Now Reading
Πώς να μάθετε στο παιδί σας να κάνει φιλίες

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να κάνει φιλίες

Πώς να διδάξετε μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες, βοηθώντας το παιδί να έχει φιλίες και υγιείς σχέσεις

Οι κοινωνικές δεξιότητες ενός παιδιού μαθαίνονται μέσα από την οικογένεια και οι γονείς μέσα από το χτίσιμο μιας υγιούς σχέσης αγάπης, αποδοχής και σεβασμού παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές. Για να μπορέσει το παιδί σας να κάνει φίλους και να δημιουργήσει πετυχημένες σχέσεις με τους άλλους μπορείτε ως γονείς να βοηθήσετε με το να του διδάξετε να:

Μπαίνει στα παπούτσια του άλλου

Η ικανότητα του να κατανοούν τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων αποκτάται από την ηλικία των 6 ετών. Μπορείτε να το βοηθήσετε να το πετύχει αυτό κάνοντας συζητήσεις με αφορμή μια ταινία, ένα βιβλίο ή ακόμα και ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη με κάποιο άλλο παιδί στο σχολείο. Ρωτήστε το πώς πιστεύει ότι μπορεί να ένιωσε ο ήρωας ή ο φίλος του σε αυτή την κατάσταση. Τι θα μπορούσε να είχε κάνει εκείνο διαφορετικά;

Ακολουθεί κανόνες

Το να έχετε στην οικογένειά σας κανόνες είναι απαραίτητο αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να μπορέσει να εμπλακεί και το παιδί σας στη δημιουργία και τη συμφωνία των οικογενειακών κανόνων. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τους σεβαστεί και να τους τηρήσει. Το να χαρακτηρίζει η ευγένεια την επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειάς σας, το να είστε διακριτικοί και να ρωτάτε για να πάρετε κάτι που ανήκει σε κάποιον άλλον αλλά και το να λύνετε τις όποιες διαφορές χωρίς φωνές και βία θέτει τις βάσεις για να μιμηθεί αυτές τις συμπεριφορές το παιδί και να τις εφαρμόσει με τους νέους του φίλους. Ένας καλός τρόπος να μάθει να ακολουθεί κανόνες είναι και τα επιτραπέζια παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε οικογενειακώς και θα σας δώσουν την ευκαιρία να διαχειριστείτε «ζωντανά» κρίσεις, κανόνες, όρια και ήττες.

Διαβάζει βιβλία με σχέσεις φιλίας

Διαβάζοντας βιβλία σχετικά με τη φιλία μαθαίνει να αναγνωρίζει τα διαφορετικά του συναισθήματα, μαθαίνει να θέτει όρια αλλά και να σέβεται τα όρια των άλλων. Έρχεται σε επαφή με ήρωες που έπρεπε να κάνουν ένα βήμα πίσω για χάρη του φίλου τους, αλλά και με άλλους που ήταν οι καλύτεροι αρχηγοί μέσα σε μία φιλία! Γνωρίζοντας διαφορετικές φιλικές σχέσεις και διαβάζοντας για αυτές μπορεί να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του και τον ψυχισμό του!

Ένα βιβλίο που μιλάει στα παιδιά για την αξία της φιλίας είναι το «Ίσια το τιμόνι» από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Σε αυτήν την ιστορία, μέσα από την περιπέτεια των δύο φίλων Φρανκ και Μπερτ, είναι διάχυτη η υποστήριξη και η παρηγοριά σε μια φιλική σχέση. Οι δυο τους, ως ομάδα, ξεπερνούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, παίρνοντας δύναμη ο ένας από τον άλλον και βρίσκοντας τις λύσεις από κοινού.

Βρίσκει λύσεις σε προβλήματα

Ναι, θα υπάρξουν απογοητεύσεις και πολλά αρνητικά συναισθήματα αλλά μαζί με αυτά πάντα υπάρχουν και λύσεις που αν εκπαιδεύσετε το παιδί σας να μάθει να τις αναζητάει σε κάθε εμπόδιο τότε θα έχετε συμβάλλει καθοριστικά στο να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Δεν χρειάζεται να του δίνετε τη λύση έτοιμη γιατί η δική του λύση μπορεί να μην είναι ίδια με τη δική σας, αλλά εξίσου αποτελεσματική. Μπορείτε όμως να το βοηθήσετε να δει τις διαφορετικές επιλογές του ώστε να επιλέξει τη δική του. Αυτό θα το βοηθήσει αρκετά με τις συναναστροφές του και τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων του σε μια φιλία. Το να είστε απλώς εκεί ακούγοντας το πώς νιώθει και να το αναγνωρίζετε είναι η βάση για να έρθουν και τα υπόλοιπα!

 

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top