Now Reading
“Πώς θα διαλέξω παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο;”

“Πώς θα διαλέξω παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο;”

8 κριτήρια που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή για εσάς και το παιδί

Ήρθε η ώρα, όσο και αν σας είναι δύσκολο, που το παιδί σας πρέπει να εγκαταλείψει, έστω για μερικές ώρες, το σπίτι σας για να πάει στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. Και είναι η ώρα που θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας ώστε να είστε σίγουρη ότι αυτό που θα διαλέξετε είναι κατάλληλο για εσάς και το παιδί σας και ότι είναι ένα μέρος που αισθάνεστε όσο το δυνατόν πιο άνετη και σίγουρη να το στείλετε για να περάσει ένα μέρος της ημέρας του.

Ποια πράγματα πρέπει να τσεκάρετε στους χώρους του παιδικού ή του νηπιαγωγείου; Τι πρέπει να ελέγξετε; Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνετε στους εκπαιδευτικούς;

Ζητήστε πληροφορίες για το προσωπικό
Καθώς στην Ελλάδα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα η έλλειψη προσωπικού, ελέγξτε ποια είναι η αναλογία εκπαιδευτικών και παιδιών. Κι αυτό γιατί ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά χρειάζονται την στενή αλληλεπίδραση με τους μεγάλους για να αναπτυχθούν. Ενδεικτικά, προσπαθήστε να βρείτε ένα παιδικό όπου θα είναι ένας εκπαιδευτικός για 8 μωράκια ή 10-12 λίγο μεγαλύτερα παιδάκια. Παρακολουθήστε επίσης τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι εκπαιδευτικοί στα παιδιά, αν δείχνουν να έχουν όρεξη να παίξουν και να ασχοληθούν με τα παιδιά ή αν βλέπουν τη δουλειά τους ως αγγαρεία. Ρωτήστε για το κατά πόσο έχετε τις ίδιες απόψεις για θέματα όπως η τιμωρία ή ο ύπνος, ή για παράδειγμα πώς θα αντιμετώπιζαν ένα παιδάκι που φαίνεται να μην θέλει να παίξει με τα υπόλοιπα. Όσο περισσότερα πράγματα μάθετε για τους ανθρώπους που ενδεχομένως φροντίζουν το παιδί σας του χρόνου τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.

Εβδομάδα προσαρμογής
Πολλοί παιδικοί σταθμοί εφαρμόζουν την πολιτική της εβδομάδας προσαρμογής για να βοηθήσουν τα παιδιά σε ένα καινούριο περιβάλλον χωρίς την παρουσία της μαμάς και του μπαμπά. Αν πιστεύετε ότι χρειάζεται, ρωτήστε την τακτική που ακολουθεί ο κάθε παιδικός στο συγκεκριμένο θέμα.

Έχει πρόγραμμα;
Κάθε νηπιαγωγείο και παιδικός σταθμός, δημόσιος ή ιδιωτικός, έχει συχνά το δικό του πρόγραμμα από δραστηριότητες για να κρατά απασχολημένα τα παιδιά και να μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και των εργασιών που θα κάνουν τα παιδιά, προκειμένου να γνωρίζετε αν υπάρχουν κάποια πράγματα με τα οποία ενδεχομένως δεν θα αισθανόσασταν άνετα να κάνει το παιδί σας, ειδικά σε δραστηριότητες εκτός χώρου, π.χ. κάποιο άθλημα όπως κολύμπι.

«Κατασκοπεύστε» το χώρο
Σίγουρα θέλετε όταν φεύγει το παιδί από το σπίτι να πηγαίνει σε ένα περιβάλλον που να είναι ασφαλές, καθαρό, φωτεινό και χαρούμενο. Ελέγξτε αν τα έχει όλα αυτά και για να είστε πιο σίγουρη για την ασφάλεια του παιδιού σας, προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από το δικό του «επίπεδο». Για παράδειγμα, αν έχει παιχνίδια και βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του, αν υπάρχουν σημεία που μπορεί να είναι επικίνδυνα για παιδιά του ύψους του, αν το πάτωμα όπου μπουσουλάει το μωράκι σας είναι επενδυμένο ασφαλώς, αν οι εξωτερικοί του χώροι δεν έχουν επικίνδυνες γωνίες, λακκούβες, καλώδια, κλπ. Ζητήστε να δείτε τους χώρους της κουζίνας και του μπάνιου για να τσεκάρετε τις συνθήκες υγιεινής. Πολλές φορές οι επισκέψεις αυτές θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε οριστικά ότι ένα μέρος είναι το κατάλληλο για εσάς, αλλά κάποιες φορές μπορεί να σας ανοίξουν τα μάτια με την κακή έννοια.  Ίσως θέλετε να δοκιμάσετε να επισκεφτείτε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση το χώρο.

