Now Reading
Πώς οι «αγγαρείες» του σπιτιού απέκτησαν πλάκα!

Πώς οι «αγγαρείες» του σπιτιού απέκτησαν πλάκα!

Βάζοντας τα παιδιά στο…παιχνίδι των «οικιακών», οι δουλειές γίνονται διασκέδαση ενώ τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσουν πολλές χρήσιμες δεξιότητες

Οι δουλειές στο σπίτι δεν τελειώνουν ποτέ. Αν μάλιστα υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, εκεί είναι που πολλαπλασιάζονται σε χρόνο dt κι εκεί που ξεμπερδεύεις με μία, τσουπ εμφανίζονται δυο τρεις άλλες καινούργιες κι εσύ βρίσκεσαι να παλεύεις με τη Λερναία Ύδρα του νοικοκυριού. Υπάρχουν όμως κάποιοι… που βλέπουν τις δουλειές του σπιτιού σαν παιχνίδι… Αν λοιπόν και τα δικά σας παιδιά έχουν τη φράση «μαμά, να σε βοηθήσω» για ψωμοτύρι… ε δεν έχετε παρά να τα βάλετε στο παιχνίδι και να κάνετε τα οικιακά διασκέδαση!

Σε αντίθεση με πολλές μαμάδες τα παιδιά διασκεδάζουν στο να:

  • Ασχολούνται με τα ρούχα: (αρκεί να μην είναι τα δικά τους) Ειδικά τους αρέσει να μαζεύουν τα ρούχα και να τα βάζουν στο πλυντήριο, να αδειάζουν το πλυντήριο και να τα βάζουν στη λεκάνη, να δίνουν τα μανταλάκια και να βοηθάνε στο άπλωμα, να βοηθάνε στο μάζεμα, να διπλώνουν – και πιο πολύ απ’ όλα να φτιάχνουν ζευγάρια τι κάλτσες!
  • Αγαπάνε τη μαγειρική: Δεν θα τα βάλετε να μαγειρέψουν (από μια ηλικία μόνο και μετά) αλλά με χαρά να βοηθήσουν (με ασφάλεια) πάντα στο να ξεδιαλέξουν και να μαζέψουν τα υλικά, στο ανακάτεμα, στην τακτοποίηση, στο να πάρουν κάτι που χρειάζεστε και να το ξαναβάλουν πίσω στη θέση του. Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν γεύσεις, υφές, μυρωδιές και να ακονίσουν όλες τους τις αισθήσεις.

  • Άσε με να πλύνω τα πιάτα: Αν έχετε πλυντήριο πιάτων μπορούν να βοηθήσουν στο ξέπλυμα, στο να βάλουν τα πιάτα στον κάδο ή να βοηθήσουν στο μάζεμα… Αν δεν έχετε, και φτάνουν στο νεροχύτη…εκείνα διασκεδάζουν με τις σαπουνάδες και να πλένουν τα πιάτα… δεν έχετε παρά να τα εμπιστευτείτε… με κάτι απλό και του χεριού τους…
  • Μπορώ να βάλω σκούπα; Το σκούπισμα, με ηλεκτρική ή σκούπα τους αρέσει πολύ… Το να μπορούν να την κουμαντάρουν παρά τον όγκο της… Νιώθουν ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα!
  • Πού πάει τι; Το σπίτι μπορεί να γίνει ένα ευφάνταστο μέρος για πρωτότυπα παιχνίδια – τα παιδιά διαθέτουν πολλή φαντασία και πολλή όρεξη… «εκμεταλλευτείτε» το! Το να τους ζητήσεις να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους, να μαζέψουν τα παιχνίδια τους ή να συμμαζέψουν το υπόλοιπο σπίτι δεν είναι πάντα εύκολο, εκτός και αν αυτή τη φορά την όρεξη για παιχνίδι την έχετε εσείς. Αν τους πείτε «παίζουμε πού πάει τι;» θα δείτε τα πάντα να μπαίνουν στη θέση τους με μαγικό τρόπο!

Γενικώς, οτιδήποτε δεν τους είναι υποχρεωτικό και δεν τους επιβάλλεται, αλλά αντιθέτως το βλέπουν ως παιχνίδι, τότε μπορούν να προθυμοποιηθούν να κάνουν τα πάντα – τελικά και οι δουλειές του σπιτιού θέλουν το δικό τους μάρκετινγκ! Κι εσείς θα αποκτήσετε ικανούς βοηθούς που μαθαίνουν στην οργάνωση, την τακτοποίηση αλλά και στην προσφορά. Τους δίνετε την ευκαιρία να κάνουν κάτι για το σπίτι, να νιώσουν χρήσιμα, εκτιμάτε την προσπάθεια και την προθυμία τους (άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα). Εσείς καλλιεργείτε την υπομονή σας, καθώς όταν κάνετε δουλειές μαζί με τα παιδιά δεν θέλετε να είστε κακό παράδειγμα και να νευριάζετε όταν κάτι πάει στραβά… Παράλληλα όμως είστε πιο ήρεμη και πιο χαλαρή γιατί κάνετε κάτι μαζί, χαλαρώνετε, ακόμα και σε μια αγγαρεία, διασκεδάζετε και έρχεστε πιο κοντά! Όταν όλα γίνονται παιχνίδι, γλιτώνετε χρόνο, αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο σε κάτι πιο δημιουργικό και τόσο εσείς όσο και τα παιδιά έχετε λιγότερες αφορμές για γκρίνια!

Δείτε Επίσης

Χρήσιμες σημειώσεις: Δεν τα αφήνουμε χωρίς επίβλεψη. Δεν τα αφήνουμε με χημικά ή απορρυπαντικά. Δεν τους δίνουμε αιχμηρά ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα. Τα κρατάμε μακριά από πρίζες. Τέλος, οι οικιακές δουλειές δεν έχουν φύλο…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top