Now Reading
Πώς να καλλιεργήσετε μια νοοτροπία θετικής αντιμετώπισης και ανάπτυξης στα παιδιά

Πώς να καλλιεργήσετε μια νοοτροπία θετικής αντιμετώπισης και ανάπτυξης στα παιδιά

Μια νοοτροπία ανάπτυξης προετοιμάζει τα παιδιά για την επιτυχία εστιάζοντας στα θετικά. Δείτε πώς λένε οι ειδικοί ότι μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας (και τον εαυτό σας!) να δει τη θετική πλευρά.

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να μάθετε ότι υπάρχουν σταθερά, πρακτικά βήματα που μπορείτε να κάνετε ως γονιός για να καλλιεργήσετε μια πιο αισιόδοξη στάση στο παιδί σας (και στον εαυτό σας), να χτίσετε ανθεκτικότητα και μια πιο χαρούμενη προοπτική. Και μάλιστα υπάρχει πραγματική επιστήμη πίσω από την ιδέα, η οποία στην πραγματικότητα έχει ένα όνομα: νοοτροπία ανάπτυξης.

Τι είναι η νοοτροπία ανάπτυξης;

Όπως ορίστηκε για πρώτη φορά από την Carol Dweck, Ph.D, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο Ted Talk της 2014 και στο βιβλίο της Mindset: The New Psychology of Success, μια αναπτυξιακή νοοτροπία είναι ένας ανοιχτός, και όχι σταθερός, τρόπος εμφάνισης στον κόσμο και τη θέση σου σε αυτόν. Είναι η πεποίθηση ότι, με χρόνο, προσπάθεια και εξάσκηση, μπορείτε να επεκτείνετε τις ικανότητές σας – ουσιαστικά, ότι το ταλέντο μπορεί να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί.

Με απλά λόγια, η νοοτροπία ανάπτυξης είναι η ιδέα ότι οι ικανότητές μας και ό,τι είμαστε ικανοί αλλάζουν και εξελίσσονται διαρκώς και έχουμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε πάνω σε αυτά και να επεκταθούμε. Και δεν είναι κάτι περιορισμένο με το οποίο γεννιόμαστε. Είναι ένα άνοιγμα και μια ευελιξία και μια ανάπτυξη, έναντι μιας ακαμψίας.

Σε επίπεδο φιλικό προς τα παιδιά, η νοοτροπία ανάπτυξης είναι η ιδέα ότι μπορούμε πάντα να μάθουμε και να αναπτυχθούμε, ακόμη και σε τομείς όπου μπορεί να δυσκολευόμαστε αυτήν τη στιγμή. Οι ρίζες της φιλοσοφίας μπορούν να αναχθούν στο έργο του ψυχολόγου Jean Piaget, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενεργητικής ενασχόλησης με νέες εμπειρίες για μάθηση και ανάπτυξη.

Η στροφή σε μια νοοτροπία ανάπτυξης μπορεί να είναι πολύ λεπτή, αλλά μόλις την αποκτήσετε, θα δείτε ουσιαστικές θετικές αλλαγές.

Η νοοτροπία σου μοιάζει με θερμοστάτη. Μπορείτε να αλλάξετε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη έτσι ώστε να λειτουργεί για εσάς. Η νοοτροπία σου λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Μετατόπισέ τη από το «πρέπει να» στο «καταφέρνω» και θα αρχίσετε να βλέπετε ολόκληρο τον κόσμο διαφορετικά. Θα μπορείτε να ελέγξετε αυτό το καντράν για να βεβαιωθείτε ότι θα φτάσετε εκεί που θέλετε να πάτε.

Ποια είναι τα οφέλη μιας αναπτυξιακής νοοτροπίας για τα παιδιά;

Ένα από τα κύρια οφέλη μιας νοοτροπίας ανάπτυξης για τα παιδιά είναι ότι μπορεί να τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανθεκτικά και να χειριστούν τις απογοητεύσεις πολύ πιο εύκολα. Όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν προκλήσεις, είναι πιο πιθανό να επανακάμψουν και να προσπαθήσουν ξανά εάν έχουν νοοτροπία ανάπτυξης. Καταλαβαίνουν ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες για μάθηση και ότι η επιτυχία απαιτεί συχνά προσπάθεια και επιμονή.

