Now Reading
Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εγχείρηση εγκεφάλου σε έμβρυο

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εγχείρηση εγκεφάλου σε έμβρυο

Την είδηση έκανε γνωστή η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, για μια εγχείρηση που σίγουρα αποτελεί τεράστιο ιατρικό και τεχνολογικό επίτευγμα

Γιατροί στην Βοστώνη πραγματοποίησαν επιτυχώς την πρώτη επέμβαση σε έμβρυο 34 εβδομάδων, μέσα από μία πρωτοποριακή επέμβαση προκειμένου να διορθώσουν μία δυσπλασία στον εγκέφαλό του.

Την είδηση έκανε γνωστή η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, που κοινοποίησε τα νέα, δηλώνοντας ότι η χειρουργική επέμβαση έγινε ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και στο Νοσοκομείο Brigham της Βοστώνης.

Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική επέμβαση έγινε για ανευρυσματική δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού, που σύμφωνα πάλι με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι μια σπάνια προγεννητική κατάσταση στην οποία οι αρτηρίες «που φέρνουν αίμα υψηλής ροής και υψηλής πίεσης στον εγκέφαλο από την καρδιά συνδέονται απευθείας με μια από τις κύριες φλέβες (συλλογής), βαθιά στη βάση του εγκεφάλου, αντί για τα τριχοειδή αγγεία που είναι απαραίτητα για την επιβράδυνση της ροής του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό».

Η εν λόγω δυσπλασία συχνά αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια προγεννητικού υπερηχογραφήματος και διαγιγνώσκεται μέσω μαγνητικής τομογραφίας κατά το τέλος του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Η δυσπλασία ενδέχεται να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική υπέρταση εάν δεν χειρουργηθεί, συνεπώς κρίνεται επικίνδυνη για το έμβρυο.

«Στην κλινική μας δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη, χρησιμοποιούμε διαμήτριο εμβολισμό καθοδηγούμενο από υπερήχους για να αντιμετωπίσουμε τη φλέβα της δυσπλασίας του Γαληνού πριν από τη γέννηση. Στην πρώτη μας χειρουργική επέμβαση ενθουσιαστήκαμε που είδαμε ότι η επιθετική κίνηση που συνήθως παρατηρείται μετά τη γέννηση απλά δεν εμφανίστηκε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Darren B. Orbach, M.D., Ph.D., συνδιευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλοαγγειακής Χειρουργικής και Επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, το βρέφος προχωρά εντυπωσιακά καλά, δεν λαμβάνει φάρμακα, τρώει κανονικά, παίρνει βάρος και επέστρεψε σπίτι του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις αρνητικών επιπτώσεων στον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Ο δρ. Orbach είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συνέβαλε στην συγγραφική έρευνα σχετικά με τη διαδικασία για το επιστημονικό περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Δείτε Επίσης

Σύμφωνα με αυτήν, το έμβρυο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πρωτοποριακή επέμβαση, είναι η Ντένβερ Κόουλμαν, η οποία γεννήθηκε δύο ημέρες μετά από αυτήν, στις 17 Μαρτίου, και με βάρος λίγο μικρότερο από 1.900 γραμμάρια.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του CNN, το μωρό συνεχίζει να μην χρειάζεται επιπλέον χειρουργική παρέμβαση και δεν λαμβάνει καμία φαρμακευτική αγωγή για καρδιακή ανεπάρκεια.

Με πληροφορίες από το δίκτυο CNN

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top