Now Reading
Πώς να μεγαλώσετε αγόρια που δεν φοβούνται τα συναισθήματά τους

Πώς να μεγαλώσετε αγόρια που δεν φοβούνται τα συναισθήματά τους

Δίνοντας τους από μικρά την ευκαιρία και το δικαίωμα να βιώσουν όλη τη συναισθηματική γκάμα

Οι γονείς θέλουν τόσα πολλά πράγματα για τα παιδιά τους: να βρουν χαρά, να κάνουν φίλους, να εξερευνήσουν τον κόσμο, να ζήσουν χωρίς διακρίσεις.

Η πραγματοποίηση αυτών των ονείρων δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά οι γονείς που μεγαλώνουν τα αγόρια αντιμετωπίζουν μια μοναδική πρόκληση. Ο παραδοσιακός ορισμός του τι σημαίνει να είσαι άνδρας – στωικός, με αυτοπεποίθηση, ισχυρός – βρίσκεται στη μέση μιας σημαντικής μεταμόρφωσης. Οι άνδρες ενθαρρύνονται να απορρίψουν επιβλαβή στερεότυπα που τους εμποδίζουν να εκφράσουν το πλήρες φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Ταυτόχρονα, τα αγόρια εξακολουθούν να ζουν και να παίζουν σε περιβάλλοντα όπου αυτά τα στερεότυπα εφαρμόζονται, μερικές φορές βίαια. Οι γονείς θέλουν να μεγαλώσουν συναισθηματικά έξυπνα αγόρια που μπορούν να είναι οι αληθινοί εαυτοί τους, αλλά κανένας από αυτούς δεν θέλει να δει το παιδί τους να εκφοβίζεται, να εξοστρακίζεται ή να χτυπιέται ως αποτέλεσμα. Για να κάνετε τον ρόλο σας ως γονείς πιο εύκολο και την αποστολή σας πιο αποτελεσματική ακολουθούν μερικές συμβουλές από τους ειδικούς.

Μιλήστε για τους φόβους, τις αβεβαιότητες και τις απογοητεύσεις σας

Οι άντρες ζουν συχνά με την πίεση να φαίνονται σίγουροι και ότι έχουν τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Αυτές οι προσδοκίες αφήνουν τους άντρες ελάχιστο περιθώριο να είναι ευάλωτοι ή να αντιμετωπίζουν δύσκολα συναισθήματα, έτσι μπορεί σπάνια να δείχνουν συναισθήματα όπως φόβο, αβεβαιότητα και απογοήτευση. Τα αγόρια μαθαίνουν την ίδια συμπεριφορά βλέποντας τους ενήλικες άντρες στη ζωή τους και επίσης ακούγοντας από μητέρες ή γυναίκες φροντιστές ότι πρέπει να σκληρύνουν τον εαυτό τους για να επιβιώσουν στον κόσμο.

Οι μπαμπάδες μπορούν να διαταράξουν αυτόν τον φαύλο κύκλο αναγνωρίζοντας πρώτα ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να εκφράσουν πώς αισθάνονται. Εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη δύσκολη στιγμή ή γεγονός που επιβάλει τη στωική αντίδραση ενός πατέρα, όπως απολύσεις ή απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οι ψυχολόγοι συνιστούν να διαβεβαιώσουν πρώτα το παιδί και στη συνέχεια να πουν, “Αυτό είναι δύσκολο για μένα και αντιμετωπίζω προβλήματα και δεν είμαι σίγουρος για το πώς νιώθω αυτήν τη στιγμή», ή «Κάτι δεν λειτουργεί, και δεν είμαι σίγουρος τι να κάνω, αλλά μαζί θα το καταλάβουμε».

Δεν χρειάζεται να έχετε πάντα με την απάντηση, αλλά τουλάχιστον, αφαιρέστε την πανοπλία και κατανοήστε ότι είναι ανθρώπινο να μην έχετε πάντα τον έλεγχο για ό,τι συμβαίνει.

Αυτή η συναισθηματική ειλικρίνεια αποτελεί σημαντικό παράδειγμα για ένα αγόρι και μπορεί να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση δυσάρεστων συναισθημάτων. Μια καλοπροαίρετη γυναίκα σύντροφος, η οποία διαφορετικά θα πίεζε έναν άνδρα να παραμείνει αυστηρή επειδή έχει συνηθίσει να παίζει αυτόν τον ρόλο, μπορεί αντ’ αυτού να του δώσει χώρο και να αναγνωρίσει ότι μπορεί να είναι δύσκολο για αυτόν να είναι ευάλωτος. Οι γυναίκες σύντροφοι μπορούν να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια ισορροπία ανάμεσα στο να είναι υποστηρικτικές χωρίς να αποτελούν για τον άνδρα τη «συναισθηματική αποσκευή». Με άλλα λόγια, οι γυναίκες/σύζυγοι/μητέρες δεν πρέπει να αναλάβουν πλήρως τη δουλειά της διαχείρισης της οικογένειας καθώς ο σύντροφός τους αγωνίζεται να μεταφέρει τα συναισθήματά του.

