Now Reading
Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για θέματα σχετικά με τη θετική εικόνα σώματος

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για θέματα σχετικά με τη θετική εικόνα σώματος

Για να μη γίνει βάρος το «βάρος» σε μια συζήτηση, αποκτήστε τα εργαλεία για να το εξηγήσετε στα παιδιά με τον πιο υγιεινό δυνατό τρόπο

Η Martinez Beck, η οποία έγραψε ένα βιβλίο για την εμπειρία της, Lovely: How I Learned to Embrace the Body God Give Me, δεν θέλει τα παιδιά της να αγωνίζονται με την εικόνα του σώματος όπως εκείνη. Λέει στα παιδιά της ότι οι άνθρωποι από τη φύση τους έχουν πολλά σχήματα και μεγέθη. Αλλά είναι δύσκολο να δοθεί αυτό το μάθημα, όταν η κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και η ευρύτερη οικογένεια στέλνουν συχνά το αντίθετο μήνυμα.

Ενώ το να μιλήσετε στα παιδιά σας για την εικόνα του σώματος μπορεί να φαίνεται αδύνατο, είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε – αν πετύχετε τη σωστή ισορροπία. Να πώς.

Ένα βήμα τη φορά

Οι ειδικοί λένε ότι οι γονείς –και όχι οι παιδίατροι, οι δάσκαλοι ή οι προπονητές– θα πρέπει να είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν θετικά την εικόνα του σώματος των παιδιών τους. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν αυτόματα πώς να δένουν τα παπούτσια τους ή να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Πρέπει να τους τα διδάξουμε. Με τα πιο δύσκολα πράγματα, μπορείτε να το κάνετε αυτό σε μικρά βήματα σε συνεχή βάση.

Για αρχή, είναι σημαντικό να πούμε στα παιδιά ότι μερικοί άνθρωποι είναι εκ φύσεως πιο στρογγυλοί, μεγαλόσωμοι ή βαρύτεροι, και αυτό είναι εντάξει.

Ενώ η παχυσαρκία σίγουρα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, οι άνθρωποι έχουν πραγματικά πολλά διαφορετικά μεγέθη. Μερικοί βαρύτεροι άνθρωποι μπορεί να είναι σε φόρμα, όπως και κάποιοι αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε τόσο καλή φυσική κατάσταση.

Δεν είναι μόνο η ζυγαριά που μετράει

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι των οποίων οι γονείς τους μιλούσαν για το φαγητό με επίκεντρο το βάρος ή το μέγεθός τους –λέγοντας «Μην το φας, αλλιώς θα παχύνεις!»– στην πραγματικότητα ήταν πιο πιθανό να πάνε στα άκρα. δίαιτες ή παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές, όπως νηστεία, υπερφαγία ή χρήση καθαρτικών.

Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην υγιεινή επιλογή των τροφίμων και που δεν μιλούσαν για το βάρος, ωστόσο, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν διατροφικά προβλήματα. Και τα υπέρβαρα παιδιά των οποίων οι γονείς επέδειξαν μια ευγενική και εστιασμένη στην υγεία στάση όταν τους μιλούσαν για το φαγητό είχαν λιγότερα προβλήματα διάθεσης, ψυχολογίας και διατροφής από εκείνα των οποίων οι γονείς ήταν πιο επικριτικοί.

«Προσπαθώ να μην μιλάω για βάρος ειδικά με τους παχύσαρκους παιδιατρικούς ασθενείς μου ή να τους λέω πόσα κιλά πρέπει να χάσουν», λέει η Seema Kumar, M.D., ειδικός στον παιδιατρικό μεταβολισμό και τη διαχείριση βάρους στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Θα πω: “Κάνουμε αυτές τις αλλαγές στην οικογένειά σας γιατί θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είστε υγιείς”. Τους συγχαίρω για τις καλές επιλογές που κάνουν, όπως να κάνουν ποδήλατο αντί να βλέπουν τηλεόραση».

Φυσικά, μερικές φορές δεν υπάρχει αποφυγή της ζυγαριάς. Οι παιδίατροι συχνά λένε στα παιδιά πού αποτυγχάνουν στα διαγράμματα ανάπτυξης και βάρους κατά τη διάρκεια των ετήσιων ελέγχων τους. Αλλά αυτές οι συζητήσεις για το βάρος δεν χρειάζεται να είναι αρνητικές ή άβολες, λέει ο Ovidio Bermudez, M.D., επικεφαλής κλινικής εκπαίδευσης και ανώτερος ιατρικός διευθυντής υπηρεσιών παιδιών και εφήβων στο Eating Recovery Center στο Ντένβερ. Στην πραγματικότητα, ο Δρ Bermudez συνιστά τη χρήση τους ως διδακτικές στιγμές για να επιβεβαιώσετε στα παιδιά σας ότι το βάρος είναι μόνο ένα μέτρο υγείας. «Δεν πρέπει να κάνουμε ταμπού το θέμα του βάρους», λέει. Αλλά αν το παιδί σας είναι ήδη ευαίσθητο σχετικά με το βάρος και δεν αισθάνεστε άνετα να συζητάτε το θέμα μπροστά του, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Πώς να αποτρέψετε το Body Shaming

