Now Reading
Πώς να ξεπεράσεις την επιλόχειο κατάθλιψη; Κάν’ το σαν το καγκουρό!

Πώς να ξεπεράσεις την επιλόχειο κατάθλιψη; Κάν’ το σαν το καγκουρό!

Έρευνες δείχνουν πως το Kangaroo Mother Care μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη μετά τον τοκετό

Έρευνες δείχνουν πως το Kangaroo Mother Care μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Αυτό το άρθρο εξετάζει τις επιδράσεις του θηλασμού και της επαφής -δέρμα με δέρμα- μεταξύ της μητέρας και του μωρού. Πολλοί ωστόσο από εσάς μπορεί να αναρωτιέστε, τι είναι η φροντίδα της μητέρας-καγκουρό;
Είναι ένας τρόπος που εστιάζει στην επαφή με το μωρό από δέρμα σε δέρμα για να μεταφέρετε το μωρό σας όπως τα καγκουρό. Το μωρό σας είναι γυμνό εκτός από το ότι φοράει πάνα και το στήθος του μωρού σας τοποθετείται στο γυμνό στήθος σας, στραμμένο προς εσάς. Μπορείτε να φορέσετε ένα μεγάλο κομμάτι ύφασμα γύρω από εσάς και το μωρό σας, αλλά αυτό το ρούχο δεν πρέπει να διαχωρίζει το μωρό σας από εσάς.

Μια προηγούμενη, μεγάλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 8.402 βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης έδειξε ότι η επαφή με το δέρμα και ο αποκλειστικός θηλασμός βελτιώνουν την επιβίωση των νεογνών κατά 30% και την επιβίωση των βρεφών ηλικίας 6 μηνών κατά 25% (για αυτό συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυτό), αλλά πολύ λιγότερα είναι γνωστά για την επίδραση της μητρικής φροντίδας καγκουρό στην ψυχική ευημερία των μητέρων.

Θα μπορούσε η μητρική φροντίδα καγκουρό εκτός από την αύξηση της επιβίωσης στα μωρά να μειώσει την κατάθλιψη μετά τον τοκετό στις μητέρες;

Ναι, φαίνεται να κάνει ακριβώς αυτό:

Μια πρόσφατη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος στη Βόρεια Ινδία και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine στις 22 Απριλίου 2021. Οι Bireshwar Sinha, MD και συνεργάτες δείχνουν ότι η πρακτική της μητρικής φροντίδας καγκουρό στο σπίτι είχε ως αποτέλεσμα 25% λιγότερο μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη σε τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό ενός βρέφους με χαμηλό βάρος γέννησης.

Υπήρχαν 974 μητέρες στη μητρική φροντίδα καγκουρό σε μια πειραματική ομάδα με επαφή από δέρμα σε δέρμα και αποκλειστικό θηλασμό, καθώς και 852 γυναίκες στην ομάδα ελέγχου με στάνταρ βρεφική φροντίδα.

Στην ομάδα ελέγχου, 116 γυναίκες από τις 852 (13,6%) είχαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό, ενώ στην ομάδα μητρικής φροντίδας καγκουρό, μόνο 105 γυναίκες από τις 974 (10,8%) των μητέρων είχαν μέτρια έως σοβαρή μετά τον τοκετό καταθλιπτικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η πρακτική της μητρικής φροντίδας καγκουρό είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 25% του σχετικού κινδύνου μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης σε 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό».

Δείτε Επίσης

Γιατί η επαφή δέρματος-δέρματος μεταξύ της μητέρας και του μωρού και ο αποκλειστικός θηλασμός μειώνουν την κατάθλιψη μετά τον τοκετό;

Η εξήγηση που έδωσαν οι συγγραφείς της μελέτης είναι ότι η φροντίδα σε στιλ της μητέρας καγκουρό βελτιώνει τον δεσμό μεταξύ του βρέφους και της μητέρας και ενισχύει την ψυχολογία και τη διάθεση στις νέες μητέρες που γέννησαν πρόσφατα. Υπάρχει επίσης αυξημένη απελευθέρωση ορμόνης οξυτοκίνης/ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο όταν οι γυναίκες θηλάζουν, γεγονός που βελτιώνει επίσης τη σύνδεση μεταξύ βρέφους και μητέρας. Επιπλέον, σε άλλες μελέτες, η ωκυτοκίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, την εμπιστοσύνη και μειώνει το άγχος, την ανασφάλεια και τον φόβο – όλα αυτά δηλαδή τα μεγάλα συναισθήματα που μπορεί να πανικοβάλουν μια νέα μητέρα στην αρχή της περιπέτειας που λέγεται μητρότητα.

Συνοπτικά, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν τη φροντίδα της μητέρας καγκουρό όχι μόνο για τα οφέλη επιβίωσης των νεογνών αλλά και για την ψυχική ευημερία των μητέρων.

(με αφορμή μια δημοσίευση στο Psychology Today)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top