Now Reading
Ποια είναι η τέλεια συνταγή των βιβλίων του Τριβιζά;

Ποια είναι η τέλεια συνταγή των βιβλίων του Τριβιζά;

Μια σειρά βιβλίων με στίχο και έξυπνη γραφή δεν είναι παρά μόνο η αρχή…

Τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά είναι από τα ομορφότερα βιβλία που θα αποκτήσει ένα παιδί! O συγγραφέας είναι ο αγαπημένος παραμυθάς μικρών και μεγάλων, που με την αστείρευτη φαντασία του και το πηγαίο ταλέντο του μας ταξιδεύει σε τόπους μαγικούς και ονειρεμένους. Τι έχουν όμως τα βιβλία του και τα παιδιά τον αγαπούν τόσο;

  1. Φαντασία

Ένα παιδικό βιβλίο είναι σημαντικό να διεγείρει τη φαντασία του παιδιού. Η φαντασία τροφοδοτείται και εξελίσσεται για να παραγάγει κάτι καινούριο και δημιουργικό. Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν, δημιουργούν τις δικές τους εικόνες στο μυαλουδάκι τους, πλάθουν δικές τους ιστορίες ή αλλάζουν τα γεγονότα σε αυτές που ήδη ξέρουν, και όλη αυτή η διαδικασία είναι ευεργετική για την παιδική σκέψη και την παιδική ψυχή. Έρευνες έχουν δείξει πως το διάβασμα μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση, μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι, σε φανταστικούς κόσμους, με ήρωες που πλάθει ο καθένας στον νου του και με χαρακτηριστικά που εκείνος προσδίδει, ενισχύοντας την ενσυναίσθηση. Ο ίδιος ο Τριβιζάς είπε: «Με τα παιδιά η επικοινωνία είναι καλύτερη σε έναν μυθικό κόσμο, με φανταστικές ταυτότητες», και αυτό ακριβώς πετυχαίνει με τα βιβλία του: μια μοναδική μαγική επικοινωνία με τα παιδιά που τον διαβάζουν.

 

  1. Έξυπνη γραφή και χιούμορ

H επιλογή βιβλίων με προσεγμένο και παιχνιδιάρικο λεξιλόγιο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά μέχρι και στα πρώτα σχολικά χρόνια είναι οι ομοιοκαταληξίες στο κείμενο, γιατί προσθέτουν ρυθμό στην ανάγνωσή τους. Οι ιστορίες με ομοιοκαταληξία βοηθούν στη φωνολογική ανάπτυξη του παιδιού και το χιούμορ προσθέτει ευχαρίστηση και διασκέδαση στην όλη εμπειρία του διαβάσματος.

 

  1. Αρέσουν και στους γονείς

Ο Ευγένιος Τριβιζάς παροτρύνει τους γονείς να επιλέγουν παιδικά βιβλία που και οι ίδιοι απολαμβάνουν και θεωρεί σημαντική τη συνύπαρξη παιδιού και γονιού πάνω από ένα βιβλίο: «Η έννοια της “συναπόλαυσης” είναι καθοριστική», λέει ο συγγραφέας. «Αν οι γονείς διαβάζουν στο παιδί μια ιστορία που αφήνει τους ίδιους αδιάφορους, εκείνο το διαισθάνεται και αντιδρά ανάλογα. Αν όμως διασκεδάζουν οι ίδιοι με την όλη διαδικασία, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να μεταδώσουν στο παιδί την αγάπη για το διάβασμα». Φυσικά, πολύ σημαντικό είναι να αγαπούν οι ίδιοι οι γονείς τα βιβλία και τα παιδιά να τους βλέπουν να διαβάζουν και να αντλούν απόλαυση από αυτό, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι γονείς αποτελούν το πιο σημαντικό πρότυπο μίμησης για εκείνα.

 

Τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αποτελούνται από 19 αυτοτελή έμμετρα παραμύθια και εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα παρακάτω:

Ένα κεράκι για το Ρινοκεράκι 

Ένα πρωί, ο Ροδόλφος το ρινοκεράκι βλέπει στο τραπέζι του σαλονιού μια πελώρια, λαχταριστή τούρτα και στη μέση της τούρτας ένα κόκκινο κεράκι να τρεμοσβήνει. Δεν έχει παρά να σβήσει το κεράκι και να φάει την πεντανόστιμη τούρτα! Το κεράκι όμως είναι πολύ ζόρικο. Όσο και να φυσάει, όσο και να ξεφυσάει, ο Ροδόλφος δεν καταφέρνει να το σβήσει. Τότε πεισμώνει.

-Μπα, γιατί δε σβήνει το κεράκι,

αφού του κάνω τόσο ωραίο “φου”;

Τι να κάνω; Τι να κάνω;

Μήπως πρέπει να φυσήξω λίγο παραπάνω,

κι αφού δε φτάνει το ένα “φου”

να κάνω δύο;

Δηλαδή “φου, φου”;

Μέσα από πρωτότυπους, αστείους και διασκεδαστικούς τρόπους, ο Ροδόλφος θα κάνει τις γιορτές των γενεθλίων σας πιο ξεκαρδιστικές αλλά και θα σας γεμίσει με θάρρος και επιμονή! Ένα βιβλίο που θα σας βοηθήσει να μιλήσετε στα παιδιά για τα συναισθήματα!

Η Πουπού και η Καρλότα 

H Πουπού η πονηρή αλεπού προσπαθεί να πείσει την Καρλότα την τσαχπίνα άσπρη κότα να βγει από το κοτέτσι για να την κάνει γιουβέτσι. Και τι δε σκαρφίζεται για να την πείσει ότι την αγαπάει ειλικρινά και θέλει το καλό της!

