Now Reading
«Προστατέψτε τον θηλασμό: Μια κοινή ευθύνη» Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

«Προστατέψτε τον θηλασμό: Μια κοινή ευθύνη» Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Ενημέρωση και υποστήριξη για την ευημερία μαμάδων και μωρών

Φέτος, η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού-World Breastfeeding Week (WBW) επέλεξε θέμα: Προστατέψτε τον θηλασμό: Μια κοινή ευθύνη. Το θέμα είναι ευθυγραμμισμένο με τη θεματική περιοχή 2 της καμπάνιας WBW-SDG 2030 που αναδεικνύει τους δεσμούς μεταξύ του θηλασμού και της επιβίωσης, της υγείας και της ευημερίας των γυναικών, των παιδιών και των εθνών.

Η WABA αναφέρει ότι οι φετινοί στόχοι είναι:

Ενημέρωση για τη σημασία της προστασίας του θηλασμού.

Η στήριξη του θηλασμού ως ζωτική ευθύνη για τη δημόσια υγεία.

Συνεργασία με άτομα και οργανισμούς για μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Οργάνωση δράσεων για την προστασία του θηλασμού και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Η εγκυμοσύνη και η γαλουχία είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδος για τις εργαζόμενες γυναίκες και τις οικογένειές τους. Οι μέλλουσες και θηλάζουσες μητέρες χρειάζονται ειδική προστασία για να αποτρέψουν την πρόκληση βλάβης στην υγεία τους ή των βρεφών τους και χρειάζονται επαρκή χρόνο για να γεννήσουν, να αναρρώσουν και να θηλάσουν τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, απαιτείται επίσης προστασία για να διασφαλιστεί ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δουλειά τους λόγω εγκυμοσύνης ή άδειας μητρότητας.

Η προστασία της μητρότητας είναι το κλειδί για να επιτρέψει τον θηλασμό και να ενδυναμώσει τους γονείς για την επιτυχή εφαρμογή των συνιστώμενων πρακτικών θηλασμού. Ο PAHO/WHO συνιστά στις χώρες να εφαρμόσουν και να ενισχύσουν τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος σε όλα τα επίπεδα. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι μητέρες που θηλάζουν δεν θα στοχοποιηθούν από τη βιομηχανία, το μάρκετινγκ ή τους επαγγελματίες του τομέα της δημόσιας υγείας που θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τον θηλασμό τους προωθώντας τη γαλουχία.

Θηλασμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Η PAHO/WHO συνεχίζει να συνιστά να τηρούνται οι τυπικές οδηγίες για τη διατροφή των βρεφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Οι τυπικές οδηγίες διατροφής για βρέφη είναι:

Δείτε Επίσης

Έναρξη θηλασμού εντός μίας ώρας από τη γέννηση,

Αποκλειστικός θηλασμός μέχρι τα μωρά να είναι έξι μηνών, και

Συνέχιση του θηλασμού μαζί με θρεπτικά επαρκή και ασφαλή συμπληρωματικά τρόφιμα, μέχρι την ηλικία των δύο ετών και άνω.

Τα οφέλη του θηλασμού και της διατροφής αλληλεπίδρασης μητέρας-βρέφους για την πρόληψη της μόλυνσης και την προαγωγή της υγείας και της ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν οι ίδιες οι υπηρεσίες υγείας και άλλες κοινοτικές υπηρεσίες διαταράσσονται ή περιορίζονται.

Οι μητέρες και τα βρέφη θα πρέπει να υποστηρίζονται για να παραμείνουν μαζί και να εξασκούν επαφή «δέρματος με δέρμα ή/και καγκουρό», ακόμα κι αν υπάρχει υποψία, πιθανότητα ή επιβεβαίωση μόλυνσης από τον ιό COVID-19. Η συμβουλευτική για το θηλασμό, η βασική ψυχοκοινωνική υποστήριξη και η πρακτική υποστήριξη της σίτισης πρέπει να παρέχονται σε όλες τις εγκύους γυναίκες και τις μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top