Now Reading
Πώς να ντύσετε το μωρό σας όταν κάνει κρύο

Πώς να ντύσετε το μωρό σας όταν κάνει κρύο

Δεν χρειάζεται να παραλείψετε τη βόλτα με το καρότσι, αρκεί να επενδύσετε στο σωστό εξοπλισμό.

Ένα μωρό δεν μπορεί να μιλήσει, για να σας πει ότι κρυώνει ή ότι ζεσταίνεται. Γι’ αυτό και η επιλογή των κατάλληλων ρούχων για ακραίες καιρικές συνθήκες –πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες– φαίνεται συχνά στα μάτια του νέου γονιού σαν ένας γρίφος για δυνατούς λύτες.

Αρκεί, ωστόσο, να ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες και να μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος του μωρού σας για να μην αισθάνεται το μωράκι σας ούτε κρύο, ούτε ζέστη.

Σωστό ντύσιμο για ένα μωρό σημαίνει ντύσιμο σε στρώσεις, οι οποίες προσφέρουν απόλυτη μόνωση απέναντι στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και απόλυτη ευελιξία στα σκαμπανεβάσματα του υδραργύρου, που μπορεί να είναι μεγάλα στη διάρκεια της ημέρας.

Ένα λεπτό ολόσωμο φορμάκι, ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι, ένα πουλόβερ και ένα ζεστό παντελονάκι και από πάνω ένα μπουφάν ή μια φόρμα εξόδου (ολόσωμο μπουφάν με ποδαράκια) είναι ένας ενδεικτικός συνδυασμός ρούχων για μια κρύα ημέρα, σύμφωνα με την παιδίατρο dr Alison Mitzner. Επίσης, ακόμα και αν το μωρό φοράει φόρμα ή παντελόνι με ποδαράκια, μην ξεχνάτε να του φορέσετε και καλτσάκια.

Το χειμερινό εξοπλισμό του συμπληρώνουν γαντάκια, μπότες (αν φοράει μπουφάν χωρίς ποδαράκια) και, κυρίως, ένα σκουφάκι. «Κάθε παιδί (και ενήλικας) χρειάζεται καπέλο όταν κάνει κρύο. Ένα μεγάλο ποσοστό της θερμότητας του σώματός μου το χάνουμε από το κεφάλι», εξηγεί η παιδίατρος. Και φυσικά τα μωρά, που… δεν φημίζονται για την πλούσια κώμη τους, δεν αποτελούν εξαίρεση του κανόνα.

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε, π.χ. για τις γιορτές, τοποθετήστε το μωρό στο καθισματάκι χωρίς το μπουφάν του, ώστε να στερεωθεί σφιχτά η ζώνη του. Για να μην κρυώνει, βάλτε τη θέρμανση και/ή σκεπάστε το με μια κουβέρτα. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να του αφαιρέσετε το σκούφο και τα γαντάκια.

Πώς θα καταλάβετε όμως ότι το μωρό σας κρυώνει; Αν το δείτε να τρέμει, μεταφέρετέ το αμέσως σε ζεστό, εσωτερικό χώρο, καθώς δεν είναι ακόμα σε θέση να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του και κινδυνεύει από υποθερμία. Τα μεγαλύτερα παιδάκια κινδυνεύουν και από κρυοπαγήματα, καθώς ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια είναι να βυθίζουν χέρια και πόδια στο χιόνι.

Δείτε Επίσης

«Ένα κρυοπάγημα μπορεί να συμβεί αν το δέρμα εκτεθεί σε πραγματικά χαμηλές θερμοκρασίες – κι αυτό συμβαίνει συχνότερα με τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αυτιά και τη μύτη. Αν λοιπόν δείτε την επιδερμίδα του παιδιού να γίνεται πολύ χλωμή και παγωμένη, μεταφέρετε το παιδί σε ζεστό χώρο και τοποθετήστε ζεστές κομπρέσες στα κρύα σημεία, χωρίς όμως να ασκείτε τριβή», συμβουλεύει η παιδίατρος.

Και πώς θα καταλάβετε ότι ζεσταίνεται υπερβολικά; Αν το δείτε να γίνεται νευρικό, να κοκκινίζει, να είναι ζεστό στο άγγιγμα ή αν σταματήσει να βρέχει τις πάνες του (σημάδι αφυδάτωσης), τότε μπορεί να το έχετε ντύσει αδικαιολόγητα σαν το κρεμμύδι. Σε μια τέτοια περίπτωση, αφαιρέστε μία με δύο στρώσεις ρούχων, αλλά χωρίς να το παρακάνετε.

Τέλος, κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι για μια χειμωνιάτικη βόλτα με ένα μωρό ή και ένα νήπιο, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μια δεύτερη αλλαξιά ρούχα και αξεσουάρ. Ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να παίξετε οικογενειακώς με το χιόνι.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top