Now Reading
Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά να αντέχουν σε δύσκολες στιγμές και να διατηρούν θετική στάση

Πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά να αντέχουν σε δύσκολες στιγμές και να διατηρούν θετική στάση

Η Kristen Glosserman, μαμά και life coach, μοιράζεται πέντε τρόπους με τους οποίους μαθαίνει στα παιδιά της να ξεπερνούν τις πιο δύσκολες στιγμές παραμένοντας αισιόδοξα

Όπως διαβάζουμε στο parents.com, η Kristen Glosserman σε περιόδους αβεβαιότητας, αισθάνεται πολύ τυχερή που είναι life coach: η επιλογή της σταδιοδρομίας της την έχει προετοιμάσει να αντιμετωπίζει «τα δύσκολα πράγματα»—και έκανε την περίοδο της πανδημίας λίγο πιο εύκολη στη διαχείριση. Αλλά ξέρει ότι ακόμα και στις καλύτερες στιγμές, μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να παραμείνουν προσγειωμένοι και να κρατούν τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους γεμάτα φως, γέλιο και χαρά. Τώρα, καθώς όλοι διανύουμε την «αποδοχή» και την εποχή μετά την πανδημία, είναι βαθιά ευγνώμων που δημιούργησε και εξασκεί τα μαθήματα ζωής της, που την βοηθούν να φέρει θετικότητα στην οικογένειά της και στις ζωές των μελών της.

Αυτά τα μαθήματα περιγράφονται λεπτομερώς στο νέο της βιβλίο, If it is Not Right, Go Left (εκδ. The Collective Book Studio), το οποίο εμβαθύνει στις εμπειρίες της σχετικά με την τραυματική παιδική θλίψη και περιγράφει τις συμβουλές της για όσους αντιμετωπίζουν κάθε είδους πρόκληση ζωής, μεγάλη ή μικρή. Δεν ισχυρίζεται ότι το να είσαι life coach κάνει τα πάντα τέλεια — τίποτα δεν είναι τέλειο. Ωστόσο, παρέχει έμπνευση για γονείς και θετική κατεύθυνση και ελπίζει ότι το να μοιραστεί όσα έμαθα μέσω της καθοδήγησης θα βοηθήσει άλλους γονείς και τις οικογένειές τους.

Ναι, υπάρχει ακόμα πολλή θλίψη στον κόσμο. Ωστόσο, όλοι μπορούμε να μείνουμε αισιόδοξοι για το μέλλον και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Ως γονείς, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στα παιδιά μας ότι είναι εντάξει να συνδέονται και να γιορτάζουν ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Στην πραγματικότητα, η σύνδεση και ο εορτασμός είναι κάτι παραπάνω από εντάξει—είναι το κλειδί για τη συνολική μας ευημερία. Εδώ είναι οι κορυφαίες συμβουλές της για να παραμένουμε θετικοί σε δύσκολες στιγμές.

Τιμήστε τις παραδόσεις, παλιές και νέες

Εάν η οικογένειά σας έχει αγαπημένες τελετουργίες που όλοι ανυπομονείτε να τις απολαύσετε, μην χάσετε την ευκαιρία να τις γιορτάσετε—κάθε μία από αυτές. Εάν δεν έχετε τηρήσει καμία παράδοση μέχρι στιγμής, τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσετε νέες μαζί στις οποίες τα παιδιά σας θα μπορούν να βασίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και του χρόνου. Οι παραδόσεις δεν χρειάζεται να είναι περίτεχνες. Εκτός από τις κλασικές γιορτές και άλλες περιστάσεις, η οικογένειά της μπορεί να απολαμβάνει ζεστά ροφήματα και επιτραπέζια το απόγευμα ή αφήγηση παραμυθιού την ώρα του ύπνου, καθώς και γεύματα με έμπνευση από όλο τον κόσμο τις περισσότερες Κυριακές.

Βρείτε τον τρόπο να εκτονώνεστε οικογενειακώς

Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική όλο τον χρόνο. Καθώς οι μέρες γίνονται μικρότερες, είναι δύσκολο να βρείτε δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν όλοι στην οικογένεια. Στα κορίτσια της αρέσει το ποδήλατο, οπότε βγαίνουν για βόλτες με τον άντρα της. Ο γιος της προτιμά να παίζει μπάσκετ. Καθώς όλοι μας περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, είναι επίσης χρήσιμο να βρίσκουμε εσωτερικές δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν τα παιδιά. Η μεγάλη της κόρη δεν είναι αθλητικός τύπος, οπότε εκείνη και η κόρη της ξεκινήσανε μια παράδοση που δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό: ένα εβδομαδιαίο χορευτικό πάρτι αργά το βράδυ με πλήρη, περίτεχνη ενδυμασία. Είναι τόσο διασκεδαστικό που και η υπόλοιπη οικογένειά τους ανυπομονεί να συμμετάσχει!

