Now Reading
Πώς να εξηγήσετε στα παιδιά την απώλεια μέσα από ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο

Πώς να εξηγήσετε στα παιδιά την απώλεια μέσα από ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο

«Η Δέσποινα και το φλιτζάνι με τη ζάχαρη» είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να συμφιλιωθούν μικροί και μεγάλοι με την απώλεια και τα δύσκολα συναισθήματα που δημιουργεί

Έρχονται τα παιδιά σε επαφή με την απώλεια; Ναι. Τους είναι εύκολο να την διαχειριστούν; Όχι. Μπορεί ένα παιδικό βιβλίο να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την απώλεια και τη θλίψη ή τον πόνο που αυτή συνοδεύει; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι.

Το διαφωτιστικό νέο εικονογραφημένο βιβλίο του Jon J Muth βασίζεται σε έναν αρχαίο βουδιστικό θρύλο και περιλαμβάνει το Stillwater the Panda από το Caldecott Honor Book του και το βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις των New York Times, Zen Shorts. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι με τον τίτλο «Η Δέσποινα και το φλιτζάνι με τη ζάχαρη».

Η Δέσποινα μετακομίζει σε μια νέα γειτονιά με το αγαπημένο της γατάκι, τον Σωκράτη. Είναι καλύτεροι φίλοι και αχώριστοι. Αλλά όταν ο Σωκράτης πέφτει θύμα ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, η Δέσποινα αναζητά τον σοφό φίλο της, τον Αέρινο. Είναι σίγουρη ότι θα ξέρει πώς να επαναφέρει τον Σωκράτη στη ζωή.

Ο Αέρινος λέει στη Δέσποινα ότι θα χρειαστεί να του φέρει ένα ειδικό φάρμακο. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να πάει σε όλα τα σπίτια στη γειτονιά και να μαζέψει ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση: το φλιτζάνι ζάχαρη μπορεί να προέλθει μόνο από το σπίτι κάποιου που δεν τον έχει αγγίξει ποτέ η απώλεια.

Η Δέσποινα πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και διαπιστώνει το οικείο και τόσο συχνό πρόσωπο της απώλειας που δεν αφήνει κανένα σπίτι χωρίς να το επισκεφτεί. Έτσι επιστρέφει στο σπίτι και στον Αέρινο με άδειο φλιτζάνι. Καθώς δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει τον πόνο της απώλειας.

Το πώς το κορίτσι καταλαβαίνει πώς λειτουργεί αυτό το ειδικό φάρμακο δημιουργεί μια καθησυχαστική ιστορία παρηγοριάς και θεραπείας.

Η εκπληκτική ερμηνεία του Muth αυτής της βουδιστικής ιστορίας είναι εμποτισμένη με φως και συμπόνια. Και γιορτάζει τις εύθραυστες και ιερές στιγμές που όλοι μοιραζόμαστε με αυτούς που αγαπάμε.

Με το τρυφερό αυτό και τόσο εύστοχο βιβλίο μπορείτε να απαλύνετε τον πόνο και τη θλίψη ενός παιδιού για την απώλεια κάποιου αγαπημένου κατοικίδιου αλλά και κάποιου αγαπημένου του και οικείου προσώπου. Μπορείτε να το προετοιμάσετε αν έχετε κάποιο άρρωστο συγγενικό άτομο. Ή μπορείτε απλώς να το διαβάσετε για την αναγνωστική σας απόλαυση, καθώς αφορά ένα πανανθρώπινο θέμα που αγγίζει την ψυχή όλων μας και στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι τόσο όμορφα και τόσο ανακουφιστικά δοσμένο που ακόμα και αν η ηρωίδα δεν βρήκε τη ζάχαρη για το φλιτζάνι της, το κείμενο αυτό αφήνει στο τέλος μια ιδιαίτερη γλύκα στην καρδιά όσων το διαβάσουν.

Δείτε Επίσης

Κι αν ο Αέρινος δεν κατάφερε αυτό που του ζήτησε η μικρή του φίλη, κατάφερε κάτι πολύ σημαντικότερο: να τη συμφιλιώσει με την απώλεια, να τη μάθει να αποδέχεται τη θλίψη και τον πόνο που επακολουθεί και να αγκαλιάζει αυτά τα δύσκολα συναισθήματα και πάνω απ’ όλα της έμαθε να «κρατάει ζωντανό» τον Σωκράτη. Καθώς όσο τον έχει στην καρδιά της, όσο τον αγαπά και όσο η μνήμη του διαρκεί στη ζωή της, η ύπαρξη του Σωκράτη δεν χάνεται απλώς αλλάζει μορφή και ιδιότητες.

Η υπέροχη αυτή έκδοση του «Η Δέσποινα και το φλιτζάνι με τη ζάχαρη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου.

Η Δέσποινα και το Φλιτζάνι με τη Ζάχαρη – Brainfood Εκδοτική

Η Δέσποινα και το Φλιτζάνι με τη Ζάχαρη – Book Odyssey

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top