Αυτό συμβαίνει επειδή η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας ανάπτυξης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών. Όταν τα παιδιά πιστεύουν ότι οι ικανότητές τους μπορούν να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και να αισθάνονται σίγουρα για την ικανότητά τους να πετύχουν. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν μια θετική αίσθηση αυτοεκτίμησης και να αισθάνονται πιο ικανά να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

Όταν αισθάνονται σίγουρα, είναι πιο ανοιχτά και πρόθυμα να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Μια νοοτροπία ανάπτυξης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν αγάπη για τη μάθηση, καθώς βλέπουν τη μάθηση ως μια δια βίου διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να παραμείνουν περίεργα.

Πώς να καλλιεργήσετε μια νοοτροπία ανάπτυξης στα παιδιά

Ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν εγγενώς μια νοοτροπία ανάπτυξης, άλλοι πρέπει να εργαστούν για να την αναπτύξουν – και αυτό ισχύει για ενήλικες και παιδιά. Ευτυχώς, όπως θα σας πει μια νοοτροπία ανάπτυξης, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί με εκπαίδευση και εξάσκηση.

Επικεντρωθείτε στα θετικά

Στο πιο βασικό του, είναι να βρεις τη θετική πτυχή οποιασδήποτε κατάστασης και αυτό κάνει την αναπτυξιακή νοοτροπία τόσο ισχυρή για οποιονδήποτε από εμάς, σε οποιαδήποτε ηλικία. «Πρέπει να το κάνω αυτό, επειδή μου αρέσει αυτό». Και αυτό που είναι τόσο ενδιαφέρον και απίστευτο με τα παιδιά είναι ότι είναι τόσο ψυχολογικά ευέλικτα. Έτσι το λαμβάνουν αυτό και το προσαρμόζουν και το εφαρμόζουν σε όλες αυτές τις διαφορετικές καταστάσεις.

Αγκαλιάζοντας το «καρότο»

Ας το παραδεχτούμε, δεν θα είναι διασκεδαστικό κάθε έργο στη ζωή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες που τα καταφέραμε. Οι ανταμοιβές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακινήσετε τα παιδιά να είναι θετικά ακόμη και στις πιο ενοχλητικές δραστηριότητες. «Εργασία για το σπίτι; Ναι. Αλλά μετά μαθαίνεις μαθηματικά και τα δίνεις και παίρνεις τον καλό βαθμό. Και μόλις ολοκληρωθεί, ίσως μπορέσετε να παίξετε τα βιντεοπαιχνίδια σας για λίγο». Ή «αν φας το μπρόκολο σου, παίρνεις ένα κομμάτι σοκολάτα». Υπάρχει πάντα μια φωτεινή πλευρά. Απλά πρέπει να μάθεις να την ψάχνεις.

Επικεντρωθείτε στο ταξίδι και όχι στο αποτέλεσμα

Υπάρχει μεγάλη πίεση στην απόδοση, στα αποτελέσματα, στην προσαρμογή σε ορισμένες παραμέτρους που έχουμε αποφασίσει ότι είναι οι άξιες. Και η ανησυχία για αυτό είναι ότι έχουμε χάσει πραγματικά την ομορφιά του ταξιδιού και της προσπάθειας και των δεξιοτήτων που προσπαθούμε να αναπτύξουμε. Αντίθετα, είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι στο αποτέλεσμα. Επαινέστε τις προσπάθειες και όχι τα αποτελέσματα. Η εμπειρία του να κάνεις και να προσπαθείς –ακόμα και να αποτύχεις– είναι αυτό που είναι σημαντικό.