Ωράριο
Μάθετε τις ώρες που ανοίγει και κλείνει, πότε δέχεται το πρώτο παιδάκι και πότε φεύγει το τελευταίο για να καταλάβετε αν ανταποκρίνεται στο δικό σας καθημερινό πρόγραμμα, δηλαδή την ώρα που πηγαίνετε στη δουλειά και σχολάτε εσείς και ο σύντροφός σας, αν μπορεί να πηγαίνει με τον παππού ή τη γιαγιά, κλπ.

Φαγητό και ύπνος
Ζητήστε πληροφορίες για το φαγητό που προσφέρει ο παιδικός, ποιες ώρες τρώνε τα παιδιά, τι γίνεται με κάποιο παιδάκι που μπορεί να χρειάζεται βοήθεια για να φάει, αν προσφέρουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και ό,τι άλλο θεωρείτε εσείς σημαντικό για τη διατροφή του παιδιού σας. Αν το παιδί σας θα μένει εκεί αρκετές ώρες, ρωτήστε αν υπάρχουν αρκετοί χώροι για να κοιμάται με τα άλλα παιδιά. Ορισμένοι σταθμοί έχουν συγκεκριμένο αριθμό παιδιών που μπορούν να κρατήσουν μέχρι πιο αργά, αφού δεν έχουν αρκετά κρεβατάκια για να τα κοιμίσουν.

Δείτε Επίσης

Υπάρχει επικοινωνία;
Αν το παιδί σας είναι μικρό, οι πληροφορίες που θα έχετε για το πώς πέρασε τη μέρα του, αν έφαγε, αν χρειάστηκε και πόσες φορές να αλλάξει πάνα, κλπ,. θα είναι αποκλειστικά από τους εκπαιδευτικούς που το προσέχουν. Για αυτό θέλετε να είναι άνθρωποι με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε άνετα, από κοντά ή μέσω τηλεφώνου, προκειμένου να μπορείτε να ανταλλάσσετε εύκολα πληροφορίες, π.χ. αν χρειαστεί να ενημερώσετε ότι βγάζει δόντια και για αυτό δεν κοιμάται καλά.

Πόσο μακριά είναι από το σπίτι και το κόστος
Ιδανικά, θα ήταν χρήσιμο να βρείτε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο κοντά στο σπίτι σας ή τη δουλειά σας για να μην υπάρξει μεγάλη δυσκολία στο καθημερινό σας πρόγραμμα αλλά και να μπορείτε να βρεθείτε εκεί άμεσα αν παραστεί ανάγκη. Από την άλλη, θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος και πόσα χρήματα μπορείτε να δώσετε ως οικογένεια. Η μεταφορά από και προς τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο με σχολικό κοστίζει αρκετά, ενώ ακόμα και ένα μέτριο συνολικό κόστος μπορεί να είναι δύσκολο για τα οικονομικά σας. Ελέγξτε αν μπορείτε να κάνετε χρήση κάποιου προγράμματος, π.χ. ΕΣΠΑ ή αν η δουλειά σας παρέχει κάποια υποστήριξη.

Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε πριν πάρετε μία οριστική απόφαση αλλά παράλληλα εμπιστευτείτε και το ένστικτό σας. Αν κάτι δεν σας «κάθεται» καλά, ερευνήστε το λίγο παραπάνω. Ρωτήστε φίλες σας ή οικογένειες από τη γειτονιά σας που πήγαν τα δικά τους παιδιά για να έχετε λίγο περισσότερη πληροφόρηση εκ των έσω. Και να θυμάστε ότι δεν «παντρεύεστε» ένα χώρο. Αν διαπιστώσετε εκ των υστέρων ότι κάτι δεν σας κάνει, έχετε πάντα τη δυνατότητα να αλλάξετε. Εξάλλου, πρόκειται για το παιδί σας και πάντα αναζητάτε το καλύτερο!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top