Now Reading
Πώς να κάνετε πιο εύκολη τη διαδικασία απογαλακτισμού

Πώς να κάνετε πιο εύκολη τη διαδικασία απογαλακτισμού

Συμβουλές για μαμάδες που ήρθε η ώρα να σταματήσουν να θηλάζουν

Οι μητέρες που είναι έτοιμες να απογαλακτίσουν τα μωρά τους ή να μειώσουν τη συχνότητα του θηλασμού μπορεί να αναρωτηθούν πώς να κάνουν τη διαδικασία ευκολότερη.

Ο απογαλακτισμός απαιτεί χρόνο, ειδικά όταν ένα μωρό θηλάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ακόλουθες στρατηγικές όπως δίνονται στο medicalnewstoday.com μπορούν να βοηθήσουν τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό της να προσαρμοστούν σε μια νέα ρουτίνα σίτισης και να διαχειριστούν οποιοδήποτε άγχος ή δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η μετάβαση.

Ελέγξτε το πότε θα σταματήσετε

Οι μητέρες δεν χρειάζεται να σταματήσουν το θηλασμό εάν δεν είναι έτοιμες αλλά ούτε χρειάζεται να συνεχίσουν να θηλάζουν εάν είχαν ήδη αρκετό διάστημα.

Ωστόσο, μερικές απλές οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν τις μητέρες να καθορίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν να θηλάζουν το μωρό τους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Τα στερεά τρόφιμα μπορούν να εισαχθούν περίπου στους 6 μήνες. Μετά από αυτό, ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί για 1 έτος, ή όσο η μητέρα και το μωρό επιθυμούν να συνεχίσουν.

Τα βρέφη άνω του ενός έτους χρησιμοποιούν κυρίως το μητρικό γάλα ως συμπληρωματική τροφή, πηγή άνεσης και για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι μητέρες μερικές φορές σκέφτονται να σταματήσουν τον θηλασμό λόγω πόνου, διόγκωσης του μαστού, κοινωνικής πίεσης ή φόβου ότι το μωρό δεν παίρνει αρκετό γάλα. Οι γυναίκες που θέλουν να συνεχίσουν να θηλάζουν, αλλά ανησυχούν για αυτά τα ζητήματα, πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους ή έναν ειδικό θηλασμού.

 

Εξασφαλίστε επαρκή διατροφή

Οι γυναίκες που απογαλακτίζουν βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους πρέπει να αντικαταστήσουν το μητρικό γάλα με βρεφικό γάλα ή μητρικό γάλα.

Τα μωρά ηλικίας άνω των 6 μηνών χρειάζονται ακόμα γάλα, αλλά μπορούν επίσης να μεταβούν σε κατάλληλα για ηλικία στερεά τρόφιμα. Σε παιδιά κάτω του 1 έτους δεν πρέπει ποτέ να δίνεται αγελαδινό γάλα, γάλα σόγιας ή άλλα παρόμοια προϊόντα.

Τα βρέφη που τρώνε στερεά τρόφιμα χρειάζονται επαρκή πρωτεΐνη, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Εάν ανησυχείτε, οι γονείς μπορούν να συμβουλευτούν έναν παιδίατρο για τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών και την ιδανική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Μερικά μωρά μπορεί να χρειάζονται πολυβιταμίνη ή άλλο συμπλήρωμα, ειδικά εάν δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο ή βιταμίνη D.

 

Μειώστε το άγχος

Μερικά βρέφη απογαλακτίζονται εύκολα, ενώ άλλα διαμαρτύρονται. Ο σχεδιασμός για μια δύσκολη μετάβαση μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία απογαλακτισμού. Η αργή μετάβαση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του στρες για τη μητέρα και το μωρό.

Μια γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει να επιλέξει μια στιγμή που δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως προθεσμία στην εργασία ή εκκρεμείς διακοπές.

