Now Reading
Πότε αναπτύσσουν τα μωρά την αντιτακτή σύλληψη;

Πότε αναπτύσσουν τα μωρά την αντιτακτή σύλληψη;

Είστε περίεργοι πότε το μωρό σας θα αρχίσει να κρατά πράγματα με τον αντίχειρα και τον δείκτη του, γνωστό ως αντιτακτή σύλληψη; Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς για να μάθουμε για αυτό το ορόσημο.

Ο πρώτος χρόνος της ζωής ενός μωρού είναι γεμάτος νέες εξελίξεις. Είναι αρκετά εκπληκτικό το γεγονός ότι σε λίγους μήνες το νεογέννητό σας, που κάποτε δεν μπορούσε καν να κρατήσει το κεφάλι του μόνο του, θα περιπλανάται και θα μαθαίνει να τρέφεται.

Τα μωρά γενικά περνούν από σημαντικά φυσικά ορόσημα με μια σχετικά προβλέψιμη σειρά. Η επίτευξη ενός βήματος στην ανάπτυξη τους προετοιμάζει για το επόμενο. Για παράδειγμα, τα ορόσημα με τα χέρια και τα δάχτυλα ξεκινούν με το μωρό σας να πιάνει ένα αντικείμενο. Τότε θα αρχίσουν να πιάνουν αντικείμενα, τραβώντας τα προς τον εαυτό τους με τα χέρια τους.

Ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα με τα χέρια και τα δάχτυλα αντιτακτή σύλληψη. Εδώ, εξηγούμε ακριβώς τι είναι η λαβή της λαβίδας και γιατί είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τι είναι η αντιτακτή σύλληψη;

Η λαβή της λαβίδας είναι μια λεπτή κινητική δεξιότητα που συνεπάγεται τη λήψη ενός αντικειμένου πιάνοντάς το μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Όταν το μωρό σας μπορεί να χρησιμοποιήσει την αντιτακτή σύλληψη, θα μπορεί να μαζεύει μικρά αντικείμενα, όπως παιχνίδια ή κομμάτια φαγητού. Το να κατακτήσετε την αντιτακτή σύλληψη είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα σε άλλες κινητικές δεξιότητες, όπως η εκμάθηση να κρατάτε ένα μολύβι στο μέλλον.

Πότε ένα μωρό αναπτύσσει την αντιτακτή σύλληψη;

Τα περισσότερα μωρά θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν την αντιτακτή σύλληψη γύρω στην ηλικία των 8 έως 10 μηνών. Αυτή τη στιγμή, τα μικρά γενικά κρατούν αντικείμενα πιο κοντά στη βάση του αντίχειρα και του δείκτη. Όπως κάθε ανάπτυξη, αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να ωριμάσει πλήρως.

Με τον καιρό και την εξάσκηση, τα μωρά θα φτάσουν τελικά στο σημείο όπου μπορούν να σηκώσουν ένα μόνο μικρό αντικείμενο με τα μαξιλαράκια του αντίχειρα και του δείκτη τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.

Πώς να βοηθήσετε ένα μωρό να ενδυναμώσει την αντιτακτή σύλληψη

Το μωρό σας θα αρχίσει φυσικά να επιχειρεί να πιάσει με τη λαβή του, αρκεί να υπάρχει κάτι να πάρει κοντά του. Για να υποστηρίξετε την ανάπτυξή αυτής τους της ικανότητάς, δώστε τους ασφαλείς ευκαιρίες να εξασκηθούν στο να πιάνουν και να ενδυναμώνουν τους μικρούς μυς στα χέρια τους.

Ενίσχυση της αντιτακτής σύλληψης

Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να ενδυναμώσει την λαβή του, προσφέροντάς του κατάλληλα αναπτυξιακά finger food και μικρά παιχνίδια με επίβλεψη, καθώς και δείχνοντας το μοντέλο.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του μωρού σας να πιάνει την λαβίδα:

Σερβίρετε Finger Foods

Μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια της αντιτακτής σύλληψης, προσθέστε τροφές με τα δάχτυλα στο δίσκο του παιδικού τραπεζιού του μωρού σας. Δοκιμάστε πράσινα μπιζέλια, Cheerios ή ψιλοκομμένα κομμάτια φρούτων. Με την πάροδο του χρόνου θα θαυμάζετε πώς το μωρό σας πιάνει πρώτα το φαγητό κάπως ωμά με ολόκληρο το χέρι του, μετά με τον αντίχειρα και τη βάση του δείκτη και τελικά με μεγάλη ακρίβεια με τις άκρες του αντίχειρα και του δείκτη.

Παρέχετε μικρά παιχνίδια

Περίπου τη στιγμή που το βρέφος σας εργάζεται στα ορόσημα των χεριών και των δακτύλων του, θα αρχίσει φυσικά να γοητεύεται με μικρά αντικείμενα. Δώστε τους μερικά παιχνίδια για να εξασκηθούν στο να πιάνουν.

Απλώς φροντίστε να επιβλέπετε το παιδί σας προσεκτικά και να χειρίζεστε τα αντικείμενα μαζί του. Ορισμένα μικρά παιχνίδια μπορεί να είναι κίνδυνος πνιγμού για παιδιά κάτω των 3 ετών.

Παίξτε με παζλ με πόμολα

Δείτε Επίσης

Αναζητήστε μεγάλα ξύλινα παζλ με πόμολα στο μπροστινό μέρος κάθε κομματιού. Δείξτε στο παιδί σας πώς να πιάνει το πόμολο ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας. Συνεχίστε να διαμορφώνετε αυτή την αντίληψη καθώς εργάζεστε μαζί στα παζλ.

Τα παζλ με πόμολα δίνουν στο μωρό σας την ευκαιρία να εργαστεί με μικρά αντικείμενα χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για κίνδυνο πνιγμού. Απλώς φροντίστε να αγοράζετε παζλ υψηλής ποιότητας και να ελέγχετε συχνά τα πόμολα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σπάσουν.

Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητες ταινίες

Απλώστε μερικά μήκη ταινίας οπουδήποτε στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί να βρίσκεται στον τοίχο, στο πάτωμα ή πάνω από ένα τραπέζι που μπορεί να φτάσει εύκολα το παιδί σας. Κολλήστε την ταινία χαλαρά στα άκρα, ώστε το παιδί σας να μπορεί να την πιάσει εύκολα και να την ξεκολλήσει από την επιφάνεια. Ίσως εκπλαγείτε με το πόσο καιρό αυτή η δραστηριότητα κρατά το ενδιαφέρον του μωρού σας!

Εξάσκηση κατάδειξης

Όταν μιλάτε για πράγματα, δώστε έμφαση και προσπαθήστε να τα δείχνετε με το δείκτη σας ίσιο. Το μωρό σας θα σας μιμηθεί και αυτό θα αρχίσει να δυναμώνει τους μύες των δακτύλων προετοιμαζόμενοι για το πιάσιμο.

Πότε να ανησυχείτε για την αντιτακτή σύλληψη

Όλα τα μωρά αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό και μερικά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να κατακτήσουν την αντιτακτή σύλληψη από άλλα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του χεριού και των δακτύλων του μωρού σας ή εάν το μωρό σας φτάσει τους 12 μήνες χωρίς να καταφέρνει να κρατά ή να πιάνει, απευθυνθείτε σε παιδίατρο. Ο γιατρός μπορεί να έχει μερικές ακόμη προτάσεις για την ενθάρρυνση αυτής της εξέλιξης ή μπορεί να επιλέξει να κάνει κάποιες περαιτέρω εκτιμήσεις.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top