Now Reading
Πώς να καταλάβεις αν πλησιάζει η ώρα να γεννήσεις

Πώς να καταλάβεις αν πλησιάζει η ώρα να γεννήσεις

Τα σημάδια που σε προειδοποιούν ότι ο τοκετός είναι κοντά

Περιμένετε με ανησυχία την άφιξη του μωρού σας; Μάθετε να αναγνωρίζετε τα πρώτα σημάδια του τοκετού που πλησιάζει, τα οποία σηματοδοτούν ότι το μικρό σας μπορεί να εμφανιστεί από στιγμή σε στιγμή.

Ακόμα και οι γονείς που το έχουν περάσει στο παρελθόν δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πότε «γεννάνε». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από τα πρώτα σημάδια του τοκετού είναι ασαφή και παρερμηνεύονται εύκολα: Μήπως αυτές οι βαρετές κράμπες σηματοδοτούν ότι το μωρό κινείται στη θέση του ή είναι αποτέλεσμα του φαγητού που είχατε χθες βράδυ; Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε πότε πλησιάζετε πραγματικά την μέρα της γέννας, ελέγξτε αυτά τα στοιχεία:

Σημάδια ότι ο τοκετός είναι ζήτημα ημερών

Ακριβώς όταν νομίζετε ότι δεν μπορεί η κοιλιά σας να μεγαλώσει κι άλλο, μπορεί να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα σημάδια για εργασία. Σημειώστε ότι αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται με κάποια συγκεκριμένη σειρά και ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πολλά μέσα στην ίδια ημέρα ή λίγες ημέρες το ένα μετά το άλλο. Δείχνουν ότι ο τοκετός πλησιάζει.

  • Αύξηση της κολπικής εκκρίσεως, πιθανώς καφετί ή ροζ χρώματος.
  • «Κλείδωμα» ή η αίσθηση του μωρού να πέφτει κάτω στην πυελική κοιλότητα. Το βάρος του μωρού σας δεν πιέζει πλέον στο διάφραγμα σας και ως εκ τούτου μπορεί να μπορείτε να αναπνέετε πιο ελεύθερα.
  • Ελαφριά απώλεια βάρους.
  • Ασαφής πόνος στην πλάτη σας που έρχεται και φεύγει.
  • Χαλαρές και συχνές κινήσεις του εντέρου με κράμπες. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκκενώνεται το έντερο, ώστε η μήτρα να συρρικνωθεί καλά. Δυσπεψία και έμετος πριν από τον τοκετό είναι επίσης πιθανά.
  • Αίσθηση πίεσης ή κράμπες στην περιοχή της πυέλου / ορθού.
  • Μαλάκωμα, αραίωση ή διαστολή του τραχήλου (όπως φαίνεται από την εσωτερική εξέταση ενός γιατρού).
  • Αύξηση των συσπάσεων του Braxton Hicks ή των συστολών «εξάσκησης» που μοιάζουν σαν σφίξιμο ή σκλήρυνση της μήτρας με πιθανές ήπιες κράμπες.
  • Ένα αίσθημα ανησυχίας / αυξημένης ενέργειας ή μια έντονη αίσθηση κόπωσης.

Σημάδια ότι ο τοκετός πλησιάζει

Σπάνε τα νερά

Πιθανότατα είχατε εφιάλτες σχετικά με τη συγκεκριμένη ένδειξη τοκετού, βλέποντας την να συμβαίνει ξαφνικά στο ασανσέρ του γραφείου ή στο αυτοκίνητο όπως εμφανίζεται στις ταινίες. Αλλά μόνο μια μικρή μειοψηφία γυναικών – σε μια μελέτη, μόλις το 8% – αναφέρουν ότι ο σάκος τους με αμνιακό υγρό έσπασε πριν αρχίσουν να έχουν τακτικές συστολές. Ακόμα κι αν σπάσουν τα νερά σας, είναι πιθανό να αισθανθείτε μια μικρή διαρροή, όχι μια μεγάλη ανακούφιση, επειδή το κεφάλι του μωρού σας συχνά αποτρέπει την υπερβολική διαρροή υγρού.

Μόλις σπάσει ο σάκος, συνήθως σημαίνει ότι ο τοκετός είναι πολύ κοντά. Ογδόντα τοις εκατό των γυναικών πηγαίνουν αυθόρμητα να γεννήσουν εντός 12 ωρών μετά το σπάσιμο των νερών.

Παρατηρείτε μια αιμορραγία

Δείτε Επίσης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος παραμένει κλειστός και συνδέεται με βλέννα. Είναι ο φυσικός τρόπος προστασίας του μωρού σας από λοιμώξεις. Όμως, καθώς προχωράτε προς τον τοκετό, ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται και να μαλακώνει κατά την προετοιμασία για τον τοκετό, προκαλώντας την απόρριψη για ό,τι έχει συσσωρευτεί εκεί. Η βλέννα, η οποία μπορεί να είναι έως ένα κουταλάκι του γλυκού, διαλύεται είτε ως σταγόνα (που ονομάζεται «βλεννογόνο βύσμα») είτε ως καταρροή. Αυτή η βλεννογόνος εκκένωση μπορεί να φαίνεται καφέ (από παλιό αίμα) ή ροζ καθώς ο τράχηλος συνεχίζει να αραιώνει και να ανοίγει, προκαλώντας μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία να σπάσουν κατά μήκος της επιφάνειας του τραχήλου και να εκκενώσουν τη βλέννα. Αφού παρατηρήσετε  κάτι τέτοιο, ο τοκετός μπορεί να είναι ώρες, ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες μακριά.

Η πλάτη σας πονάει υπερβολικά

Εάν είστε όπως πολλές έγκυοι, η πλάτη σας μπορεί να πονάει για μήνες. Αλλά όταν ο πόνος γίνεται εξαιρετικά επίμονος, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το μωρό κατεβαίνει με το κρανίο του να χτυπά τη σπονδυλική στήλη της μητέρας. Το αποτέλεσμα; Συνεχής πόνος που μπορεί να εκπέμπει στην κοιλιά, αλλά συγκεντρώνεται κυρίως στην πλάτη. Ο βασανιστικός πόνος στην πλάτη είναι ένα σίγουρο πρώτο σημάδι του τοκετού.

Για όλα ωστόσο τα σημάδια ή τις ενδείξεις που έχετε, ο γυναικολόγος-μαιευτήρας σας είναι ο αρμόδιος για να σας πει πόσο κοντά είστε στην μέρα του τοκετού – γι’ αυτό πρέπει να είστε σε επαφή με το σώμα σας και να παρακολουθείτε τα συμπτώματα αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας για να σας κατευθύνει καταλλήλως.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top