Now Reading
Πώς (και γιατί) να διδάξετε τα παιδιά να έχουν περισσότερο σθένος

Πώς (και γιατί) να διδάξετε τα παιδιά να έχουν περισσότερο σθένος

Ειδικά σε μια εποχή που το να έχουν ψυχικά αποθέματα και θάρρος θα τα ωφελήσει πολύ

Τα τελευταία χρόνια, το σθένος έχει γίνει λέξη-κλειδί στους κύκλους ανάπτυξης και εκπαίδευσης παιδιών. Στην ψυχολογία, βασίζεται στο πάθος, το κίνητρο και την αποφασιστικότητα ενός ατόμου να επιτύχει έναν συγκεκριμένο στόχο. Το σθένος είναι αυτό που διαχωρίζει τους καλύτερους από εκείνους που είναι απλά αρκετά καλοί

Μια σχετική έρευνα επικεντρώθηκε σε μαθητές που έχουν δείξει μακροχρόνια επιτυχία στις σχολικές τους επιδόσεις και στις αθλητικές τους. Διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός σθένους με αυτοέλεγχο, εμπιστοσύνη και φιλοδοξία ήταν οι πιο αξιόπιστοι προγνωστικοί παράγοντες για ένα θετικό αποτέλεσμα, παρά η νοημοσύνη. Τα παιδιά που κέρδισαν την ορθογραφία, για παράδειγμα, δεν ήταν απαραίτητα πιο έξυπνα από τους συνομηλίκους τους, απλώς δούλεψαν πολύ πιο σκληρά στη μελέτη των λέξεων.

Σε αντίθεση με το IQ, το οποίο είναι σχετικά σταθερό, το σθένος είναι ο τύπος δεξιοτήτων που μπορεί να αναπτύξει ο καθένας. Μερικά παιδιά μπορεί φυσικά να έχουν περισσότερο σθένος από άλλα, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει το σθένος και την επιμονή του για να τα βοηθήσει να πετυχαίνουν.

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως σθένος, επιμονή, αυτοέλεγχος, αισιοδοξία, ευγνωμοσύνη, κοινωνική νοημοσύνη, απόλαυση και περιέργεια είναι πιο σημαντικές από το IQ. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να ενισχυθούν στα παιδιά, εάν οι γονείς τους είναι σε θέση να τους προσφέρουν αρκετές προκλήσεις για να επιλύσουν και να ξεπεράσουν. Τόσο οι αντιξοότητες όσο και η αποτυχία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός παιδιού.

 

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει περισσότερο σθένος;

Αφήστε το παιδί σας να βρει ένα πάθος

Τα περισσότερα μικρά παιδιά δεν έχουν βρει το «πάθος» τους, αν και μπορείτε να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών. Και καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, επιτρέποντάς τους να επιδιώξουν ένα ενδιαφέρον που έχουν επιλέξει, θα τα βοηθήσουν να συμμετάσχουν στη σκληρή δουλειά και την επιμονή που απαιτείται για την επιτυχία. Εάν ένας γονέας επιλέξει για εκείνο τη δραστηριότητα, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα το παιδί να αισθάνεται τόσο συνδεδεμένο και μπορεί να μην θέλει να εργαστεί τόσο σκληρά για να είναι επιτυχημένο.

 

Τοποθετήστε τα παιδιά σε δραστηριότητες εκτός της ζώνης άνεσής τους

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να προσπαθούν και να συνεχίσουν δραστηριότητες που μπορεί να μοιάζουν δύσκολες. Η ενθάρρυνση των παιδιών να δοκιμάσουν νέα πράγματα τους δίνει την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι αν είναι καλοί ή όχι καλοί σε μια ικανότητα, είναι επειδή γεννήθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Το πρόβλημα με αυτήν την πεποίθηση είναι ότι οδηγεί πολλά παιδιά να εγκαταλείψουν τα πράγματα εύκολα εάν δεν τα καταφέρουν αμέσως. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να ακολουθήσει τουλάχιστον ένα δύσκολο πράγμα: μια δραστηριότητα που απαιτεί πειθαρχία στην πρακτική. Η δραστηριότητα αυτή καθαυτή δεν έχει σημασία όσο η προσπάθεια και η μαθησιακή εμπειρία που συνοδεύει.

 

Αφήστε το παιδί σας να απογοητευτεί

Οι γονείς μισούν να βλέπουν τα παιδιά τους να δυσκολεύονται, αλλά η ανάληψη κινδύνων και η πάλη είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά. Όταν το παιδί σας ασχολείται με μια ικανότητα, δραστηριότητα ή άθλημα που είναι δύσκολο να κυριαρχήσουν, αντισταθείτε στην παρόρμηση να μπείτε και να τα «σώσετε» και να μην τα αφήσετε να σταματήσουν με το πρώτο σημάδι δυσφορίας. Δώστε προσοχή στα δικά σας επίπεδα άγχους. Μην φοβάστε τα συναισθήματα θλίψης ή απογοήτευσης του παιδιού σας. Έτσι αναπτύσσουν την ανθεκτικότητα.

Το να αφήσεις το παιδί σου να σταματήσει τη στιγμή που τα πράγματα γίνονται απογοητευτικά τους διδάσκει ότι ο αγώνας δεν είναι μέρος της σκληρής δουλειάς. Και αν τα παρατήσουν, μπορεί να μην ξέρουν ποτέ τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν είχαν προσπαθήσει σε αυτούς τους αγώνες.

