Now Reading
Σαββατοκύριακα γεμάτα επιστήμη και γνώση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Σαββατοκύριακα γεμάτα επιστήμη και γνώση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Με ψηφιακές προβολές που μας ταξιδεύουν από τα βάθη του ωκεανού μέχρι το διάστημα!

Δημιουργικές προτάσεις και ψηφιακές προβολές για παιδιά έχει ετοιμάσει το νέο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ταξιδέψτε στα βάθη του ωκεανού, κάντε πειράματα, κάντε ένα ταξίδι πίσω στην εποχή των δεινοσαύρων ή φτάστε μέχρι τα αστέρια.

 

Το αόρατο φως

Πειράματα για μικρούς και μεγάλους | Ηλικίες: 10+

Ανακαλύψτε την αθέατη πλευρά του φωτός!

Έχει η ύλη χρώμα; Πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα; Γιατί ο ουρανός τη μέρα «είναι» μπλε και κατά το ηλιοβασίλεμα κόκκινος; Πώς τα βεγγαλικά παράγουν χρωματιστό φως και τι σχέση έχει αυτό με τα άστρα; Εκπέμπουν οι άνθρωποι ακτινοβολία και, αν ναι, μπορούμε να την «δούμε»; Υπάρχει «φως» το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν; Πώς θα έμοιαζαν τα αστέρια και οι γαλαξίες αν μπορούσαμε να δούμε τις ακτίνες Χ ή τις ακτίνες γάμμα;

Μέσα από ζωντανά πειράματα κάνουμε ένα ταξίδι στον «αθέατο» κόσμο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, από τα ραδιοκύματα και τα μικροκύματα, το ορατό φως και τα χρώματα, μέχρι το υπέρυθρο και το υπεριώδες, και εξερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Για όλους:

Σαβ 05/09/2020 17:00

Κυρ 06/09/2020 17:00

 

Ο μυστηριώδης κύριος Τιλτ

… μας μαθαίνει την πραγματική αιτία που προκαλεί τις εποχές | Ηλικίες: 5+

Δύο αδέλφια, η Άννι και ο Μαξ, προσπαθούν να αναπαραστήσουν σωστά τις εποχές σε μία σχολική εργασία, αλλά κάτι πάει στραβά. Προσπαθώντας να ανακαλύψουν το λάθος, ξεκινούν ένα συναρπαστικό ταξίδι πάνω, κάτω…. κι έξω από την Γη, με ξεναγό ένα ρομπότ: τον μυστηριώδη κύριο Τιλτ. Στο τέλος του ταξιδιού τα δυο αδέλφια θα έχουν καταλάβει το λάθος τους στην σχολική εργασία και θα έχουν ανακαλύψει την πραγματική αιτία που προκαλεί τις εποχές. Με την βοήθεια του κύριου Τιλτ θα έχουν εντέλει κατανοήσει ότι για να λύσουν ένα πρόβλημα αρκεί κάποιες φορές να βλέπουν τα πράγματα υπό … άλλη γωνία!

Για όλους:

Σαβ 05/09/2020 16:45

Κυρ 06/09/2020 16:45

 

Polaris

Tο διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής νύχτας | Ηλικίες: 5+

Ο Τζέιμς Χειμέριος, ένας ταξιδιάρης πιγκουίνος από τον Νότιο Πόλο και ο Βλαδίμηρος Τσέχοφ, ένας φιλικός αρκούδος από τον Βόρειο Πόλο, συναντιούνται στους πάγους της Αρκτικής.

Γίνονται φίλοι, συζητούν για τις πατρίδες τους, παρατηρούν τα αστέρια και αναρωτιούνται γιατί οι νύχτες είναι τόσο μεγάλες στους δύο πόλους της Γης!

Προσπαθώντας να ξεδιαλύνουν το μυστήριο… χτίζουν ένα αστεροσκοπείο και κατασκευάζουν ένα αυτοσχέδιο διαστημόπλοιο.

Κάπως έτσι καταλήγουν να ταξιδεύουν γύρω από τη Γη και από εκεί ως τον Άρη και τον Κρόνο για να πάρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν!

To Polaris είναι μία ευχάριστη ιστορία, που συνδυάζει την γνώση με πλούσια όσο και εντυπωσιακά γραφικά!

Για όλους:

Σαβ 05/09/2020 10:45

Κυρ 06/09/2020 10:45

 

Ωκεανοί

Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας | Ηλικίες: 8+

Η ταινία θόλου «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας», μία παραγωγή του BBC Earth, είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης του μεγαλύτερου και λιγότερο γνωστού βιότοπου στην Γη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Ωκεανογραφίας αλλά και στην τεχνολογία μάς επιτρέψαμε να φτάσουμε πιο βαθιά από ό,τι θα φανταζόμασταν πριν μερικά χρόνια. Από τις ρηχές ακτές έως τους βαθείς, μυστηριώδεις κόσμους, στον πυθμένα των ωκεανών, ανακαλύπτουμε άγνωστες ιστορίες μερικών από τα πιο συναρπαστικά πλάσματα του βυθού.