Εάν είναι δυνατόν, είναι χρήσιμο να περνάτε επιπλέον χρόνο με το μωρό, καθώς μερικές φορές είναι ανήσυχο ή προσκολλημένοι κατά τον απογαλακτισμό.

Οι γονείς πρέπει να προγραμματίσουν τη διαδικασία απογαλακτισμού για λίγες εβδομάδες. Εάν το μωρό πρέπει να απογαλακτιστεί έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε τη διαδικασία νωρίς.

 

Ο νυχτερινός απογαλακτισμός

Όταν είναι μεταξύ 6 μηνών και 1 έτους, τα περισσότερα μωρά τρέφονται λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως νυχτερινός απογαλακτισμός, μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να ξεκουραστούν πολύ.

Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν το θηλασμό για περισσότερο, καθώς λιγότερες νυχτερινά ταΐσματα μπορούν να βοηθήσουν τις μητέρες να θηλάσουν άνετα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Μειώστε αργά τις συνεδρίες θηλασμού

Μπορεί να είναι δελεαστικό να σταματήσετε το θηλασμό με μία κίνηση, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πόνο στη θηλή και ψυχολογική δυσφορία τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος.

Μια ευκολότερη στρατηγική είναι να μειώσετε σταδιακά τις συνεδρίες θηλασμού για αρκετές εβδομάδες.

Ξεκινήστε με τη συνεδρία που φαίνεται λιγότερο σημαντική για το μωρό ή εκείνη στην οποία το μωρό τρώει λιγότερο. Δώστε στο μωρό λίγες μέρες για προσαρμογή πριν σταματήσετε την επόμενη συνεδρία σίτισης. Επαναλάβετε τη διαδικασία για να εξαλείψετε κάθε συνεδρία σίτισης, έως την τελευταία.

Η τελευταία υπολειπόμενη συνεδρία σίτισης, συνήθως ένα τάισμα νωρίς το πρωί ή το βράδυ, είναι συχνά η πιο δύσκολη διακοπή. Οι γυναίκες πρέπει να αφήσουν χρόνο για να προσαρμοστούν το μωρό και οι ίδιοι. Μερικές γυναίκες επιλέγουν να συνεχίσουν αυτήν την τελική συνεδρία σίτισης για αρκετούς επιπλέον μήνες.

 

Χρησιμοποιήστε μια αντλία

Ο θηλασμός λειτουργεί ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Όταν ένα μωρό πίνει περισσότερο γάλα ή μια γυναίκα αντλεί τακτικά, το σώμα της θα συνεχίζει να παράγει γάλα.

Η παροχή μητρικού γάλακτος στις γυναίκες τείνει να μειώνεται καθώς το μωρό τρώει λιγότερο. Ωστόσο, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν άγχος και γενικευμένη δυσφορία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ένας τρόπος για την ανακούφιση της ταλαιπωρίας είναι η άντληση μικρής ποσότητας μητρικού γάλακτος. Αποφύγετε την άντληση πολύ γάλακτος, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την προσφορά. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να αντλήσετε για 2-3 λεπτά, ή έως ότου φύγει πόνος.

Οι γυναίκες που απογαλακτίζουν το μωρό τους μπορούν να δώσουν αυτό το αντλημένο γάλα στο βρέφος σε μια μεταγενέστερη συνεδρία σίτισης. Αυτό το αντλημένο γάλα σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν θα χρειαστεί να θηλάσει το μωρό στη μεταγενέστερη συνεδρία, κάτι που θα βοηθήσει τη μείωση του γάλακτος της γυναίκας να συρρικνωθεί πιο γρήγορα.

 

Διαχειριστείτε την αποσυμφόρηση

Εάν η άντληση για λίγα λεπτά δεν βοηθά, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να βρουν άλλους τρόπους για να διαχειριστούν τη διακοπή.

