Now Reading
Πότε οι «γουλίτσες» του μωρού πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον παιδίατρο;

Πότε οι «γουλίτσες» του μωρού πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον παιδίατρο;

Συνήθως δεν συνιστούν λόγο ανησυχίας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις κρύβουν προβλήματα του γαστρεντερικού.

Οι περισσότεροι γονείς ξαφνιάζονται και ανησυχούν με τις πρώτες «γουλίτσες» γάλακτος που βγάζει το μωρό τους, αλλά συνήθως πρόκειται για κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Καθώς τα βρέφη συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμα και μετά τη μήτρα, στη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής τους «ο σφιγκτήρας τους που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι είναι χαλαρός», όπως εξηγεί η Αμερικανίδα παιδίατρος Dr. Natalie Muth, συγγραφέας του βιβλίου «Picky Eater Project: 6 Weeks to Happier, Healthier Family Mealtimes» («Το πρόγραμμα των παιδιών που είναι επιλεκτικά στο φαγητό: Πιο χαρούμενα και υγιεινά οικογενειακά γεύματα μέσα σε 6 εβδομάδες»).

Έτσι, «λίγο κλάμα, η δύναμη της βαρύτητας ή ένα υπερβολικά γεμάτο στομάχι μπορεί να προκαλέσουν το άνοιγμα του σφιγκτήρα με αποτέλεσμα το μερικώς χωνεμένο γάλα να ανεβεί από το στομάχι στον οισοφάγο και να βγει από το στόμα, αντί να ακολουθήσει την αντίθετη κατεύθυνση, όπως θα ήταν αναμενόμενο», προσθέτει η γιατρός και συγγραφέας.

Δύο στα τρία μωρά βγάζουν «γουλίτσες», σύμφωνα με την παραπάνω ειδικό, ανεξαρτήτως αν τρέφονται με μητρικό γάλα ή με φόρμουλα. Σε ποιες περιπτώσεις όμως αυτές οι «γουλίτσες» μπορεί να καταδεικνύουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης; Στην περίπτωση που πρόκειται για εμετό.

«Ο εμετός συνήθως βγαίνει με μεγαλύτερη ένταση. Και όταν οι “γουλίτσες” είναι “ρουκέτες” στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα γεύματα, τότε το μωρό πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο», απαντά η Dr. Muth.

Ειδικά αν οι «ρουκέτες» του μωρού μας συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως χαμηλό σωματικό βάρος, άρνηση για φαγητό, παρατεταμένο κλάμα ή κολικούς.

«Οι ρουκέτες μπορεί να καταδεικνύουν τη λεγόμενη πυλωρική στένωση, όπου ένας υπερτροφικός μυς δεν αφήνει το φαγητό να περάσει από το στομάχι στο έντερο», εξηγεί η Muth και συμπληρώνει: «Συνήθως παρουσιάζεται σε μωρά 3-6 εβδομάδων και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως».

Δείτε Επίσης

Οι «ρουκέτες» μπορεί, επίσης, να κρύβουν κάποια λοίμωξη και να οδηγήσουν στην αφυδάτωση. Ενδεχομένως, επιπλέον, να συνδέονται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν μάλιστα ο εμετός περιέχει αίμα, ίσως καταδεικνύουν βλάβες στον οισοφάγο.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ωστόσο, οι «γουλίτσες» του μωρού σας δεν πρέπει να σας πανικοβάλλουν. «Για να τις μειώσετε, δώστε στο μωρό σας μικρότερα και συχνότερα γεύματα, κρατήστε το όρθιο για 20-30 λεπτά μετά το γεύμα και βεβαιωθείτε ότι θα ρευτεί μετά από κάθε γεύμα. Μην προσπαθήσετε να το βάλετε να κοιμηθεί ανυψωμένο, γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου».

Στα περισσότερα μωρά οι γουλίτσες μειώνονται καθώς μεγαλώνουν και περνούν στις στερεές τροφές. Σε περίπτωση όμως που, μέχρι τότε, σας ανησυχήσει οτιδήποτε στην ένταση και τη συχνότητά τους, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top