Καθώς ξεκινά το ταξίδι αυτό, παρακολουθούμε δελφίνια να διασκεδάζουν με τα κύματα και κοραλλιογενείς υφάλους όπου ιδιαίτερα ξεχωριστά ψάρια χρησιμοποιούν εργαλεία για να «ανοίξουν» την τροφή τους! Στα τεράστια υποθαλάσσια δάση παρακολουθούμε ένα χταπόδι που χρησιμοποιεί κοχύλια σαν πανοπλία για να κρυφτεί από τους διώκτες του.

Ταξιδεύοντας μέσα στους ωκεανούς, μαθαίνουμε για όλες αυτές τις απίστευτες δραστηριότητες και ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο εντυπωσιακό κόσμο κάτω από τα κύματα.

Για όλους:

Σαβ 05/09/2020 17:45

Κυρ 06/09/2020 17:45

Lucia

Το μυστικό των πεφταστεριών | Ηλικίες: 5+

Μία συναρπαστική ιστορία που συνδυάζει την γνώση με πλούσια και εντυπωσιακά γραφικά εφέ.

Οι αγαπημένοι μας ήρωες, Τζέιμς Χειμέριος, ο ταξιδιάρης πιγκουίνος από τον Νότιο Πόλο και ο Βλαδίμηρος Τσέχοφ, ο φιλικός αρκούδος από τον Βόρειο Πόλο, συνεχίζουν το ταξίδι τους στο Διάστημα πάνω στο αυτοσχέδιο διαστημόπλοιό τους, το Polaris.

Χτυπημένοι από έναν μετεωρίτη, θα καταπέσουν στους πρόποδες μίας Προκολομβιανής πυραμίδας και θα συναντήσουν την Λουτσία, ένα κολιμπρί… που λατρεύει τα βράχια.

Αναρωτιούνται για τα πεφταστέρια και τους μετεωρίτες και γι’ αυτό ταξιδεύουν ως το φεγγάρι κι από εκεί ως την ζώνη των αστεροειδών, ώσπου τελικά καταλήγουν στον πυρήνα ενός κομήτη!

Υποθέσεις, παρατηρήσεις και ανάλυση θα τους βοηθήσουν να βρουν τις απαντήσεις που αναζητούν και να επιστρέψουν με επιτυχία πίσω στην Γη!

Για όλους:

Σαβ 05/09/2020 11:45

Κυρ 06/09/2020 11:45

 

Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων

Από την κυριαρχία στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων πάνω στη Γη | Ηλικίες: 10+

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, στην εποχή της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας των δεινοσαύρων πάνω στην Γη, αλλά και της μυστηριώδους εξαφάνισής τους.

Παρουσιάζοντας με συνοπτικό τρόπο ορισμένες μόνο απ’ τις πιθανές ερμηνείες της μαζικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων, η νέα ψηφιακή παράσταση «Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων» εστιάζει και στην επικρατέστερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι δεινόσαυροι χάθηκαν από το πρόσωπο της Γης εξαιτίας της συντριβής στον πλανήτη μας ενός τεράστιου αστεροειδούς πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια.

Πόσο πιθανό είναι άραγε ένα αντίστοιχο σενάριο μελλοντικής εξαφάνισης των ειδών που ζουν σήμερα στον πλανήτη μας;

Για όλους:

Σαβ 05/09/2020 13:00

Κυρ 06/09/2020 13:00

 

Το Μέλλον στο Διάστημα

Το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης | Ηλικίες: 10+

Όσο μακρύτερα στοχεύουμε στο Διάστημα, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε.

Η νέα ψηφιακή παράσταση του ΝΨΠ «Το Μέλλον στο Διάστημα», μετά από μία ιστορική αναδρομή της προσπάθειας για την «κατάκτηση» της Σελήνης, επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένα συναρπαστικά ερωτήματα που σχετίζονται με το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης.

Θα κατασκευάσουμε ποτέ διαστημικές βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη; Πότε θα υλοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον κόκκινο πλανήτη και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει;
Θα καταφέρουμε ποτέ να διαφύγουμε από τα στενά όρια του Ηλιακού μας συστήματος ή μήπως τα διαστρικά ταξίδια θα παραμείνουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για πάντα;

Για όλους:

Σαβ 05/09/2020 15:30

 

 

Ίδρυμα Ευγενίδου
387, Λεωφ. Συγγρού, Π. Φάληρο
ώρες λειτουργίας
Δευτέρα 08:30 – 16:00
Τρίτη – Κυριακή 08:30 – 21:00

www.eef.edu.gr/

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top