Now Reading
Πώς να διδάξετε στο παιδί σας δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

H επίλυση προβλημάτων είναι μια ικανότητα που πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς να αναπτύξουν τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες

H επίλυση προβλημάτων είναι μια ικανότητα που πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς να αναπτύξουν τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες

Η επίλυση προβλημάτων είναι η εύρεση ενός μονοπατιού για την επίτευξη ενός στόχου όταν το μονοπάτι είναι αβέβαιο. Κάθε φορά που καταφέρνουμε κάτι χωρίς εκ των προτέρων να ξέρουμε πώς, λύνουμε ένα πρόβλημα. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή της εμπειρίας κάποιου και την προσαρμογή της ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εργασίας​.

Επιλύουμε καθημερινά προβλήματα, όπως το να αποφασίσουμε τι θα μαγειρέψουμε για δείπνο με τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας, να διορθώσουμε έναν μπλοκαρισμένο εκτυπωτή, να βρούμε μια πιο γρήγορη διαδρομή προς τη δουλειά για να αποφύγουμε την κίνηση κ.λπ.

Ενώ αυτά τα προβλήματα έχουν συγκεκριμένα τελικά αποτελέσματα, άλλα είναι πιο περίπλοκα και λιγότερο ξεκάθαρα.

Για παράδειγμα, πώς να είσαι επιτυχημένος ή πώς να βρεις την ευτυχία.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο κρίσιμα προβλήματα ζωής που πρέπει να λύσουμε σε διάφορες πτυχές της ζωής.

Παραδείγματα δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων για παιδιά και εφήβους

Επίλυση συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Εντοπισμός της εργασίας που λείπει.

Διορθώνοντας ένα σπασμένο παιχνίδι.

Εξισορρόπηση της σχολικής εργασίας με τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Σχεδιασμός μιας κοινωνικής εκδήλωσης με φίλους.

Αντιμετώπιση πίεσης από συνομηλίκους ή αρνητικών κοινωνικών καταστάσεων.

Εξεύρεση λύσεων για όταν βαριούνται.

Διαχείριση του δικαιώματός τους για την αγορά αντικειμένων που θέλουν.

Εύρεση πρακτικής άσκησης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Διαχείριση του χρόνου και των ευθυνών τους για τη μείωση του άγχους.

Πώς να διδάξετε στα παιδιά δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων στα παιδιά είναι βασικές δεξιότητες. Το εκπαιδευτικό σύστημα συχνά επικρίνεται επειδή δεν αναπτύσσει επαρκώς τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων των παιδιών.

Η αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων απαιτεί γνώση και προσαρμοστικότητα, αξιοποίηση όσων γνωρίζει κανείς και προσαρμογή αυτών ώστε να ταιριάζουν με την κατάσταση. Για να προετοιμάσει τα παιδιά για μελλοντικές προσπάθειες επίλυσης προβλημάτων, η εκπαίδευση, επομένως, εστιάζει πρωτίστως στη μετάδοση δεξιοτήτων που εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους.

Δυστυχώς, μετά από χρόνια εκπαίδευσης, τα παιδιά συχνά αγωνίζονται να ενσωματώσουν αυτά που έμαθαν στην επίλυση προβλημάτων της πραγματικής ζωής.

Εδώ οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τα να αποκτήσουν και να εφαρμόσουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη και προσφέροντας ευκαιρίες για εξάσκηση.

Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς.

Αξιοποιήστε τις καθημερινές ευκαιρίες

Οι ευκαιρίες επίλυσης προβλημάτων δεν περιορίζονται στην επίλυση ερωτήσεων μαθηματικών ή φυσικής στο σχολείο. Τα μη ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, όπως οι καθημερινές μας εμπειρίες, τα περιέχουν επίσης.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να λύνει προβλήματα ανάλογα με την ηλικία του, είτε μικρά πράγματα όπως η επιλογή του σνακ του είτε μεγάλα πράγματα όπως η επιλογή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσει.

Η διδασκαλία των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων σε ένα παιδί περιλαμβάνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων και στα παιδιά.

