Now Reading
Πώς να κάνετε εποικοδομητικό και ωφέλιμο τον χρόνο οθόνης των παιδιών

Πώς να κάνετε εποικοδομητικό και ωφέλιμο τον χρόνο οθόνης των παιδιών

Οι γονείς επιτυχημένων παιδιών δεν ανησυχούν για τον χρόνο οθόνης, διδάσκοντας αυτές τις 3 δεξιότητες

Οι γονείς επιτυχημένων παιδιών δεν ανησυχούν για τον χρόνο οθόνης, διδάσκοντας αυτές τις 3 δεξιότητες

Είναι ο υπερβολικός χρόνος οθόνης η κύρια αιτία αρνητικών αποτελεσμάτων στα παιδιά; Μία από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες σχετικά με το θέμα διαπίστωσε ότι σε περισσότερους από 350.000 εφήβους, η χρήση της τεχνολογίας συσχετίστηκε μόνο με το 0,4% των συνολικών διαφορών στην ψυχική ευημερία των εφήβων.

Όσο και να θέλουμε, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε πλήρως τα παιδιά μας από τις οθόνες.

Κατά την έρευνα για το βιβλίο της για γονείς η Melinda Wenner Moyer, ανακάλυψε ότι οι πιο επιτυχημένοι γονείς δεν αφιερώνουν χρόνο ανησυχώντας για το πόση ώρα ξοδεύουν τα παιδιά τους σε ψηφιακές συσκευές.

Αντίθετα, διδάσκουν αυτές τις τρεις δεξιότητες για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν «έξυπνα τον χρόνο στην οθόνη»:

Πώς να αξιολογήσετε τα ψηφιακά μέσα

Ερευνήστε και εξερευνήστε εφαρμογές, παιχνίδια και ιστότοπους με τα παιδιά σας. Διαβάστε τη συμφωνία χρήστη και τις κριτικές μαζί και μοιραστείτε μεταξύ σας τις αξίες και τις ανησυχίες που έχετε.

Εάν μια εφαρμογή ή ένας ιστότοπος μοιάζει με απάτη ή σας φαίνεται ότι δίνει κακά παραδείγματα, συζητήστε γιατί αισθάνεστε έτσι και πώς αυτό θα επηρεάσει την απόφασή τους να αφιερώσουν χρόνο σε αυτήν.

Αυτές οι συνομιλίες θα τα εκπαιδεύσουν σχετικά με το πώς είναι η υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών μέσων.

Πώς να σχεδιάσετε τα όρια της χρήσης οθόνης

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πολύ μικρό έλεγχο στη χρήση της οθόνης των παιδιών σας ή θέλετε να καθορίσετε ορισμένους κανόνες και προσδοκίες, σκεφτείτε να καθίσετε σε μια οικογενειακή συνάντηση για να δημιουργήσετε έναν ψηφιακό οδικό χάρτη.

Μπορείτε να βρείτε οδηγίες που δημιουργούν μια ισορροπία, να διδάξουν στα παιδιά σας πώς να χρησιμοποιούν τις οθόνες τους εποικοδομητικά και να βοηθήσουν στην αποφυγή ορισμένων από τις ανθυγιεινές επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν.

Μπορεί να θέλετε να συζητήσετε πράγματα όπως:

Για να ελαχιστοποιήσετε την απώλεια ύπνου: Θα έχετε μια «απαγόρευση κυκλοφορίας μέσων» μετά την οποία όλες οι φορητές συσκευές θα πρέπει να βρίσκονται απενεργοποιημένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Για να ελαχιστοποιηθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια: Πού και πώς θα επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους; Θα τοποθετηθούν γονικές ρυθμίσεις ελέγχου σε συσκευές;

Για να ελαχιστοποιήσετε τους καβγάδες: Θα χρειαστεί τα παιδιά σας να σας ζητήσουν άδεια προτού χρησιμοποιήσουν οθόνες;

Δείτε Επίσης

Επιτρέψτε στα παιδιά σας να συμπεριλάβουν τη συμβολή τους και να μοιραστούν πώς η χρήση της τεχνολογίας σας θα ενταχθεί στο πρόγραμμά τους.

Πώς να αξιοποιήσετε τις οθόνες προς όφελός τους

Διδάξτε στα παιδιά σας ότι οι οθόνες και η τεχνολογία δεν είναι κατηγορηματικά «κακές» επιρροές. Μπορούν επίσης να είναι εργαλεία σύνδεσης, μάθησης και ανάπτυξης.

Από εφαρμογές με λεξιλόγιο, εκπαιδευτικά προγράμματα, audio και ηλεκτρονικά βιβλία, παιχνίδια στρατηγικής μέχρι σκάκι, υπάρχουν στη διάθεσή σας πολλά χρήσιμα διαδικτυακά εργαλεία.

Πραγματοποιήστε λήψη εκπαιδευτικών παιχνιδιών και εφαρμογών για το παιδί σας και ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί εάν χρησιμοποιεί ή όχι την τεχνολογία του προς όφελός του.

Αφού περάσουν χρόνο στο τηλέφωνό τους, ρωτήστε: «Τι έμαθες;» ή «Με ποιον μίλησες; Τι συμβαίνει στη ζωή τους;»

Οι οθόνες είναι ένα εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο, μπορεί να είναι χρήσιμες ή επιβλαβείς ανάλογα με τον τρόπο χρήσης τους. Στόχος μας ως γονείς πρέπει να είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να τα χρησιμοποιούν με υγιείς και εποικοδομητικούς τρόπους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top