Ακόμα κι αν λέτε στα παιδιά σας ότι είναι τέλεια όπως είναι, αυτό που λέτε μπροστά τους για τον εαυτό σας και άλλους ανθρώπους, όπως διασημότητες, μπορεί επίσης να έχει μεγάλη σημασία. Αποφύγετε να κάνετε σχόλια όπως: «Μοιάζει τεράστιος με αυτό το παντελόνι» ή «Είδατε πόσο χοντρή είναι αυτή η κυρία;». Αυτό μπορεί να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα στα παιδιά σας και να τα κάνει να αναρωτιούνται τι πιστεύετε για το μέγεθός τους.

Αντίθετα, ακόμη και ο θετικός σχολιασμός του σώματος μπορεί να είναι προβληματικός. Αν πέσει σε λάθος αυτιά ή σε λάθος νοοτροπία, το να πεις κάτι σαν «Γεια σου, φαίνεσαι φανταστική, έχασες λίγο βάρος» μπορεί να είναι επιζήμιο. Ένα εντυπωσιακό παιδί μπορεί να σκεφτεί: «Ω, οι άνθρωποι θα με αγαπούν περισσότερο αν είμαι αδύνατη».

Ποια είναι η καλύτερη αντίδραση για το μέγεθος του σώματος; Κάτι ουδέτερο. Εάν το παιδί σας επισημάνει ποτέ ότι κάποιος έχει μεγάλη κοιλιά ή είναι παχύς, μπορείτε να το εξουδετερώσετε επισημαίνοντας κάτι άλλο για το σώμα του ατόμου.

Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση

Αν συναντήσετε έναν χαρακτήρα σε βιβλίο ή τηλεοπτικό πρόγραμμα που γελοιοποιείται ή έχει «στερεοτυπική ετικέτα» λόγω του σώματός του, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσετε στο παιδί σας για το γιατί αυτό είναι λάθος. Κάντε ερωτήσεις όπως: «Το σωματικό βάρος έχει κάποια σχέση με το αν ένα άτομο είναι ευγενικό ή κακόβουλο;» «Πώς πιστεύετε ότι ένιωσε ο χαρακτήρας όταν τον κορόιδευαν για το βάρος του;» «Αν είδατε κάποιον να τον κοροϊδεύουν για το βάρος του, όπως σε αυτόν τον χαρακτήρα, πώς θα μπορούσατε να τον βοηθήσετε;»

Ένας άλλος τρόπος για να καταπολεμήσετε το στίγμα σχετικά με το βάρος είναι να διδάξετε την ενσυναίσθηση. Μπορείτε να κάνετε κανόνα ότι η μεταχείριση των άλλων ανθρώπων με σεβασμό είναι αδιαπραγμάτευτη στην οικογένειά σας.

Δείτε Επίσης

Αυτό είναι κάτι που η Martinez Beck εργάζεται σκληρά με την οικογένειά της. Μιλάει στα παιδιά της με ειλικρίνεια –χωρίς κρίση– για το δικό της βάρος και χρησιμοποιεί τακτικά το σύνθημα «Όλα τα σώματα είναι καλά σώματα».

Χρησιμοποιήστε τη σωστή γλώσσα

Το να γνωρίζουμε ότι το να κρίνουμε ένα άτομο με βάση το βάρος του είναι αγενές και άδικο είναι ένα πράγμα, αλλά η μοντελοποίηση του τρόπου χρήσης της γλώσσας για να υπογραμμίσει αυτό το μάθημα είναι κάτι διαφορετικό. Δοκιμάστε αυτές τις εγκεκριμένες από τους ειδικούς φράσεις για γονείς που θέλουν να ενθαρρύνουν τη σωματική θετικότητα στην οικογενειακή τους κουλτούρα. Οι παρακάτω φράσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στα ζητήματα του βάρους, της υγείας και του στίγματος μεγέθους με τα παιδιά σας:

Αντί να πείτε: «Το να είσαι χοντρός είναι κακό για σένα». Δοκιμάστε να πείτε: «Το βάρος είναι ένας τρόπος μέτρησης της υγείας. Υπάρχει επίσης η αρτηριακή πίεση, τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε και το πόσο πρέπει να κοιμάστε».

Αντί να πείτε: «Αυτό το άτομο είναι χοντρό». Δοκιμάστε να πείτε: «Αυτό το άτομο είναι μεγαλύτερο από εσένα και εμένα, αλλά οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά μεγέθη, και αυτό είναι εντάξει».

Αντί να πείτε: «Είμαι χοντρή και ο μπαμπάς είναι αδύνατος». Δοκιμάστε το πείτε: «Το σχήμα μου μοιάζει περισσότερο σαν κύκλος και ο μπαμπάς μοιάζει περισσότερο σαν χάρακας».

Αντί να πείτε: «Δεν πρέπει να το φας αυτό». Δοκιμάστε να πείτε: «Ας δούμε αν υπάρχουν κάποιες άλλες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε σήμερα».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top