Αγκαλιάστε την αποτυχία

Μια αναπτυξιακή νοοτροπία μας επιτρέπει να κοιτάξουμε κάτι και να ρωτήσουμε: «Λοιπόν, τι μπορώ να διορθώσω σε αυτό αν δεν τα κατάφερα καλά αυτή τη φορά;» «Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω αυτό το αποτέλεσμα την επόμενη φορά;». Νομίζω ότι προσφέρει επίσης αυτή την πραγματικά ισχυρή λέξη που βρίσκεται στο επίκεντρό της: ακόμα. «Δεν είμαι καλός σε αυτό – ακόμα!»

Δείτε Επίσης

Το κλειδί είναι να ξέρεις ότι μπορείς να αποτύχεις και να προσπαθήσεις ξανά. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εστιάσουμε περισσότερο στις προσπάθειές μας παρά στα αποτελέσματά μας, και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ πιο άνετη σχέση με την αποτυχία.

Μάθετε να είστε ευγνώμονες

Η ευγνωμοσύνη είναι μια πρακτική και αυτό σημαίνει να εργάζεσαι πάνω σε αυτήν κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να κρατάτε ένα ημερολόγιο και να παρακολουθείτε τρία πράγματα που ήταν καταπληκτικά για την ημέρα σας.

Συμβουλές ειδικών για να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν νοοτροπία ανάπτυξης

Υπάρχουν εύκολοι τρόποι να ενθαρρύνετε μια νοοτροπία ανάπτυξης στην καθημερινή ζωή και να τη θέσετε ως πρότυπο για το πώς τα παιδιά σας προσεγγίζουν τον κόσμο.

Άλλαξε τον τρόπο που επαινείς. Το πλεονέκτημα της χρήσης του επαίνου της νοοτροπίας ανάπτυξης είναι ότι τονίζει ότι η επιτυχία κερδίζεται μέσω της προσπάθειας και της δοκιμής διαφορετικών προσεγγίσεων. Ακόμα κι αν ένα παιδί δεν πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη σκληρή δουλειά και την προσπάθειά του. Αυτό τα βοηθά να παραμείνουν παρακινημένα και να κατανοήσουν ότι ο κύριος στόχος είναι να μάθουν και να βελτιωθούν, αντί να πάρουν απλώς υψηλές βαθμολογίες ή να κερδίσουν βραβεία. Ο έπαινος της νοοτροπίας ανάπτυξης μπορεί να ακούγεται σαν, «Δούλεψες σκληρά και έδειξες επιμονή στις προκλήσεις!”»

Αγαπήστε τα λάθη. Να διηγούμαστε δυνατά όταν κάνουμε λάθη και να τονίσουμε τι μάθαμε από αυτά. Για παράδειγμα, «Ουπς, έκανα λάθος σε αυτή τη συνταγή. Μην ανησυχείτε, τα λάθη είναι μέρος της μάθησης. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το διορθώσουμε και ας προσπαθήσουμε ξανά ». Αυτό δείχνει στα παιδιά μας ότι το να κάνουν λάθη είναι φυσικό και ότι μπορούμε να μάθουμε από αυτά.

Δοκιμάστε κάτι καινούργιο και αποδεχτείτε τα αποτελέσματα, καλά ή κακά. Όταν ενθαρρύνετε μια νοοτροπία ανάπτυξης, να δοκιμάζετε νέες δραστηριότητες –και να αγκαλιάζετε την πιθανότητα αποτυχίας που αυτές φέρνουν– συχνά. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, όπως να μάθουμε μια νέα δεξιότητα ή να δοκιμάσουμε ένα νέο χόμπι, και να εμπλέξουμε τα παιδιά μας στη διαδικασία. Μοιράζοντας τις προκλήσεις μας και τον τρόπο με τον οποίο τις χειριζόμαστε, μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά μας ότι ακόμη και ως ενήλικες, συνεχώς μαθαίνουμε και μεγαλώνουμε.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, καταγράψτε το. Η καταγραφή της διαδικασίας και των όσων έχετε μάθει μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξετε αυτή τη μυϊκή νοοτροπία ανάπτυξης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top