Now Reading
Ποιότητα σπέρματος και πιθανότητες αποβολής

Ποιότητα σπέρματος και πιθανότητες αποβολής

Η επιστήμη ρίχνει φως σε άλλη μια αιτία της αποβολής, που αυτή τη φορά αφορά τον μέλλοντα μπαμπά

Δεδομένου ότι η μητέρα είναι εκείνη της οποίας το σώμα φέρει την εγκυμοσύνη, πολλές ύποπτες αιτίες αποβολής σχετίζονται με παράγοντες που αφορούν τη μητέρα. Ο ρόλος του πατέρα, ή πιο συγκεκριμένα το σπέρμα του, είχε αγνοηθεί στο παρελθόν. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ποιότητα του σπέρματος ενδέχεται να επηρεάσει την εγκυμοσύνη και ακόμη και να είναι υπεύθυνη για αποβολή.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολύ συχνά δεν υπάρχει προφανής εξήγηση για μια αποβολή. Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) σημειώνει ότι λιγότερες από τις μισές αποβολές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσιμη αιτία.

Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό, ειδικά εάν έχετε παρουσιάσει πολλές αποβολές. Οι ειδικοί δηλώνουν, ωστόσο, ότι τα δύο τρίτα των γυναικών που εμφανίζουν επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης συνεχίζουν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη.

 

Ποιότητα σπέρματος και αποβολές

Στο παρελθόν, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής επικεντρώθηκε στις γυναίκες. Μόλις πρόσφατα, μελέτες έχουν εξετάσει τους άνδρες και συγκεκριμένα τη σχέση που έχει η ποιότητα του σπέρματος στην επίτευξη μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί στη γονιμότητα συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά περισσότερα είναι γνωστά σήμερα από ποτέ. Από τα μη φυσιολογικά χρωμοσώματα έως τον κατακερματισμό του DNA σπέρματος, ακόμη και επιλογές τρόπου ζωής, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το σπέρμα μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα μιας εγκυμοσύνης. Συνιστάται λοιπόν όταν συμβαίνουν αποβολές, ειδικά πολλές φορές, η εξέταση να εστιάζει και στους δύο μελλοντικούς γονείς.

 

Χρωμοσωμικά ζητήματα

Οι κύριες αιτίες αποβολής είναι προβλήματα χρωμοσωμάτων. Τα χρωμοσώματα είναι μπλοκ DNA που κωδικοποιούν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται κατά την ανάπτυξη. Επειδή τα μισά χρωμοσώματα ενός αναπτυσσόμενου μωρού προέρχονται από τον πατέρα, είναι πιθανό ότι μπορεί να συνεισφέρει μη φυσιολογικά χρωμοσώματα σε μια εγκυμοσύνη.

Περίπου τρεις στις τέσσερις αποβολές συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Συνήθως, εάν μια γυναίκα έχει αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο, υπήρχε πρόβλημα με τα χρωμοσώματα του μωρού.

Με τα χρωμοσωμικά προβλήματα, κάτι πάει στραβά κατά τη σύλληψη και ένα έμβρυο παίρνει λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων (πάρα πολλά ή πολύ λίγα). Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αποβολή. Ωστόσο, δεν αποβάλλονται όλα τα μωρά με λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων. Για παράδειγμα, τα μωρά με τρισωμία 21 έχουν σύνδρομο Down.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ωάριο ως την κύρια πηγή προβλημάτων χρωμοσώματος. Ένας λόγος είναι ότι (συνήθως) μόνο ένα ωάριο έχει ωορρηξία σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο. Με το σπέρμα, η φυσική επιλογή λαμβάνει χώρα πριν από τη γονιμοποίηση, η οποία θεωρητικά θα πρέπει να οδηγήσει το «πιο κατάλληλο» να φτάσει στο αυγό.

Επιπλέον, οι γενετικές μελέτες σε ιστούς από αποβολές έχουν εντοπίσει σφάλματα στο πρώτο στάδιο της μητέρας μύησης (πρώιμη ανάπτυξη του ωαρίου) ως την πιο πιθανή πηγή των ανωμαλιών που προκαλούν αποβολές.