Αναγνωρίστε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αγόρια όταν είναι ευάλωτα

Το μοντέλο ευπάθειας είναι βασικό, αλλά τα αγόρια μπορεί να μην ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα χωρίς συνομιλίες σχετικά με το γιατί η έκφραση συναισθημάτων μπορεί να είναι δύσκολη. Τα αγόρια μπορεί να εκφοβίζονται, να απειλούνται, να εξοστρακίζονται ή να δέχονται επίθεση όταν ενεργούν με τρόπους που δεν σχετίζονται με την παραδοσιακή αρρενωπότητα, όταν αμφισβητούν αυτή την ιδέα ή υποστηρίζουν κάποιον που αμφισβητεί αυτήν την έννοια. Τα αγόρια πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους κατανοούν αυτήν τη δυναμική και οι γονείς μπορούν να πουν στα παιδιά τους ότι γνωρίζουν ότι χρειάζεται θάρρος για να αψηφούν τους αρσενικούς κανόνες.

Οι γονείς μπορούν να βρουν ευκαιρίες για τέτοιες συζητήσεις σε κοινές εμπειρίες όπως όταν παρακολουθούν τηλεόραση, παίζουν με φίλους ή παίζουν σπορ με τους γονείς.

Οι τηλεοπτικές εκπομπές, για παράδειγμα, απεικονίζουν αμέτρητα στερεότυπα σχετικά με την αρρενωπότητα. Οι γονείς μπορούν να επισημάνουν θέματα, σημεία σχεδίασης ή συμπεριφορές που εξαρτώνται από ιδέες (τόσο καλές όσο και κακές) για την ανδρική συμπεριφορά. Συνιστάται στους γονείς να επικεντρωθούν στο να κάνουν αυτές τις συνομιλίες μη αμυντικές, έτσι ώστε να νιώθουν περισσότερο σαν ανταλλαγή και όχι σαν ένα αγόρι να εξηγεί ή να δικαιολογεί τον φόβο του να είναι ευάλωτος.

Δείξτε ότι είναι εντάξει να ζητάτε και να χρειάζεστε βοήθεια

Δείτε Επίσης

Η έκφραση φόβου ή αβεβαιότητας είναι ένα μεγάλο βήμα για πολλούς άνδρες, αλλά και τα αγόρια πρέπει να βλέπουν τους άντρες στη ζωή τους να χρειάζονται και να ζητούν βοήθεια. Τα δύο πράγματα σχετίζονται αλλά δεν είναι τα ίδια. Όταν ένας άντρας ζητά ανοιχτά βοήθεια ή αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι διασυνδέονται και χρειάζονται ο ένας τον άλλον, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε ένα αγόρι.

Δεν είναι ανόητο – δεν υπάρχει τίποτα κακό με έναν άντρα που δείχνει ότι χρειάζεται βοήθεια … η δύναμή σου είναι να δείξεις όταν είσαι ευάλωτος.

Οι γονείς μπορούν επίσης να αμφισβητήσουν άλλα στερεότυπα σχετικά με την ανάγκη βοήθειας, ιδιαίτερα στον αθλητισμό όταν οι αθλητές καλούνται να αντέξουν τον πόνο τους, με οποιοδήποτε κόστος. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη και να ολοκληρώσουν ρουτίνες εξετάσεις υγείας από τις γυναίκες, συμπεριφορά που σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια ζωής και υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών. Είναι εύκολο να δούμε πώς τα αγόρια μπορεί να αντιλαμβάνονται μηνύματα γύρω από την ανοχή του πόνου στον αθλητισμό, για παράδειγμα, όπως ισχύουν για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Οι γονείς, και οι πατέρες ειδικότερα, έχουν την ευκαιρία να τους δείξουν ένα διαφορετικό δρόμο προς τα εμπρός ξεκινώντας μια συζήτηση σχετικά με το γιατί οι άνδρες αναμένεται να εργαστούν μέσω σωματικού και ψυχολογικού πόνου.

Ζητήστε βοήθεια για τον εαυτό σας.

Αυτή η πρόταση ακολουθεί το παλιό ρητό του να φοράτε τη μάσκα οξυγόνου κάποιου πριν προσπαθήσετε να βοηθήσετε κάποιον άλλον να κάνει το ίδιο. Οι άνδρες φροντιστές που αντιμετωπίζουν σημαντικό άγχος, στρες, κατάθλιψη ή γίνονται βίαιοι, πρέπει να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια και υποστήριξη από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ώστε να μπορούν να είναι κατάλληλοι γονείς.

Χωρίς τέτοια βοήθεια, κύκλοι γενεών αναγκάζουν τα αγόρια να υιοθετήσουν ανθυγιεινές ιδέες σχετικά με την αρρενωπότητα θα συνεχίζονται.

Με το να είστε συνδεδεμένοι γονείς, είστε πρώτα καλύτερα συνδεδεμένοι με τους εαυτούς μας και είστε σε θέση να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top