Now Reading
Πώς να μάθετε στα παιδιά να παίζουν χωρίς… παιχνίδια

Πώς να μάθετε στα παιδιά να παίζουν χωρίς… παιχνίδια

Καλλιεργώντας, μεταξύ άλλων, περιέργεια, δημιουργικότητα και φαντασία

Το άγχος της ανίας ή της «δημιουργικής» απασχόλησης των παιδιών στο σπίτι τείνει να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των σύγχρονων γονιών. Ένα άγχος που οι συνθήκες της πανδημίας κάνουν ακόμα πιο έντονο. Δεν μπορείτε να κάνετε ένα-κλικ-Amazon-και να παραγγείλετε τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει μια και καλή την πλήξης στην παιδική ηλικία. Όλοι θέλαμε απεγνωσμένα να βρούμε το «τέλειο» παιχνίδι για να κρατήσουμε τα παιδιά μας αφοσιωμένα και χαρούμενα. Το γεγονός όμως είναι ότι όσο καινούργιο κι όσο εντυπωσιακό και αν είναι στην αρχή ένα παιχνίδι τελικά κάποια στιγμή τα παιδιά θα το βαρεθούν. Κι είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα και να αγοράζετε συνεχώς καινούργια παιχνίδια.
Αυτό μας φέρνει στα καλά νέα, μπορείτε να αφήσετε τις πιστωτικές σας κάρτες ήσυχες. Επειδή τα παιδιά δεν χρειάζονται παιχνίδια για να παίξουν. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα παιδιά περνούν λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε ότι ασχολούνται με παιχνίδια. Όταν έχετε λιγότερα παιχνίδια, θα δείτε τη δημιουργικότητα και την καινοτομία να ανθίζουν. Καθώς το παιχνίδι δεν περιστρέφεται γύρω μόνο από υλικά παιχνίδια και ένα «playroom».

Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι περνάει έξω από τον καθορισμένο χώρο παιχνιδιού του, περνάει μέσα από την κουζίνα, κάνει βόλτα στην αυλή και το μπαλκόνι και προσγειώνεται σε ένα μυστικό συρτάρι γεμάτο θησαυρούς που συλλέγονται κατά τη διάρκεια μιας μέρας.

Τα παιχνίδια μπορεί να είναι καταπληκτικά εργαλεία για παιχνίδι, αλλά ας εξετάσουμε άλλους σημαντικούς τρόπους για να μάθουν τα παιδιά να παίζουν και να περάσετε το χρόνο χωρίς να αγοράσετε παιχνίδια.

Φύση

Οι άνθρωποι χρειάζονται τη φύση. Δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη πεζοπορία στο δάσος, απλώς αναπνέοντας καθαρό αέρα και βλέποντας ένα σαλιγκάρι να διασχίζει το πεζοδρόμιο. Αναποδογυρίζοντας μια πέτρα στο χώμα για να παρατηρήσουμε τι έχει από κάτω. Το να νιώθεις τον άνεμο στο πρόσωπό σου. Όλα αυτά θεωρούνται συναρπαστικές και ευχάριστες εμπειρίες στην παιδική ηλικία. Το παιχνίδι στη φύση μπορεί να αφορά την ισορροπία σε ένα πεσμένο δέντρο, το να πηδήσουν από κούτσουρο σε κούτσουρο ή το να φτιάξουν ένα σπίτι νεράιδων εν αναμονή των μαγικών επισκεπτών.

Το παιχνίδι στη φύση δεν έχει καθορισμένο τρόπο εμφάνισης. Μερικά παιδιά πηγαίνουν πηδούν σε λακκούβες και άλλα απλώς παρατηρούν και κρατούν μια απόσταση από όλα τα πλάσματα. Ανεξάρτητα από το πώς περνούν τα παιδιά σας αυτόν τον χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, είναι πολύτιμος. Γνωρίζουμε ότι το σώμα μας και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται τη φύση για να ευδοκιμήσουν.

