Now Reading
Πότε είναι ασφαλές το μωρό να πάει στο δικό του δωμάτιο;

Πότε είναι ασφαλές το μωρό να πάει στο δικό του δωμάτιο;

Στους τέσσερις μήνες, στους έξι ή στους δώδεκα – οι απόψεις διίστανται!

Με την αγωνία του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, οι γονείς δεν ησυχάζουν εύκολα ως προς το θέμα του ύπνου και αν υπήρχε τρόπος να παρακολουθούν ξύπνιοι το μωρό τους είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο θα το έκαναν στα σίγουρα. Κάτι τέτοιο ωστόσο ούτε εφικτό είναι, ούτε λειτουργικό, κι ούτε κι αναγκαίο. Αφενός η βοήθεια της τεχνολογίας προσφέρει τη δυνατότητα με τα μόνιτορ και να βλέπουν και να ακούν οι γονείς το μωρό τους όσο χρειάζεται.

Το πότε ωστόσο είναι καλύτερο για το μωρό να αλλάξει δωμάτιο και να βρεθεί μόνο στο δικό του, είναι ένα θέμα που απασχολεί παιδιάτρους, ψυχολόγους αλλά και ειδικούς της ανάπτυξης – και εννοείται σαφώς και τους γονείς του. Μια εντελώς πρόσφατη έρευνα προτρέπει τους γονείς να πάρουν αυτή τη θαρραλέα απόφαση γύρω στους τέσσερις μήνες.

Η μέχρι τώρα επικρατούσα άποψη είναι κάπου μεταξύ έξι μηνών και γύρω στον πρώτο χρόνο. Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι βρέφη ηλικίας 9 μηνών που μοιράζονται το δωμάτιο των γονιών τους κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 9,75 ώρες τη νύχτα, ενώ όσα άρχισαν να κοιμούνται μόνα τους στους 4 μήνες κοιμόντουσαν 10,5 ώρες. Επίσης, άρχισαν να κοιμούνται πιο εύκολα και να λειτουργούν πιο ανεξάρτητα. Η έρευνα αυτή καταλήγει με τον ισχυρισμό ότι κοντά στην ηλικία του ενός έτους δημιουργείται μεγαλύτερο άγχος αποχωρισμού και μετά γίνεται όλο και πιο δύσκολη η μετάβαση της μεταφοράς στο δικό τους δωμάτιο και στο ξεχωριστό περιβάλλον ύπνου. Τη μελέτη υπογράφει ο Ian M. Paul που είναι «Professor of Pediatrics and Public Health Sciences at Penn State College of Medicine» και δημοσιεύτηκε στο Pediatrics.

Δείτε Επίσης

Περαιτέρω για τα κίνητρα της μελέτης οι συμμετέχοντες ερευνητές δήλωσαν: «Θέλουμε τα μωρά και οι γονείς να έχουν και να απολαμβάνουν έναν καλό ύπνο, επειδή γνωρίζουμε ότι θα η ποιότητα ύπνου επηρεάζει την ασφάλεια των παιδιών, την ανάπτυξη των βρεφών και την οικογενειακή ευημερία. Είναι μια προσπάθεια εξισορρόπησης, όπου επιχειρούμε να βεβαιωθούμε ότι τα μωρά είναι ασφαλή, όλοι κοιμούνται αρκετά και όλοι αναπτύσσονται κατάλληλα».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top