόνο. Τα βιβλία της, η τέχνη της, και το αδάμαστο πνεύμα της αποτελούν μέρος της τεράστιας κληρονομιάς της που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

 

Μάθετε περισσότερα στο site της εδώ

 

Βιβλία της στα ελληνικά θα βρείτε στις εκδόσεις Ερατώ

και το “Ο λαγός Πίτερ και οι φίλοι του” από τις εκδόσεις Φουρφούρι

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top