Μάθετε να κάνετε κάτι διασκεδαστικό που σας εκφράζει

Η αλλαγή είναι καλή, λέω πάντα. Όσο σημαντική είναι η συνέπεια στη ζωή των παιδιών, άλλο τόσο σημαντικό είναι το στοιχείο της έκπληξης. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας όποτε θέλουν να κάνουν κάτι αστείο ή απλά ανόητο. Για ένα δείπνο το βράδυ του Σαββάτου, τα κορίτσια της εμφανίστηκαν ντυμένα με ολόσωμες αστείες φόρμες. Μερικές φορές, μπορούμε να χαλαρώσουμε ορισμένους κανόνες και να απολαύσουμε στιγμές ξέγνοιαστης διασκέδασης.

Δείτε Επίσης

Το άλλο βράδυ, βρήκε τα κορίτσια της να χορεύουν στα σκαμπό της κουζίνας. Αντί να τα επιπλήξει — κάτι που κανονικά θα το έκανε—πήδηξε σε ένα σκαμπό και χόρεψε μαζί τους. Μέσα σε λίγα λεπτά, όλοι κάνανε τον χορό της κότας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πειθαρχία φεύγει από το παράθυρο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένες φορές που είναι σημαντικό να μεταβείτε στη λειτουργία “Cool Parent”, για παράδειγμα όταν η διάθεση γίνεται πολύ βαριά. Όποτε το επιβάλλει η περίσταση, βγάζει το πειθαρχικό της καπέλο και συμμετέχει στο πάρτι — και τα παιδιά της αναγνωρίζουν την αλλαγή στην ενέργεια: θα πουν, «Ω, εδώ είναι η μαμά όπως όταν χαλαρώνει».

Επαφή σημαίνει επικοινωνία

Είναι οπαδός της θετικής πειθαρχίας, η οποία δίνει έμφαση στις τακτικές οικογενειακές συναντήσεις. Κάνοντας πράξη αυτό που ονομάζεται το δικό μας “Οικογενειακό Μερίδιο”. Μια φορά την εβδομάδα, κάθονται όλοι σε έναν κύκλο (ή γύρω από το τραπέζι) και ο καθένας τους μοιράζεται κάτι για τον εαυτό του ή έχει την επιλογή να ζητήσει από κάποιον άλλο να μοιραστεί κάτι. Αυτό το τελετουργικό «Ρωτήστε ή Κοινοποιήστε» τους βοηθά να παραμείνουν συνδεδεμένοι ως οικογένεια, επομένως προσπαθούν πραγματικά να έχουν ένα κάθε εβδομάδα ή τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Αυτό τους βοηθά να εκμεταλλευτούν τις στιγμές που είναι όλοι μαζί—γιατί αυτές οι στιγμές είναι πολύ λιγότερες τώρα από ό,τι βρικόντουσαν στο απόγειο της πανδημίας.

Τι έχει σειρά;

Αυτή είναι η ερώτηση με την οποία τελειώνει κάθε συνεδρία life coach. Τι περιμένουν τα παιδιά σας αυτή τη χρονιά; Είτε ξεκινάτε το σχολείο είτε φεύγετε για διακοπές, είναι χρήσιμο για τα παιδιά να προβλέπουν τι έρχεται. Βοηθά στην καταπολέμηση της αρνητικότητας όταν έχουμε κάτι περιμένουμε που μας κάνει να ενθουσιαστούμε. Ζητήστε λοιπόν από τα παιδιά να κάνουν μια λίστα με αυτά που περιμένουν περισσότερο. Εάν πρόκειται για ένα σύντομο οδικό ταξίδι, μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται τι θα ήθελαν να δουν, κάτι που θα τα βοηθήσει με μια σημαντική δεξιότητα ζωής – τον προγραμματισμό του ταξιδιού. Αν είναι επερχόμενα γενέθλια, θα αρχίζουν να συλλέγουν ιδέες για το πώς θα ήθελαν να γιορτάσουν. Δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη, ετήσια εκδήλωση. Το να κοιτάς μπροστά με ενθουσιασμό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο, «Τι θα κάνουμε την επόμενη Παρασκευή το βράδυ;» Και πάλι, το να έχετε κάτι στον ορίζοντα να προσβλέπετε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε όλους να προχωρούν προς μια θετική κατεύθυνση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top