Now Reading
Πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά ώστε να έχουν ένα «ασφαλές» στυλ προσκόλλησης

Πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά ώστε να έχουν ένα «ασφαλές» στυλ προσκόλλησης

Το θέμα δεν είναι να είσαι τέλειος γονιός, αλλά να είσαι αρκετά καλός

Είναι σπάνιο να συζητάμε για σχέσεις τον τελευταίο καιρό χωρίς κάποιος να αναφέρει τη θεωρία της προσκόλλησης. Το ψυχολογικό φαινόμενο πρωτοπαρουσιάστηκε αρχικά στη δεκαετία του 1950, αλλά επανήλθε με ζήλο πριν από μια δεκαετία, όταν κυκλοφόρησε το δημοφιλές πλέον βιβλίο «Attached: The New Science of Adult Attachment and How It Can Help You Find — and Keep — Love».

Η θεωρία προσκόλλησης ορίζει τέσσερα διαφορετικά στυλ προσκόλλησης που προσφέρουν μια εικόνα για το πώς και γιατί σχηματίζουμε δεσμούς. Οι τέσσερις τύποι στυλ προσκόλλησης είναι:

  • Οι ασφαλείς άνθρωποι αισθάνονται άνετα με την οικειότητα και είναι συνήθως ζεστοί και στοργικοί
  • Οι ανήσυχοι άνθρωποι είναι συχνά απασχολημένοι με τις σχέσεις τους και τείνουν να ανησυχούν για την ικανότητα του συντρόφου τους να τους ανταποδώσει την αγάπη
  • Οι απορριπτικοί-αποφευκτικοί άνθρωποι εξισώνουν την οικειότητα με την απώλεια ανεξαρτησίας και προσπαθούν συνεχώς να ελαχιστοποιήσουν την εγγύτητα
  • Οι αποδιοργανωμένοι άνθρωποι (Φοβούμενοι-Αποφεύγοντες) είναι συνήθως καχύποπτοι για τις προθέσεις των άλλων και φοβούνται να είναι συναισθηματικά οικείοι
  • Ο τύπος του στυλ προσκόλλησης προς τον οποίο κλίνετε έχει να κάνει πολύ με τις πρώιμες παιδικές σας εμπειρίες και τη σχέση σας με τους γονείς σας.

Δηλαδή, αν θέλετε το παιδί σας να έχει υγιείς σχέσεις, πρέπει να ξεκινήσετε αυτή τη δουλειά τώρα.

«Η συμπεριφορά τώρα ως γονιός θα αρχίσει να διαμορφώνει τη συμπεριφορά που συνδέει το παιδί σας με την αγάπη», λέει η Haesue Jo, αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και επικεφαλής κλινικών λειτουργιών στην BetterHelp.

Και ενώ κανένα στυλ προσκόλλησης δεν είναι καλύτερο από ένα άλλο, θα ήταν λογικό να θέλετε τα παιδιά σας να κλίνουν προς ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης.

«Οι ενήλικες που έχουν ασφαλή στυλ προσκόλλησης γενικά μπορούν να εξαρτώνται από τους γονείς τους», λέει ο Jo. «Συνάπτουν σχέσεις που βασίζονται στην ειλικρίνεια, την ανεκτικότητα και τη συναισθηματική εγγύτητα».

Δείτε πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης.

«Υπομονετικοί, θερμοί, περιποιητικοί»

Αντί να προσπαθείτε να προσδιορίσετε το είδος του στυλ προσκόλλησης που μπορεί να σχηματίζει το παιδί σας, εστιάστε στο πώς εμφανίζεστε σε αυτό.

«Αν είστε ένας γονέας που είναι γενικά υπομονετικός, θερμός, περιποιητικός, υποστηρικτικός και λειτουργείτε με ενσυναίσθηση, είναι λογικό αυτό το παιδί να γίνει ενήλικας που περιμένει αυτή την αγάπη από έναν σύντροφο», εξηγεί ο Jo.

Από την άλλη πλευρά, εάν είστε «ακανόνιστος» ή κάνετε κομπλιμέντα ή ενθαρρύνετε το παιδί σας μόνο όταν κάνει πράγματα που σας ευχαριστούν, θα συσχετίσουν αυτές τις ενέργειες με μια λανθασμένη ή ανταποδοτική μορφή αγάπης και θα αναζητήσουν αυτές τις ιδιότητες σε έναν πιθανό σύντροφο.

Κάποιος με στιλ αγχώδους προσκόλλησης, για παράδειγμα, μπορεί να έχει λάβει πολύ λίγη επικύρωση από έναν γονέα. Επομένως, μπορεί να αναζητούν συνεχώς έγκριση από έναν σύντροφο και να μην πιστεύουν ποτέ ότι είναι αρκετά καλοί. Αυτό μπορεί να είναι «απογοητευτικό», τονίζει η Jo.

Σχεδόν κάθε στυλ προσκόλλησης εκτός από το «ασφαλές» «χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία διατήρησης σχέσεων», προσθέτει.

Το θέμα δεν είναι να είσαι τέλειος γονιός, αλλά να είσαι αρκετά καλός

Πολλοί γονείς που θέλουν να είναι υπομονετικοί και υποστηρικτικοί υστερούν επειδή δεν δίνουν προτεραιότητα στη δική τους υγεία, λέει η Jo.

Δείτε Επίσης

«Βάζουμε τόσα πολλά από τον εαυτό μας σε μια σχέση, οπότε αν αισθανόμαστε χάλια για το ποιοι είμαστε, πώς μπορούμε να επεκταθούμε στη συνέχεια να δώσουμε αγάπη σε κάποιον άλλο», προσθέτει.

Εάν είστε αγχωμένοι και ανήσυχοι, μπορεί να μην είστε απόλυτα παρόντες στο παιδί σας.

Πρέπει επίσης να αποδεχτείτε ότι υπάρχουν πολλές φορές που θα κάνετε κάτι λάθος, και αυτό είναι επίσης εντάξει.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι 100% ασφαλώς συνδεδεμένοι», τονίζει η Jo. «Είναι η φύση της πραγματικότητας ότι το 100% των αναγκών ενός μωρού δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν. Οι περισσότεροι σύγχρονοι γονείς γενικά δεν μπορούν και οι δύο να φροντίζουν για ένα μωρό 24 ώρες το 24ωρο και να είναι με ένα μωρό 24 ώρες το 24ωρο».

Αλλά αν προσπαθείτε να τα φροντίζετε και να τα αποδέχεστε, τα παιδιά σας θα το δουν και θα μάθουν από αυτό.

«Ελπίζω οι γονείς να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος γονιός», καταλήγει η Jo. «Το θέμα είναι να είσαι αρκετά καλός».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top