Now Reading
Parenting coach απαντά πώς να μεγαλώσετε «καλά» παιδιά

Parenting coach απαντά πώς να μεγαλώσετε «καλά» παιδιά

Ως εκπαιδευτικός γονέων και προπονητής γονέων, εδώ είναι μερικά πράγματα που έχει μάθει η Cate Garzon και προτείνει στους γονείς που θέλουν απλώς να μεγαλώσουν «καλά» παιδιά

Οι γονείς συχνά αναζητούν πληροφορίες επειδή θέλουν καθοδήγηση για συγκεκριμένα ζητήματα και συμπεριφορές, από την κατάρρευση μέχρι τον ανταγωνισμό μεταξύ των αδελφών μέχρι το εφηβικό δράμα επίλυσης προβλημάτων και την ώθηση των ορίων. Μερικοί αναζητούν καθοδήγηση επειδή θα ήθελαν να ευθυγραμμιστούν καλύτερα στην ανατροφή των παιδιών με τον σύζυγό τους.

Ως εκπαιδεύτρια γονέων και προπονητής γονέων η Cate Garzon εστιάζει στην οικοδόμηση σχέσεων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, πιο συχνά αυτό που ακούει από αυτούς τους στοργικούς και προσεκτικούς γονείς είναι: «Θέλω απλώς να μεγαλώσω καλά παιδιά! Βοήθεια!» Πιο συγκεκριμένα, θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά που εξελίσσονται έτσι ώστε να είναι χαρούμενα, υγιή, να συνεισφέρουν στην κοινωνία με θετικούς τρόπους, να εργάζονται επικερδώς και να είναι ικανά να έχουν ισχυρές και σεβαστές σχέσεις.

Αυτοί είναι λογικοί στόχοι. Ακολουθούν μερικά πράγματα που έχει μάθει (και προτείνει στους γονείς με τους οποίους συνεργάζεται) για να βοηθήσω τα παιδιά να προετοιμάσουν την επιτυχία.

Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά για επιτυχία

Προστατέψτε τη σχέση σας μαζί τους

Μια ισχυρή σχέση με τα παιδιά σας θα τα προστατεύσει και θα τα καθοδηγήσει σε όλη τους τη ζωή. Η ισχυρή σχέση σας θα τα φέρει πίσω κοντά σας όταν είναι πληγωμένα, φοβισμένα, θυμωμένα, σε κίνδυνο, σε προβλήματα ή έχουν κάνει κάποιο λάθος και χρειάζονται βοήθεια. Γνωρίζοντας ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν, ότι είστε το ασφαλές μέρος τους, ότι θα τα βοηθήσετε να λύσουν προβλήματα και ότι σας αρέσει να περνάτε χρόνο μαζί τους, θα εξασφαλίσετε ότι όσο κακό και να είναι για αυτά, θα έρχονται πάντα κοντά σας. Θα είστε η κύρια προστασία τους και το σύστημα υποστήριξης για την κατάθλιψη, τον εθισμό, τις υπερβολικές συμπεριφορές ανάληψης κινδύνου και τις ανθυγιεινές σχέσεις, εάν συναντήσουν ποτέ αυτές τις συνθήκες.

Λέει σε πολλούς από τους γονείς που προπονεί να περνούν χρόνο με τα παιδιά και τους εφήβους τους, κάνοντας πράγματα που αγαπούν. Ακούστε τους όταν σας μιλάνε (ακόμα και όταν ο χρόνος είναι άβολος ή το θέμα είναι άβολο) και να ενδιαφέρεστε για τους φίλους και τις ζωές τους. Αγαπήστε τα μέσα άδολα και ειλικρινά, από το χτύπημα της πόρτας, και το «Σε μισώ και δεν με καταλαβαίνεις καθόλου!» μέχρι και την αδεξιότητα του να προσπαθούν να καταλάβουν πώς να επιστρέψουν σε εσάς αφού είπαν πράγματα που δεν εννοούσαν. Το πιο σημαντικό, όταν υπάρχει μια ρήξη στη σχέση (η οποία είναι αναπόφευκτη, επειδή όλοι χάνουμε την ψυχραιμία μας ή δεν χειριζόμαστε τα πράγματα όπως θα μπορούσαμε μερικές φορές) ζητήστε συγγνώμη και επανορθώστε. Διδάξτε τους ότι όταν κάνετε ένα λάθος, τα εμπιστεύεστε ότι θα σας αγαπήσουν, γιατί αυτό θα τους δείξει ότι όταν κάνουν ένα λάθος, μπορούν να σας εμπιστευτούν ότι θα τα αγαπήσετε επίσης.

Θέστε όρια

Το ότι είστε ο ασφαλής τους χώρος δεν σημαίνει ότι η ζωή τους είναι χωρίς συνέπειες. Κάθε επιλογή που κάνουν στη ζωή θα έχει ένα αποτέλεσμα -κάποια θετικά, άλλα αρνητικά- και είναι σημαντικό να μάθουν από νεαρή ηλικία ότι είναι υπεύθυνα για την ευθύνη όταν οι επιλογές ή οι ενέργειές τους παραβιάζουν τους κανόνες ή προκαλούν κακό σε άλλους. Δημιουργήστε δίκαια, λογικά όρια που είναι κατάλληλα για τις ηλικίες, τα αναπτυξιακά τους στάδια και τις δυνατότητές τους. Στη συνέχεια, κρατήστε καλά αλλά σταθερά αυτά τα όρια – ακόμα και όταν είναι θυμωμένα. Να είστε εκεί για να τα υποστηρίξετε με ενσυναίσθηση και υπομονή, ενώ αισθάνονται τις συνέπειες των επιλογών τους και να λύσετε μαζί τους προβλήματα σχετικά με το πώς να επανορθώσετε. Αλλά, παρακαλώ προσπαθήστε να μην τα γλιτώσετε από τις ευθύνες τους – η δουλειά τους είναι να λογοδοτούν για τις δικές τους επιλογές.

Δείτε Επίσης

Κάντε τις δουλειές μέρος της ζωής τους από πολύ μικρή ηλικία

Η συμπερίληψη των παιδιών και των εφήβων στις ευθύνες και τις αποφάσεις του νοικοκυριού είναι πώς μπορούν να μάθουν πολύτιμες δεξιότητες ζωής και πώς θα μάθουν να οργανώνουν, να επιλύουν προβλήματα και να διαχειρίζονται τον χρόνο τους. Και, αυτός είναι ο λόγος που θα αισθάνονται ως ένα πολύτιμο, που συνεισφέρει μέλος της οικογένειας, το οποίο έχει άμεσες σχέσεις με την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση. Ακούγεται απλό, αλλά το να τους δίνετε ευθύνη έχει βαθιές, θετικές επιπτώσεις για όλη την οικογένεια, ειδικά καθώς τα παιδιά σας γίνονται έφηβοι και νεαροί ενήλικες. Το να γνωρίζουν ότι χρειάζονται φέρνει νόημα και σκοπό στη ζωή των νέων, ενώ ανακαλύπτουν πώς θέλουν να συνεισφέρουν στον κόσμο γενικότερα.

Και αυτό είναι. Αν περιμένατε μια λίστα κανόνων που έπρεπε να ακολουθηθούν τέλεια για να μεγαλώσετε «καλά» παιδιά, ελπίζω να μην απογοητευτείτε. Η εξάσκηση αυτών των τριών πραγμάτων με συνέπεια κατά τη διάρκεια των χρόνων διαμόρφωσης του παιδιού σας μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις σας —και τις δεξιότητές του— για τα επόμενα χρόνια. Και, αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top