Now Reading
Πώς το έντονο σωματικό παιχνίδι γονιών-παιδιών προσφέρει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη

Πώς το έντονο σωματικό παιχνίδι γονιών-παιδιών προσφέρει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη

Οι γονείς έχουν πολλούς καλούς λόγους για να συμμετέχουν σε σωματικό παιχνίδι με τα παιδιά τους

Η σκέψη του roughousing, του έντονου σωματικού παιχνιδιού, μπορεί να σας κάνει νευρικούς. Όταν αναλογιζόμαστε τραχείς μορφές παιχνιδιού των παιδιών, σκεφτόμαστε κάποιους να τσακώνονται ή ότι κάποιος μπορεί να πληγωθεί. Αλλά το έντονο σωματικό παιχνίδι γονέων και παιδιών είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία με ένα ευρύ φάσμα αποδεδειγμένων πλεονεκτημάτων.

Για δεκαετίες, ο Peter Gray, Ph.D., καθηγητής ερευνητικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του παιδικού παιχνιδιού, λέει στους γονείς ότι το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Η έρευνά του δείχνει ότι «Το ελεύθερο παιχνίδι είναι το πρωταρχικό μέσο με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τη ζωή τους, να λύνουν προβλήματα, να τα πηγαίνουν καλά με τους συνομηλίκους τους και να γίνονται συναισθηματικά ανθεκτικά», όπως εξηγεί στο βιβλίο του Free to Learn: Why Unleashing the Instinct to Play Will Make Our Children Happier, More Self-Reliant, and Better Students for Life.

Αν και ο Gray θεωρεί δραστηριότητες που δεν καθοδηγούνται από ενήλικες ή δεν επιβλέπονται, υπάρχει επίσης τεράστια αξία στο παιχνίδι γονέα-παιδιού. Επίσης, μπορεί να «απελευθερώσει» πολλά από τα ίδια οφέλη που σχετίζονται με το μη κατευθυνόμενο και μη ελεγχόμενο παιχνίδι συνομηλίκων. Τα παιδιά οδηγούνται στο παιχνίδι, μας λέει ο Gray, και είναι ένα καλό στοίχημα ότι τα περισσότερα παιδιά θα τονίσουν ότι έχουν την πλήρη προσοχή του γονέα ακόμη και όταν το παιχνίδι δεν είναι εντελώς ελεύθερο και αδόμητο.

Ο Anthony DeBenedet, MD, και ο παιγνιοθεραπευτής Lawrence Cohen, Ph.D., και οι δύο μπαμπάδες, επισημαίνουν ότι το παιχνίδι όχι μόνο φέρνει γονείς και παιδιά πιο κοντά, αλλά επίσης ξεκλειδώνει τη δημιουργικότητα και ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη στα παιδιά. Στο βιβλίο τους, «Unplug and Play, The Ultimate Illustrated Guide to Roughhousing with Your Kids», προσφέρουν οδηγίες με εικόνες για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αναλυμένες ανά ηλικία και τύπο. Μια δραστηριότητα με τίτλο «Απλή Πάλη» συνιστάται για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω. Ο βαθμός δυσκολίας αναφέρεται ως εύκολος, χωρίς να απαιτούνται πραγματικές δεξιότητες πολεμικών τεχνών.

Σε μια άλλη ατομική δραστηριότητα, ο γονέας είναι η βάση και το παιδί το ιπτάμενο. Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε το παιδί σας σε «ελληνικό καταπέλτη», όπου εκτοξεύετε το παιδί σας στον αέρα (εντός λογικής) σε μια μαλακή επιφάνεια, όπως ένα στρώμα, ή στα πόδια του. Αυτό είναι καλύτερο για παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών. Κάθε καταχώριση έχει πλήρεις οδηγίες που περιλαμβάνουν προφυλάξεις ασφαλείας που μπορούν να λάβουν οι γονείς για να αποτρέψουν τον τραυματισμό. Σκεφτείτε τις μαξιλαρομαχίες, τα ανθρώπινα κανόνια και τις μαγικές βόλτες με χαλί ως μερικά από αυτά που θα θέλετε να δοκιμάσετε αμέσως.

