Now Reading
Πώς το σύρσιμο ενός μωρού στο πάτωμα και στα χαλιά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος

Πώς το σύρσιμο ενός μωρού στο πάτωμα και στα χαλιά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος

Πριν καθαρίσετε σε βάθος τα χαλιά σας, να θυμάστε ότι η εισπνοή λίγης σκόνης μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμη για το μικρό σας

Ανεξάρτητα από το πόσο καθαρό είναι το σπίτι σας, τα δάπεδα των εσωτερικών χώρων, ιδιαίτερα τα χαλιά, είναι γεμάτα με βιολογικό υλικό – το υλικό από το οποίο αποτελείται η σκόνη. Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μωρά που έρπουν εκτοξεύουν υψηλά επίπεδα σωματιδίων και ως αποτέλεσμα εισπνέουν τέσσερις φορές περισσότερα από όσα θα ανέπνεε ένας ενήλικας (ανά κιλό σωματικής μάζας) όσο θα περπατούσε στον ίδιο πάτωμα.

Τα μωρά που σέρνονται δημιουργούν ένα σύννεφο σκόνης

Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue δημιούργησαν ένα ρομποτικό μωρό για να κινείται κατά μήκος δειγμάτων χαλιών που ελήφθησαν από πραγματικά σπίτια. «Στόχος μας ήταν να μελετήσουμε πώς η ερπυστική κίνηση ενός μωρού ανακινεί τα μικρόβια [τα μικροσκοπικά βιοσωματίδια] και τη σκόνη από τα χαλιά και να αξιολογήσουμε τις προκύπτουσες εκθέσεις κατά την εισπνοή», ο συγγραφέας της μελέτης Brandon Boor, επίκουρος καθηγητής πολιτικών μηχανικών και περιβάλλοντος. οικολογική μηχανική, λέει το Parents.com. «Η ερπυστική κίνηση των μωρών ανακινεί τα καθιζάνοντα σωματίδια σκόνης που συσσωρεύονται στο χαλί και τα απελευθερώνει στον αέρα».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων στο σύννεφο σκόνης γύρω από το μωρό ήταν έως και 20 φορές υψηλότερες από το επίπεδο σε άλλα σημεία του δωματίου. Αυτά τα σωματίδια αποτελούνται από κύτταρα δέρματος, βακτήρια, γύρη και σπόρια μυκήτων. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα βρέφη που έρπουν εκτίθενται σε σημαντικές συγκεντρώσεις επανααιωρούμενων βιολογικών σωματιδίων και ότι πολλά από αυτά τα σωματίδια εναποτίθενται στους κατώτερους αεραγωγούς του αναπνευστικού τους συστήματος», λέει ο Boor. «Η έκθεσή τους ενισχύεται λόγω της εγγύτητας των ζωνών αναπνοής τους στο πάτωμα».

Θα μπορούσε η σκόνη να δημιουργήσει ανοσία;

Προτού ανησυχείτε ότι δεν διατηρείτε το σπίτι σας αρκετά καθαρό, ο Boor λέει ότι τα μωρά που εισπνέουν τα σωματίδια αυτά θα μπορούσε να ωφελούνται. Προηγούμενη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2014 από το Παιδικό Κέντρο Johns Hopkins, έδειξε ότι όσο περισσότερο τα μικρά μωρά εκτίθενται σε ορισμένα αλλεργιογόνα, τόσο πιο πιθανό είναι να χτίσουν ανοσία σε αυτά.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στην πρώιμη παιδική ηλικία σε αιωρούμενα μικρόβια, όπως βακτήρια και μύκητες, και αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, τα ακάρεα και τα αλλεργιογόνα των ζώων, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην προστασία από το άσθμα και αλλεργίες», λέει ο Boor. Τα μωρά που εκτίθενται σε περισσότερη βρωμιά με μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων έχουν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος αργότερα, λέει. Αυτό υποστηρίζει την «υπόθεση υγιεινής», η οποία υποδηλώνει ότι δεν πρέπει να κρατάτε τα πράγματα πολύ καθαρά, επειδή ένα αποστειρωμένο περιβάλλον δεν επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί.

Δείτε Επίσης

Μια μελέτη παρακολούθησης θα δημοσιευτεί αργότερα αυτό το έτος σχετικά με το πώς η χρήση ηλεκτρικής σκούπας επηρεάζει την ποσότητα σκόνης που εισπνέουν τα μωρά. «Βρήκαμε μεγάλη ποικιλία στην αποτελεσματικότητα της χρήσης της ηλεκτρικής σκούπας στη μείωση των εκθέσεων», λέει για την επερχόμενη δημοσίευση.

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ένας γονιός – καθαρίζετε το σπίτι σας ή όχι; Είναι πιθανώς καλύτερο να διατηρείτε το σπίτι σας σε ένα λογικό επίπεδο καθαριότητας, αλλά μην αγχώνεστε αν δεν έχετε πάντα χρόνο να σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα – στην πραγματικότητα μπορεί να είναι καλό για το παιδί σας να έχει λίγη επαφή με τη βρωμιά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top