Now Reading
Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε μια μικρή ιδιοφυΐα;

Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε μια μικρή ιδιοφυΐα;

Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να είναι έξυπνο και να επιτύχει στη ζωή. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Παρακάτω θα βρείτε πέντε αποτελεσματικούς τρόπους για να μεγαλώσετε μια μικρή ιδιοφυΐα.

Η ευφυΐα, η επινοητικότητα και η δημιουργικότητα είναι ιδιότητες που τα παιδιά κληρονομούν από τους γονείς τους ή είναι αποτέλεσμα σωστής ανατροφής; Είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση μονομερώς, επειδή τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά είναι σημαντικοί παράγοντες. Τα νήπια διαθέτουν πολύ περισσότερες νευρωνικές διόδους από ότι οι ενήλικες, που σημαίνει ότι οι δυνατότητές τους για μάθηση και ανάπτυξη είναι σχεδόν απεριόριστες. Δυστυχώς, οι δίοδοι που “δεν χρησιμοποιούνται” εξαφανίζονται, και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά έχουν την κατάλληλη διέγερση και συνθήκες για γνωστική ανάπτυξη από πολύ μικρή ηλικία.

Πέντε τρόποι για να μεγαλώσετε μια μικρή ιδιοφυΐα

1. Μιλήστε στο παιδί σας. Προφανές; Ίσως ναι. Αλλά μερικές φορές οι γονείς πιστεύουν ότι μιλούν στο παιδί τους ενώ στην πραγματικότητα δίνουν απλώς εντολές και ενισχύουν επιθυμητές συμπεριφορές. Αυτό που έχει σημασία είναι να συμμετέχετε σε συζητήσεις με το παιδί σας επί ίσης βάσης. Μην μιλάτε απλώς στο παιδί. Ακούστε το και αντιδράστε σε αυτό που λέει. Μερικές φορές είναι σημαντικό να αφήνουμε να παιδιά να ακούνε τους ενήλικες να μιλούν γιατί έτσι μαθαίνουν την τέχνη της συζήτησης και της επιχειρηματολογίας.

2. Κάντε ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις οδηγούν στο στοχασμό και σε βαθύτερη θεώρηση ενός συγκεκριμένου θέματος, γεγονός που τις καθιστά μια πανίσχυρη πηγή μάθησης. Το θέμα δεν είναι να ρωτάτε το παιδί σας τι έμαθε σήμερα στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, αλλά να του κάνετε ερωτήσεις που θα το παρακινήσουν να θυμηθεί συγκεκριμένα στοιχεία γνώσης. Όταν κάνετε μια βόλτα στο πάρκο με το παιδί σας, μπορείτε να του δείξετε ένα δέντρο και να ρωτήσετε: “Θυμάσαι πώς το λένε αυτό το δέντρο;” ή να δείξετε ένα σημαντικό μνημείο και να ρωτήσετε: “Ξέρεις τι είναι αυτό;” Οι ερωτήσεις είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Αφεθείτε στην εφευρετικότητα και σε παιχνίδια του τύπου “τι θα γινόταν αν” με το παιδί σας. Μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας: “Τι θα γινόταν αν τα παιδιά είχαν φτερά όπως τα πουλιά;” ή “Πώς θα ήταν αν όλοι μοιάζαμε μεταξύ μας, αν είχαμε τα ίδια μάτια και το ίδιο χρώμα μαλλιών;” Είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε από τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις που θα δώσει το παιδί σας αποκρινόμενο σε ερωτήσεις που γίνονται με αυτό τον τρόπο.

3. Διαβάστε στο παιδί σας. Είναι αδύνατο να παραθέσουμε όλα τα οφέλη που έχει το διάβασμα για το παιδί σας. Σε ό,τι αφορά τη γνώση για τον κόσμο, τα βιβλία είναι πραγματικά σεντούκια θησαυρών. Διαβάζοντας βιβλία, τα παιδιά μπορούν να μάθουν για τις άλλες χώρες πριν τις επισκεφθούν, για την ιστορία της περιοχής και της χώρας τους, και για τα διάφορα είδη των ζώων. Το διάβασμα διεγείρει τη φαντασία, βοηθά τα παιδιά να δομήσουν το ενεργητικό και παθητικό λεξιλόγιό τους και καλλιεργεί τη δίψα για γνώση που θα τα κινητοποιήσει να μάθουν νέα πράγματα.

