Now Reading
Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον φασισμό

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον φασισμό

Με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Είναι δύσκολο να είσαι μητέρα – είτε αγοριού είτε κοριτσιού – είτε ενός είτε περισσότερων παιδιών και να κοιτάζεις στις ειδήσεις και στην επικαιρότητα μητέρες που θρηνούν τα παιδιά τους. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για μία μητέρα από το να χάσει το παιδί της. Με όποιον τρόπο κι αν δει το παιδί της να πεθαίνει, η απώλεια αυτή είναι τραγική και δεν μπορεί τίποτα να την αναπληρώσει. Όταν όμως ο θάνατος του παιδιού σου δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια, αλλά είναι αποτέλεσμα βιαιοπραγίας, όπως συνέβη με την άδικη και άνανδρη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, τότε ο πόνος της μητέρας γίνεται κραυγή και μαζί της συμπαρασύρει τις κραυγές όλων των μανάδων, που είτε έχασαν κάποιο παιδί τους, είτε τρέμουν να μη τους βρει ποτέ τέτοιο κακό.

Όταν είσαι μητέρα αγωνιάς για την ασφάλεια και τις συνθήκες των παιδιών σου, αλλά -αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος- αγωνιάς για όλα τα παιδιά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο άδικος θάνατος του Παύλου Φύσσα μίλησε στην καρδιά κάθε μάνας. Δεν είναι ασήμαντο το ότι η μητέρα του, η Μάγδα Φύσσα, έγινε η προσωποποίηση όλων των μανάδων που έχασαν και χάνουν άδικα τα παιδιά τους. Ο αγώνας της προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει δικαιοσύνη ήταν ένας αγώνας έντιμος, διαρκής, έντονος, δίκαιος, αξιοπρεπής. Ο πόνος της απώλειας δεν την λύγισε, δεν την έκανε να χάσει το κουράγιο της. Ο χρόνος που πέρασε δεν την έκανε να τα παρατήσει. Δίδαξε σε όλους μας τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για να υπερασπιστείς τη μνήμη και την αξιοπρέπεια του παιδιού σου.

Ο θάνατος του Παύλου Φύσσα δεν ήταν μια απλή δολοφονία ήταν ένα πλήγμα στη δημοκρατία. Ένοχοι πίσω από αυτό το έγκλημα αποδείχθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό κόμμα. Ένα κόμμα που είναι γνωστό ότι προασπίζει τη φασιστική ιδεολογία. Πίσω από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν το ελληνικό ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Ήδη από τις τελευταίες εκλογές η Χρυσή Αυγή έπαψε να εκπροσωπείται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Από σήμερα, 7 Οκτωβρίου, επισήμως και με δικαστική απόφαση, η Χρυσή Αυγή θεωρείται εγκληματική οργάνωση.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την επικαιρότητα

Η επικαιρότητα δεν αποτελεί το καλύτερο θέμα συζήτησης μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους – όταν όμως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε έναν κόσμο που τα κρούσματα βίας αυξάνονται δραματικά, όταν τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού πληθαίνουν, όταν οι διακρίσεις παντός τύπου δημιουργούν όλο και περισσότερα ρατσιστικά επεισόδια, έχουμε χρέος και είναι ευθύνη μας να αναθρέψουμε τα παιδιά με τις αρχές της δημοκρατίας που γεννήθηκε στη χώρα μας.

  • Να μεγαλώσουμε παιδιά που δεν θα φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους αλλά και που θα σέβονται τη γνώμη των άλλων.
  • Παιδιά που θα διεκδικούν το δίκιο τους αλλά δεν θα καταπατούν το δίκιο των άλλων.
  • Παιδιά που δεν θα φοβούνται να είναι ο εαυτός τους αλλά δεν θα εκφοβίζουν άλλα παιδιά όταν κάνουν κι εκείνα το ίδιο.
  • Παιδιά που δεν θα ντρέπονται για την οποιαδήποτε μορφή διαφορετικότητάς τους αλλά δεν θα κάνουν άλλα παιδιά να ντρέπονται για τη δική τους.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον φασισμό

Ο φασισμός στην εποχή μας δεν είναι μια ιστορική αναφορά στην εμφάνιση του ναζισμού στη Γερμανία των παγκοσμίων πολέμων, δεν είναι μόνο το αστέρι του Δαυίδ, ο διωγμός των Εβραίων και το Άουσβιτς, δεν είναι τα ροζ περιβραχιόνια και τα βασανιστήρια των ομοφυλόφιλων, δεν είναι μόνο η άνοδος του Γ Ράιχ και ο μύθος της ανωτερότητας της άριας φυλής. Δεν είναι ένα απλό μάθημα ιστορίας στο σχολείο για την Κατοχή, τον Χίτλερ ή τον Μουσολίνι.

Δείτε Επίσης

  • Ο φασισμός υπάρχει σε όλες τις ιδέες που δεν δέχονται τα ίσα δικαιώματα.
  • Ελλοχεύει στις συμπεριφορές όσων θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο έναντι άλλων ανθρώπων.
  • Γεννιέται σε όσους θέλουν να συντηρούν τη μειονεκτική θέση των μειονοτήτων.
  • Εμφανίζεται σε όσους δεν αποδέχονται και δεν σέβονται τη διαφορετικότητα.
  • Φυτρώνει οπουδήποτε υπάρχει φανατισμός, μισαλλοδοξία και μίσος.


Πώς να δημιουργήσετε αντισώματα κατά του φασισμού στα παιδιά σας

  • Φέρνοντάς τα σε επαφή με το διαφορετικό
  • Με το να είστε παράδειγμα ανθρώπων που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα άλλων ανθρώπων
  • Ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας από κοντά άλλους πολιτισμούς, θρησκείες, γλώσσες
  • Δίνοντας τους ερεθίσματα πολυπολιτισμικά
  • Διαβάζοντας βιβλία που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση αλλά και το αίσθημα δικαίου
  • Ενθαρρύνοντας δύσκολες συζητήσεις
  • Παίρνοντας μέρος σε ακτιβιστικές ή κοινωνικές δράσεις
  • Βοηθώντας άλλους ανθρώπους και διδάσκοντας στα παιδιά την αξία της προσφοράς
  • Μιλώντας τους με απλά λόγια για την ανεκτίμητη αξία κάθε ανθρώπου
  • Μπολιάζοντας τα παιδιά με αγάπη και σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους ανθρώπους.

Κι επειδή ο φασισμός έχει συγγένεια με τον ρατσισμό δείτε πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για αυτό το θέμα εδώ

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top