Now Reading
Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αποκτήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αποκτήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό

Όσο πιο νωρίς τα μυήσετε στην υγιεινή διατροφή τόσο πιο ωφέλιμες διατροφικές συνήθειες θα αποκτήσουν μεγαλώνοντας

Η υγιής σχέση ενός παιδιού με το φαγητό αρχίζει σιγά σιγά από την πρώιμη ηλικία του και χτίζεται με προσπάθεια. Οι πρώτες εμπειρίες του από το οικογενειακό τραπέζι θέτουν τις βάσεις για τις συνήθειες που θα υιοθετήσει και θα κρατήσει και στην ενήλικη ζωή του. Πώς λοιπόν θα δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για να υιοθετήσει, μακροπρόθεσμα, συνήθειες ωφέλιμες για την υγεία και το σώμα του; Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες συμβουλές που δίνουν οι διατροφολόγοι.

Με δύναμη από τη φύση: Κάντε το φυσικό, ανεπεξέργαστο φαγητό βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Φροντίστε να υπάρχουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερες μη τυποποιημένες και επεξεργασμένες τροφές, τις οποίες θα χρησιμοποιείτε και στη μαγειρική σας.
Η ώρα του φαγητού: Ενθαρρύνετέ το να φάει συνειδητά. Εξασφαλίστε του, την ώρα του φαγητού, ένα περιβάλλον χωρίς αντιπερισπασμούς (π.χ. τηλεοράσεις, τάμπλετ και παιχνίδια), ώστε να φάει μέχρι να χορτάσει, όχι μηχανικά, και να μάθει έτσι από μικρό να αφουγκράζεται το σώμα του και τις ανάγκες του.
Relax: Προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Αντιμετωπίστε κάθε γεύμα σαν μια ευκαιρία για μάθηση και παιχνίδι και όχι σαν πηγή στρες για όλους. Είτε το παιδί σας φάει όλο του το φαγητό είτε δεν βάλει στο στόμα του ούτε μπουκιά, σκεφτείτε ότι και μόνο το ότι προσπαθήσατε, ήταν μια επιτυχία.
Γίνετε το παράδειγμα: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσουμε τη διατροφή του παιδιού μας είναι, σύμφωνα με έρευνες, υιοθετώντας εμείς υγιεινές συνήθειες. Εμείς είμαστε τα πιο δυνατά πρότυπα για το παιδί μας και στο φαγητό.
Το φαγητό ως παιχνίδι: Με αυτό τον τρόπο ανοίγετε το δρόμο για να εξοικειωθεί το παιδί σας με υγιεινές τροφές και να τις βάλει πρόθυμα στη διατροφή του. Αφήστε, λοιπόν, ένα μωρό να βουτήξει τα χέρια του σε έναν πουρέ από καρότα και πατάτες και ενθαρρύνετε ένα μεγαλύτερο παιδί να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού, π.χ. πλένοντας σε μια λεκάνη τα λαχανικά.
Μύηση στη γευσιγνωσία: Εκθέστε το παιδί σας πολλές φορές σε υγιεινές τροφές και κάντε το με υπομονή. Αν διστάζει αρχικά να δοκιμάσει ένα φαγητό, αφήστε το να το δει, να το πιάσει, να το περιεργαστεί, να το μυρίσει και μετά να το δαγκώσει. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ένα μωρό χρειάζεται να δοκιμάσει γύρω στις 10-15 φορές ένα καινούριο φαγητό προτού το δεχτεί πρόθυμα.
Όχι άγχος: Αποφύγετε να πείτε φράσεις που προκαλούν στο παιδί στρες. Όπως «πρέπει να αδειάσεις το πιάτο σου» ή «Αν δεν τελειώσεις το φαγητό σου, δεν θα φας αυτό». Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το γεύμα σαν μια εμπειρία που συνοδεύεται από ικανοποίηση και απόλαυση, όχι άγχος και φόβο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top