4. Παίξτε με το παιδί σας. Το παιχνίδι είναι ο τέλειος τρόπος για να μάθετε στο παιδί σας καινούργια πράγματα. Όταν το παιδί σας λέει: “Μαμά, παίξε μαζί μου”, μη βρίσκετε δικαιολογίες ότι δεν έχετε χρόνο ή ότι είστε κουρασμένη. Το παιδί σας μπορεί να μάθει πολλά περισσότερα παίζοντας μαζί σας παρά από οποιοδήποτε βαρετό σχολικό μάθημα. Για να υποστηρίξετε τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, χρησιμοποιήστε παιχνίδια όπως το σετ LEGO® DUPLO® Το Πρώτο Μου Φορτηγό, που θα σας επιτρέψει να μιλήσετε στο παιδί σας για το περιβάλλον που το περιβάλλει με έναν ενδιαφέροντα και φυσικό τρόπο.

5. Επαινείτε και ανταμείβετε το παιδί σας με έξυπνο τρόπο. Τίποτα δεν κινητοποιεί τα παιδιά περισσότερο από την έγκριση της μαμάς ή του μπαμπά. Γι’ αυτό, δείξτε τους ότι εκτιμάτε τις προσπάθειές τους. Είναι σημαντικό, όμως, να διασφαλίσετε ότι ο έπαινός σας λειτουργεί ως αυθεντική θετική ενίσχυση και δεν είναι κάτι που το παιδί σας πάντα απολαμβάνει ανεξαρτήτως περιστάσεων.

Δείτε Επίσης

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση:

Το παιχνίδι είναι ο τέλειος τρόπος για να διεγείρετε τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών και να τους μάθετε καινούργια πράγματα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει το σετ LEGO® DUPLO® Το Πρώτο Μου Φορτηγό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατασκευάσετε μαζί ένα φορτηγό. Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί σας να επιλέξει ζεύγη από τουβλάκια διακοσμημένα με τρόφιμα για να τα φορτώσει στο φορτηγό. Το επόμενο παιχνίδι βοηθά στην εξάσκηση και την ανάπτυξη της μνήμης των παιδιών. Τοποθετήστε μερικά προϊόντα πάνω στο φορτηγό και ζητήστε από το παιδί σας να τα απομνημονεύσει. Πείτε στο παιδί σας να κλείσει τα μάτια ενώ εσείς αφαιρείτε ένα ή μερικά από τα τουβλάκια. Τώρα το παιδί πρέπει να βρει ποια προϊόντα λείπουν. Μόλις το παιδί σας αισθανθεί άνετα με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού, μπορείτε να τροποποιήσετε το παιχνίδι κάνοντάς το πιο δύσκολο. Αντικαταστήστε μερικά από τα τουβλάκια φροντίζοντας να τα βάζετε στο ίδιο μέρος με εκείνα που αφαιρέσατε, και ρωτήστε το παιδί σας τι άλλαξε.

Περιγραφή:

Το σετ LEGO® DUPLO® Το Πρώτο Μου Φορτηγό, προσφέρει τεράστια υποστήριξη στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν εύκολα ένα φορτηγό με τα μεγάλα, ασφαλή τουβλάκια, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα μικρά χεράκια. Τα οκτώ ζεύγη από τουβλάκια διακοσμημένα με τροφές, είναι ιδανικά για παιχνίδια αντιστοίχισης και μνήμης, και επίσης θα βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει πώς να δημιουργεί ζεύγη από παρόμοια σύμβολα. Το σετ περιλαμβάνει επίσης έναν πάγκο αγοράς, δύο DUPLO® φιγούρες παιδιών και μια γάτα που προσφέρουν χιλιάδες ευκαιρίες για παιχνίδι ρόλων.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top