Εάν ένα παιδί σας ρωτήσει, «Τι πρέπει να κάνω;» μπορείτε να απαντήσετε, «Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις σε αυτήν την κατάσταση; Τι πρόβλημα λύνεις και ποιος είναι ο στόχος σου εδώ;».

Βοηθήστε τα να προσδιορίσουν ποιο είναι το πρόβλημα κάνοντας ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και δίνοντάς τους μερικά βήματα για να αρχίσουν να το λύνουν.

Αφήνοντάς τα να κάνουν λάθη

Είναι φυσικό για τους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας τους από την αποτυχία.

Πρέπει ωστόσο να αποδεχτούμε τα λάθη αν θέλουμε να μάθουν να λύνουν προβλήματα. Δεν μπορούν να διαχωριστούν από τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.

Δώστε στο παιδί σας χώρο και ευκαιρία να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να μάθει από τα λάθη του. Μαθαίνοντας όσο τα πονταρίσματα είναι μικρά, μπορούν να αποφύγουν τα ίδια λάθη όταν τα πονταρίσματα είναι μεγαλύτερα.

Εξηγήστε τη διαδικασία του συλλογισμού σας

Η επίλυση προβλημάτων δεν είναι μια άκαμπτη, βήμα προς βήμα διαδικασία1.

Το να αποφασίσετε εάν απαιτείται μια σύνθετη στρατηγική ή μια απλή διαδικασία επίλυσης προβλημάτων είναι επίσης μια αποτελεσματική ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Δείτε Επίσης

Εάν κατά λάθος χυθεί νερό στο πάτωμα, η απόφαση για το πώς θα το καθαρίσετε δεν απαιτεί διαδικασία 5 βημάτων.

Αλλά για πιο πολύπλοκα ζητήματα, ένα πλαίσιο είναι χρήσιμο, αν και δεν απαιτείται ευθέως.

Όταν λύνετε το δικό σας μεγαλύτερο πρόβλημα ή όταν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να το χειριστεί, μοιραστείτε την προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων σας και ζητήστε τη συμβολή του.

Περιγράψτε ποιο πρόβλημα προσπαθείτε να λύσετε και ποια αποτελέσματα θέλετε.

Εξηγήστε τους περιορισμούς σας.

Καταγράψτε τις πιθανές λύσεις σας, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Μιλήστε για την απόφασή σας και γιατί την επιλέξατε.

Δείτε τι θα κάνετε στη συνέχεια αν η πρώτη λύση αποτύχει.

Αναδείξτε τον ρόλο της επιμονής και της προσπάθειας

Η αποτελεσματική αυτορυθμιζόμενη μάθηση περιλαμβάνει τη γνώση του πότε και πώς να αναζητήσετε βοήθεια​.

Μελέτες διαπιστώνουν ότι η αναζήτηση βοήθειας στην επίλυση προβλημάτων τείνει να παράγει καλύτερα αποτελέσματα από το να μην αναζητάς καθόλου βοήθεια. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η αποφυγή της βοήθειας αρχικά και η επανειλημμένη αποτυχία παράγει ακόμα καλύτερη μάθηση στους μαθητές​.

Πιθανότατα, οι μαθητές αντιλαμβάνονται καλύτερα όταν λαμβάνουν βοήθεια αφού προσπαθήσουν σκληρά να κατανοήσουν και να λύσουν το πρόβλημα.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσπαθήσει σκληρά για να λύσει το πρόβλημα πρώτα πριν ζητήσει βοήθεια. Όταν τα βοηθάτε, ρωτήστε πού έχουν κολλήσει και αναλύστε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε εκεί.

Να είστε ανοιχτόμυαλοι και δημιουργικοί

Η πραγματική επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνει την ενεργή παραγωγή νέων ιδεών που ταιριάζουν στη ζήτηση και τις απαιτήσεις μιας εργασίας.

Για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων, απαιτούνται συνήθως δεξιότητες δημιουργικής σκέψης ή αποκλίνουσες δεξιότητες σκέψης και υπάρχουν δεκάδες πολλές σωστές απαντήσεις.

Για την ενίσχυση των δημιουργικών δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, είναι επίσης σημαντικό να έχετε ανοιχτό μυαλό. Να είστε πρόθυμοι να δεχτείτε τις δημιουργικές λύσεις του παιδιού σας ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που περιμένετε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top