Λοιπόν, πρέπει να κάνετε τα παιδιά σας να παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες, ακόμα και σε αυτές που κλαίνε και φωνάζουν; Ένας συμβιβασμός μπορεί να είναι να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε όλες τις δραστηριότητες μέχρι το τέλος της σεζόν ή της περιόδου λειτουργίας. Εάν το παιδί σας επιλέξει να μην εγγραφεί ξανά, επιτρέψτε το. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έσπρωξαν την ενόχληση, η οποία είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας εκμάθησης κάτι καινούργιου.

Στραφείτε στην αναπτυξιακή νοοτροπία

Σε μια αναπτυξιακή νοοτροπία, οι μαθητές καταλαβαίνουν ότι τα ταλέντα και οι ικανότητές τους μπορούν να αναπτυχθούν μέσω της προσπάθειας, της καλής διδασκαλίας και της επιμονής. Το αντίθετο μιας αναπτυξιακής νοοτροπίας είναι μια σταθερή νοοτροπία. Τα παιδιά με σταθερή νοοτροπία μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν ένα συγκεκριμένο μυαλό και ταλέντο και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει

Μια αναπτυξιακή νοοτροπία διαμορφώνεται από ενήλικες μέσω της γλώσσας και της συμπεριφοράς που διαμορφώνουμε για τα παιδιά. Για να ενθαρρύνετε μια αναπτυξιακή νοοτροπία, προσέξτε τη δική σας σκέψη και τα μηνύματα που στέλνετε στα παιδιά σας τα λόγια και τις ενέργειές σας. Το να επαινείς τα παιδιά για το να είναι έξυπνοι υποδηλώνει ότι το έμφυτο ταλέντο είναι ο λόγος για την επιτυχία, ενώ η εστίαση στη διαδικασία τους βοηθά να δουν πώς η προσπάθειά τους οδηγεί στην επιτυχία. Όταν οι γονείς μιλούν θετικά για όταν κάνουν λάθη, τα παιδιά αρχίζουν να σκέφτονται τα λάθη ως φυσικό μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

 

Δουλέψτε μαζί νέες ιδέες

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονέας είναι να το αποθαρρύνει από το να σταματήσει. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε την εμπειρία ως τρόπο να διδάξετε την ανθεκτικότητα ως ευκαιρία για επιτυχία.

Δείτε Επίσης

Βοηθήστε τα να ανταλλάξουν στρατηγικές και να σχεδιάσουν ποιες ενέργειες θα κάνουν και πώς θα προχωρήσουν, αλλά επιτρέψτε τους να αναλάβουν την κυριότητα της λύσης. Ένα υπέροχο ταξίδι μπορεί μερικές φορές να έχει κάποια δυσάρεστα συναισθήματα, όπως σύγχυση, απογοήτευση ή ανία. Όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι η μάθηση δεν υποτίθεται ότι είναι εύκολη συνέχεια και ότι η δυσκολία με μια δεξιότητα δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστη, αναπτύσσουν ανθεκτικότητα και επιμονή.

Διδάξτε ότι η αποτυχία είναι εντάξει

Συζητήστε τακτικά με τα παιδιά σας σχετικά με τις δικές σας αποτυχίες και πώς επιμείνατε ή τρόπους που θα μπορούσατε να είστε πιο ανθεκτικοί. Τα παιδιά μαθαίνουν από τους ενήλικες γύρω τους, οπότε αν θέλετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν τις αποτυχίες με χάρη και ηρεμία και να γίνετε πρότυπο αποφασιστικότητας, πρέπει να γίνετε αυτό το παράδειγμα.

Μιλώντας στα παιδιά σας για τις δικές σας αποτυχίες θα τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι είναι εντάξει να αποτύχουν και θα δουν πώς οι άνθρωποι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα και να επιστρέψουν. Μιλήστε για τις αποτυχίες που προκύπτουν. Συζητήστε την προσπάθεια και όχι τα επιτεύγματα

Ο στόχος μιας εργασίας δεν είναι η τελειότητα, και εάν παρεμβαίνετε συνεχώς, το παιδί σας θα συνειδητοποιήσει ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Συμμετέχετε σε οικογενειακές συζητήσεις για να δοκιμάσετε νέα πράγματα και αφήστε κάθε μέλος της οικογένειας να μιλήσει για πράγματα που είναι δύσκολα για αυτά. Συζητήστε τυχόν μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους και πώς σκοπεύετε να επιτύχετε και τα δύο. Επιτρέψτε στα μέλη της οικογένειας να μοιράζονται ανοιχτά τις δυσκολίες τους και πώς τους ξεπέρασαν. Μοιραστείτε συναισθήματα για προκλήσεις και γιορτάστε όταν τα μέλη της οικογένειας προσπαθούν να επιμείνουν σε δύσκολες εργασίες.

 

Βελτιώστε το δικό σας σθένος

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να έχουν περισσότερο σθένος είναι να παρακολουθούν τους γονείς τους. Μπορείτε να πείτε στα παιδιά πολλά πράγματα που θέλετε να κάνουν και πώς θέλετε να ενεργούν, αλλά το πραγματικό μάθημα είναι το πώς εσείς ενεργείτε. Δείξτε στα παιδιά ότι αναλαμβάνετε εργασίες που μερικές φορές είναι τρομακτικές και ότι μερικές φορές αγωνίζεστε ή αποτυγχάνετε και στη συνέχεια επιστρέφετε για να τις ολοκληρώσετε. Μοντελοποιήστε την ανθεκτικότητα για τα παιδιά σας και δείξτε τους ότι η αποτυχία δεν κάτι που πρέπει να φοβούνται ή που φοβάστε.

 

Διαχειριστείτε το άγχος σας και σταματήστε να προσπαθείτε να ελέγξετε τις ενέργειες του παιδιού σας. Αντ ‘αυτού, προπονηθείτε κάνοντας δραστηριότητες μαζί τους, όχι για αυτούς.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top