Κατευθυντήριες γραμμές

Οι συγγραφείς προσφέρουν λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές για επιτυχημένο έντονο σωματικό παιχνίδι, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:

Μην εκπλήσσετε τα παιδιά σας ξεκινώντας οποιαδήποτε δραστηριότητα με έντονο σωματικό παιχνίδι, εάν δεν είναι έτοιμα.

Το έντονο σωματικό παιχνίδι έχει ένα φυσικό τόξο – ξεκινήστε ήρεμα και αυξήστε σταδιακά ρυθμό, ελέγχοντας να είστε στην ίδια «σελίδα» με το παιδί σας.

Αποφύγετε την υπερδιέγερση του παιδιού σας. Μπορείτε να επιβραδύνετε μιλώντας απαλά, κινούμενοι με πιο αργό ρυθμό ή κάνοντας διαλείμματα.

Αφήστε το παιδί σας να σας κερδίζει μερικές φορές για να χτίσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ένα παιδί.

Όταν η ψυχολόγος Susan Newman μίλησε με τον Michael Schroeder, πατέρα τεσσάρων παιδιών, και ανεξάρτητο συγγραφέα και εκδότη, της είπε ότι το σωματικό παιχνίδι είναι κάτι με το οποίο μεγάλωσε – και ότι πάντα έπαιζε ρόλο στον τρόπο που αλληλοεπιδρά με τα παιδιά του, ηλικίας 6 έως 13 ετών .

«Η πάλη είναι ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό στο σπίτι μας», λέει ο Schroeder. «Είναι ένας ακόμη τρόπος για να διασκεδάζουμε μαζί και είναι εύκολο να δούμε πώς η αγχώδης ενέργεια διαχέεται και η σύνδεση συμβαίνει με το σωματικό παιχνίδι. Φαίνεται να χαλαρώνει τους πάντες».

Το τακτικό σωματικό παιχνίδι μπορεί να ενισχύσει μια θετική οικογενειακή δυναμική, όπως ο χορός στο σαλόνι ή η απόλαυση οποιασδήποτε άλλης διασκέδασης μαζί. Παρακολουθώντας μια φίλη να κρεμάει τον ενάμιση έτους γιο της από τα πόδια του ανάποδα και μετά να τον ακουμπάει όρθιο στον ώμο της, με το αγοράκι να γελά όλη την ώρα, καταλαβαίνεις ότι αυτή η μητέρα έχει ήδη δημιουργήσει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης μέσω της σωματικής τους επαφής.

Εκπληκτικά οφέλη του έντονου σωματικού παιχνιδιού

Οι DeBenedet και Cohen προσφέρουν πιθανά πλεονεκτήματα που δεν θα περίμενε κανείς να προκύψουν από την εγκατάλειψη των ηλεκτρονικών συσκευών και την ψυχαγωγία με τα παιδιά σας, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης τα ακόλουθα:

Δείτε Επίσης

Ξεκλειδώνοντας τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων ενός παιδιού

Βοηθώντας ένα παιδί να καταλάβει το δίκαιο παιχνίδι

Χτίζοντας την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Ενσταλάζοντας έναν δεσμό ζωής επειδή συντονίζετε ο ένας με τον άλλον

Το να αφιερώσετε λίγα λεπτά στο έντονο σωματικό παιχνίδι –για να μεταμορφωθείτε σε ελέφαντας ή ξωτικό, μπουλντόζα ή μάγος– με το παιδί σας αποδίδει με την απόλυτη χαρά που νιώθετε και οι δύο. Και, όπως επισημαίνουν οι DeBenedet και Cohen, μελέτες υποδεικνύουν ότι το σωματικό παιχνίδι με τα παιδιά σας «αποτρέπει την πνευματική παρακμή» στους ενήλικες.

Ανεξάρτητα από το πόσο εξαντλημένοι αισθάνεστε, μια γρήγορη περιπέτεια σας αναζωογονεί και εμπλουτίζει τις δυνατές αναμνήσεις.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top