Τόσο η άντληση όσο και ο θηλασμός μπορούν να αυξήσουν την παροχή μητρικού γάλακτος, γεγονός που μπορεί να παρατείνει την ενόχληση και να επιβραδύνει τη διαδικασία απογαλακτισμού.

 

Ορισμένες στρατηγικές που μπορεί να μειώσουν την αποσυμφόρηση περιλαμβάνουν:

Εφαρμογή φύλλων λάχανου στο στήθος. Το πάγωμα των φύλλων μπορεί να βοηθήσει στο πρήξιμο.

Λήψη ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (ΜΣΑΦ) για πόνο.

Εφαρμόστε θερμές κομπρέσες στο στήθος πριν από τη σίτιση ή κάνετε ζεστό μπάνιο.

Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες (όπως σακούλες κατεψυγμένων τροφίμων) μετά τη σίτιση.

Συζήτηση για αντισυλληπτικά χάπια με τον γιατρό σας. Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι η λήψη του ελέγχου των γεννήσεων μειώνει την παροχή μητρικού γάλακτος, γεγονός που μειώνει την ταλαιπωρία του απογαλακτισμού.

Κάντε μασάζ στο στήθος για να μειώσετε τον κίνδυνο συμφόρησης.

Δείτε Επίσης

Φορώντας ένα υποστηρικτικό σουτιέν, καθώς μπορεί να αισθάνεστε το στήθος βαρύτερο. Τα στενά ρούχα και η πίεση μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν μόλυνση του μαστού.

 

Αναγνωρίστε πιθανές επιπλοκές

Ο απογαλακτισμός μπορεί να είναι αγχωτικός, αλλά σπάνια είναι επικίνδυνος. Οι δύο κύριοι κίνδυνοι απογαλακτισμού είναι η μόλυνση του μαστού και ο υποσιτισμός στο μωρό.

Μερικές μητέρες αναπτύσσουν κατάθλιψη ή άγχος και μερικά βρέφη αγωνίζονται να ηρεμήσουν χωρίς θηλασμό.

Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν:

η μητέρα αναπτύσσει πυρετό

τα στήθη είναι πρησμένα, κόκκινα ή ζεστά

υπάρχει πράσινη ή μυρωδιά από το στήθος

η μητέρα έχει συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους

η μητέρα δεν αισθάνεται πλέον δεσμευμένη με το μωρό

το μωρό έχει λιγότερο συχνές βρεγμένες ή λερωμένες πάνες

το μωρό βιώνει μια σημαντική αλλαγή στα πρότυπα ύπνου που διαρκούν περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες

 

Παρηγορήστε το βρέφος

Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μια πηγή διατροφής. Ο θηλασμός προσφέρει επίσης στα μωρά άνεση όταν αγχώνονται ή φοβούνται. Πολλά μωρά κοιμούνται ενώ τρέφονται.

Οι στρατηγικές για την ανακούφιση ενός βρέφους κατά τον απογαλακτισμό περιλαμβάνουν:

Να κρατήσετε το μωρό σε επαφή με το δέρμα

προσφέροντας μια πιπίλα

απόσπαση της προσοχής ενός μωρού που θέλει να θηλάσει παίζοντας, τραγουδώντας τραγούδια ή πηγαίνοντάς το για μια βόλτα

κουνώντας το μωρό

δίνοντας στο μωρό ένα δακτύλιο οδοντοφυΐας που έχετε παγώσει στο ψυγείο, εάν εμφανίζει οδοντοφυΐα

καθιέρωση ενός νέου τελετουργικού ύπνου που βοηθά το μωρό να κοιμηθεί

Ζητώντας από τον άλλο γονέα ή φροντιστή, να βοηθήσει. Τα βρέφη που βρίσκονται σε διαδικασία απογαλακτισμού μπορεί να προσπαθήσουν να τρέφονται επιθετικά. Επιτρέποντας σε κάποιον άλλο να ανακουφίσει ή να ταΐσει το μωρό μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος για τη μητέρα και το μωρό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top