Μίμηση

Τα παιδιά μας μαθαίνουν μέσω πειραματισμού και εξερεύνησης, αλλά μαθαίνουν επίσης μέσω μίμησης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τα βρείτε κρεμασμένα στα πόδια σας όταν προσπαθείτε να φροντίσετε πράγματα «πραγματικής ζωής» όπως το πλύσιμο των πιάτων και το μαγείρεμα.

Όταν είναι δυνατόν, σας προκαλώ να τους προσκαλέσετε και να τους αφήσετε να σας μιμηθούν. Αν και δεν μπορεί να φαίνεται παιχνιδιάρικο με την παραδοσιακή έννοια, το παιχνίδι ορίζεται ως «δραστηριότητα που αναλαμβάνεται για αναψυχή και απόλαυση». Εάν τα παιδιά σας απολαμβάνουν να αρπάζουν ένα σκαμνί και να πιάνουν το αφρώδες σφουγγάρι, αυτό είναι παιχνίδι.

Το πιο δύσκολο μέρος είναι να πάρετε μια βαθιά ανάσα, να επιβραδύνετε τους ρυθμούς και να δημιουργήσετε χώρο για αυτόν τον τύπο παιχνιδιού.

Θησαυροί προς ανακάλυψη

Χούφτες από αφρώδη βράχια. Συλλογές διεθνών κερμάτων. Μια σειρά από θησαυρούς από μια πρόσφατη περιπέτεια στην παραλία. Μερικά παλιά κομμάτια υφάσματος. Η λίστα συνεχίζεται.

Θα εκπλαγείτε με το παιχνίδι που μπορεί να προέρχεται από περίεργα πράγματα που συγκεντρώνονται μαζί. Το παιχνίδι αυτό χρησιμοποιεί φυσικά υλικά ή θραύσματα για τη δημιουργία, τη φαντασία και την υποστήριξη δραστηριοτήτων παιχνιδιού. Αυτός ο τύπος παιχνιδιού ενθαρρύνει την επίλυση προβλημάτων και τη διαφορετική σκέψη. Έτσι την επόμενη φορά που θα πετάξετε αυτά τα άδεια ρολά από χαρτί τουαλέτας – ξανασκεφτείτε το! Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες. Και είναι δωρεάν.

Δείτε Επίσης

Ιστορίες

Μοιάζει με μια σκηνική παράσταση, το παιχνίδι έχει συχνά «σενάρια» ή ιστορίες. Το παιδικό παιχνίδι συνήθως περιλαμβάνει την παργματοποίηση αυτών των σεναρίων που είτε εφευρίσκουν είτε ακούνε από ιστορίες. Όταν τα διατηρούμε περιτριγυρισμένα από καλά βιβλία, αυξάνουμε τις δεξιότητες γραμματισμού τους, αλλά τους δίνουμε επίσης ευκαιρίες και υλικό για να ξεκινήσουν σε νέα σενάρια παιχνιδιού με βάση τα βιβλία που διαβάζουν.

Γεμίστε το μυαλό τους με ζεστές, όμορφες ιστορίες και απλά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στο παιχνίδι τους.

Οικιακά είδη

Οικιακά είδη όπως σεντόνια, πετσέτες και ταψιά μπορούν να προσφέρουν απίστευτες επιλογές για ανοιχτό παιχνίδι στην παιδική ηλικία. Από το να φτιάξουν τη δική τους αυτοσχέδια σκηνή μέχρι να κατασκευάσουν μουσικά όργανα για μια ιδιαίτερη μπάντα.

Σας λέω κάτι που ήδη γνωρίζουν τα παιδιά σας: Το παιχνίδι είναι παντού στη ζωή μας. Τα παιδιά μας έχουν έναν μαγικό τρόπο να το φέρουν σε ό, τι κάνουν.

Η δουλειά μας ως γονείς είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε αυτό το παιχνίδι με τους πιο απροσδόκητους τρόπους και στα πιο απρόσμενα μέρη. Όταν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να αφήσουμε την ανάγκη να αγοράσουμε όλα τα παιχνίδια για να τα κρατήσουμε ευτυχισμένα. Επειδή με λιγότερα παιχνίδια, τα παιδιά μπορούν πραγματικά να κάνουν πολύ περισσότερα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top