Now Reading
Σάββατο με ένα βιβλίο στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Σάββατο με ένα βιβλίο στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

14 Δεκεμβρίου στις 12:00 η συγγραφέας Ευρύκλεια Καραγιαννίδου θα αφηγηθεί αποσπάσματα από το βιβλίο της «Το άρωμα της Μυρτώς»

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 12:00 η συγγραφέας Ευρύκλεια Καραγιαννίδου θα αφηγηθεί στους νεαρούς επισκέπτες του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, αποσπάσματα από το βιβλίο της «Το άρωμα της Μυρτώς», σε εικονογράφηση της Ειρήνης Σκούρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.

 

Θα ταξιδέψουμε μαζί με τη Μυρτώ στην ιστορία του αρώματος και θα μάθουμε, μεταξύ άλλων, το πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν και με τι τρόπο το έφτιαχναν τότε, αλλά και πως φτιάχνουν σήμερα τα διάφορα αρώματα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Από πότε άρχισε να χρησιμοποιείται το άρωμα και με ποιον τρόπο το παρήγαγαν; Με ποιον τρόπο δημιουργούν σήμερα τα διάφορα αρώματα οι εταιρίες; Όλες αυτές οι ερωτήσεις –και άλλες πολλές– απαντώνται σε αυτό το βιβλίο, που, μαζί με τη Μυρτώ, ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του αρώματος.

 

Οπισθόφυλλο βιβλίου

Μια μέρα πέφτει από τα χέρια της Μυρτώς ένα μπουκαλάκι με το άρωμα της μαμάς της. Πού να φανταζόταν, όμως, ότι θα ξεδιπλωνόταν μπροστά της ένας ολόκληρος κόσμος, άγνωστος για την ίδια μέχρι τότε. Μαζί με τη Μυρτώ οι μικροί αναγνώστες θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του αρώματος και με το συναρπαστικό κόσμο της Αρχαιολογίας και της Χημείας.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ευρύκλεια (Εύη) Καραγιαννίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της από τη μεριά του πατέρα της είναι από την Τραπεζούντα του Πόντου και από τη μεριά της μητέρας της από την Κωνσταντινούπολη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο τμήμα. Έχει παρακολουθήσει τα προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέματα τη «Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Σύγχρονη Εποχή», «Μουσείο και Παιδί» και «Προληπτική Συντήρηση Έργων Τέχνης». Υπό εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Ανασκαφική Συντήρηση και Πρώτα Σωστικά για τους Αρχαιολόγους Πεδίου» και η συμμετοχή στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα “Chemistry for Conservators” (International Academic Projects/Professional Training in Conservation of Antiquities, Collections Management and Museum Studies, London). Ως χημικός ερευνήτρια εργάζεται από το 2006 στη φαρμακευτική εταιρία «Pharmathen». Παράλληλα έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τη συντήρηση πινάκων ζωγραφικής και αρχαιολογικών ευρημάτων από ύφασμα, κεραμικό, γυαλί, ψηφιδωτό, τοιχογραφία, μέταλλο, χαρτί, μάρμαρο και πέτρα. Έχει δημοσιεύσει 21 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και με τη συγγραφή βιβλίων και παραμυθιών ασχολείται ερασιτεχνικά τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει παρακολουθήσει διάφορα συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος του ελληνικού και αγγλικού τμήματος του Ινστιτούτου Συντήρησης (International Institute for Conservation, IIC) και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Δείτε Επίσης

 

Λίγα λόγια για την εικονογράφο

Η Ειρήνη Σκούρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχαιολογία στην Κρήτη και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βυζαντινή Αρχαιολογία στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου κόμικς, photoshop και μικρογλυπτικής φιγούρας. Η αγάπη της για το σχέδιο εμφανίστηκε σε πολύ μικρή ηλικία κι εκδηλώθηκε με ζωγραφική με στιλό στους τοίχους του δωματίου της. Έκτοτε στράφηκε σε πιο συμβατικά μέσα. Από το 2012 συμμετέχει σε πολλά φεστιβάλ κόμικς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το 2017 έκανε την εικονογράφηση για το βιβλίο «Έρωτας και Ψυχή», σε κείμενο Μυρτώς Γκιούλη.

 

Link βιβλίου: ianos.gr

Η αφήγηση θα πραγματοποιηθεί στο Πωλητήριο του Μουσείου (Λεβίδου 13, Κηφισιά) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top