Ωστόσο, κάποια έρευνα την τελευταία δεκαετία δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ορισμένες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών φαίνεται να εμπλέκουν τον πατέρα να έχει υψηλή συχνότητα μη φυσιολογικών χρωμοσωμάτων στο σπέρμα του.

Δεν υπάρχουν πραγματικές εκτιμήσεις για το πόσο συχνά το σπέρμα είναι ένας παράγοντας σε επαναλαμβανόμενες αποβολές και τα χρωμοσωμικά προβλήματα στο σπέρμα δεν πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία επαναλαμβανόμενων απωλειών. Φαίνεται να είναι μια πιθανότητα – ειδικά σε άνδρες των οποίων το σπέρμα έδειξε ανώμαλη μορφολογία ή άλλους δείκτες χαμηλής γονιμότητας.

 

Κατακερματισμός σπέρματος DNA

Ένα από τα κλειδιά για την ποιότητα του σπέρματος βρίσκεται στο DNA, το οποίο μπορεί να καταστραφεί. Όταν συμβαίνει αυτή η βλάβη, ονομάζεται κατακερματισμός DNA σπέρματος (SDF) και αυτός είναι ένας τομέας εστίασης για πολλές ερευνητικές μελέτες που εξετάζουν τις αιτίες της αποβολής.

Το SDF μπορεί να συμβεί για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μεταξύ αυτών είναι ο κυτταρικός θάνατος, οι περιβαλλοντικές τοξίνες και η ασθένεια ή ο πυρετός. Το σπέρμα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την κυτταρική βλάβη όπως άλλα κύτταρα του σώματος και αυτό είναι η κύρια αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Η βλάβη επηρεάζει επίσης τη δομή του DNA στο σπέρμα και εάν γονιμοποιήσει ένα ωάριο, αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αποβολή.

Μία μελέτη συνέκρινε ζευγάρια που παρουσίασαν πολλαπλές αποβολές με ζευγάρια με στείρους άντρες και γόνιμους άντρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το σπέρμα που εμπλέκεται στις αποβολές ήταν πιο πιθανό να έχει σημάδια κατακερματισμού σε σχεδόν τον ίδιο ρυθμό με αυτόν των στείρων ανδρών.

Δείτε Επίσης

Αυτά τα είδη αποτελεσμάτων υποδηλώνουν ότι η συσχέτιση μεταξύ SDF και γονιμότητας – τόσο η αδυναμία σύλληψης όσο και οι αποβολές – μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Ωστόσο, οι ερευνητές είναι προσεκτικοί για να σημειώσουν ότι το SDF και μόνο δεν μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο αποβολής ενός ζευγαριού.

 

Όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, η σημασία των επιλογών του τρόπου ζωής της τονίζεται συχνά για να ενθαρρύνει μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα μωρό. Φαίνεται ότι ο τρόπος ζωής ενός άνδρα μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Ακριβώς όπως η υγεία μιας γυναίκας πριν από την εγκυμοσύνη είναι σημαντική, το ίδιο ισχύει και για τον άνδρα.

Αυτό αφορά κυρίως την επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος. Πράγματα όπως το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, η διατροφή, το βάρος και η άσκηση μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του σπέρματος ενός άνδρα.

Οι ανθυγιεινές επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε πολλούς παράγοντες που μειώνουν τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει μειωμένη κινητικότητα και ζωτικότητα σπέρματος, χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και ανώμαλη μορφολογία (το μέγεθος και το σχήμα του σπέρματος). Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη. Οποιαδήποτε βλάβη στο σπέρμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας και, εάν γονιμοποιηθεί ένα αυγό, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποβολή.

 

Εξετάσεις σπέρματος

Μερικοί γιατροί μπορεί να συστήσουν στους άνδρες να υποβληθούν σε εξετάσεις για την ποιότητα του σπέρματος όταν δεν υπάρχει άλλη αιτία για επαναλαμβανόμενες αποβολές. Η τυπική εξέταση είναι μια ανάλυση σπέρματος, η οποία εξετάζει το σχήμα, την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο δείγμα.

Η ποιότητα του σπέρματος μπορεί μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, να βελτιωθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φάρμακα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top