«Kαι της έφερνε η Πουπού

δώρα και δωράκια,

κορδελίτσες, γαριδάκια,

πίτουρα και καπελάκια

και κουλουράκια με κανέλα…»

Και κάνει ό,τι μπορεί να την καταφέρει μέχρι που της λέει ένα μεγάλο ψέμα. Θα την πιστέψει η Καρλότα;

Μια εντυπωσιακή, αστεία ιστορία που θα διασκεδάσει το παιδί σας και θα το κάνει να χαμογελάει όση ώρα το διαβάζει αλλά και να το μάθει απέξω!

Ποιος έκανε πιπί στον Μισισιπή; 

Μια ανοιξιάτικη μέρα ένα ποταμόπλοιο γεμάτο με ανέμελα παπάκια που πηγαίνουν εκδρομή ταξιδεύει στον Μισισιπή. Τα παπάκια γλείφουν χωνάκια, μαδάνε μαργαρίτες, τρώνε παστέλια, ρουφάνε γρανίτες και γενικά περνούν πολύ ωραία, όταν ξαφνικά κάτι αναπάντεχο συμβαίνει.

«Ποτάμια υπάρχουνε πολλά,

φαρδιά ποτάμια, ορμητικά,

κι άλλα που έχουνε στεγνώσει

επειδή μας έλειπε η γνώση…

Στις απέραντες εκτάσεις

μιας χώρας μακρινής

ρέει ένα ποτάμι

που λέγεται Μισισιπής.

Στο ποτάμι αυτό

μια μέρα μεσημέρι

συνέβη κάτι συνταρακτικό

που κανένας δεν το ξέρει».

Ένα απολαυστικό βιβλίο με πανέξυπνο κείμενο που μας μιλάει για καλούς τρόπους, κοινωνική συνύπαρξη και το περιβάλλον αλλά και για κουρσάρους, θησαυρούς, λιμάνια, επαγγέλματα, μουσικά όργανα, θάλασσες και ψάρια.

Ο κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Γλυκερία

«Του χάρισε

Δείτε Επίσης

ένα παγωτό φιστίκι

και του ψιθύρισε

-Η καρδιά μου

σου ανήκει!»

Το πιο μελιστάλακτο παραμύθι όλων των εποχών! Ποτέ τόσο πολλές λιχουδιές δε χώρεσαν μέσα στην ίδια ιστορία! Ένα βιβλίο γεμάτο καραμέλες, κουλουράκια, αμυγδαλωτά, μπακλαβαδάκια και πεντανόστιμα παγωτά. Μια υπέροχη ιστορία αγάπης, ίσως και η πρώτη που διαβάζουν τα παιδιά, γεμάτη χιούμορ, πλούσιο λεξιλόγιο και διασκεδαστικούς διαλόγους.

 

Η νύχτα της μπανανόφλουδας

«Μα όταν κατάπιε τη γλυκιά

την τελευταία την μπουκιά,

δεν ξέρω αν πρέπει να το πω,

έκανε κάτι τρομερό!»

Τι καταστροφές μπορεί να προκαλέσει η μπανανόφλουδα που πέταξε η μικρή Άννα στη μέση του δρόμου; Ποιος άραγε θα την πατήσει;

Ένα βιβλίο που με απολαυστικό τρόπο εξηγεί στα παιδιά πως κάθε μας πράξη έχει πάντα ένα αντίκτυπο στους άλλους, γι’ αυτό και πρέπει να σκεφτόμαστε καλά πριν πράξουμε και να μην κάνουμε στους άλλους ό,τι δεν θα θέλαμε να μας κάνουν.

Ανακαλύψτε τα Παραμύθια Ντορεμύθια και ταξιδέψτε σε έναν ιδανικό κόσμο όπου όλα τα πράγματα αποκτούν φωνή και πρωταγωνιστούν σαν κανονικοί άνθρωποι μέσα από παραστατικές ιστορίες, γεμάτες ζωντάνια, ανατροπές, χιούμορ που προκαλούν αυθόρμητο γέλιο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους!

Στο τέλος κάθε βιβλίου, τα παιδιά καλούνται να πάρουν κι αυτά τη σειρά τους και να ανακεφαλαιώσουν τα όσα διάβασαν μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια με αυτοκόλλητα και ρομβοκόλλητα. Με τις δραστηριότητες αυτές, εξασκούν τη μνήμη και την παρατηρητικότητά τους, οξύνουν την οπτική τους αντίληψη, τη φαντασία και την περιέργειά τους και μπαίνουν στον κόσμο της ζωγραφικής.

Ευγένιος Τριβιζάς: Ο συγγραφέας των παιδιών αλλά και των μεγάλων

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι εξερευνητής, εφευρέτης και ζογκλέρ μελάτων αυγών. Έχει ανακαλύψει το Νησί των Πυροτεχνημάτων, τη Φρουτοπία, το Πιπερού, το Κουτσουλιστάν, την Κουμασιλάνδη, τη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών και την Πολιτεία με Όλα τα Χρώματα εκτός από το Ροζ.

Οι γνωστότερες εφευρέσεις του Ευγένιου είναι: ο γαργαλιός (ένα μηχάνημα που σε γαργαλάει όταν είσαι λυπημένος), το ηλεκτρικό ρουφοσκόπιο (ένας συνδυασμός τηλεσκόπιου και ηλεκτρικής σκούπας, με το οποίο όχι μόνο βλέπει κανείς τα αστέρια, αλλά άμα θέλει τα ρουφάει και τα κάνει γιρλάντες), ο φαγώσιμος χαρτοπόλεμος, η μπανιέρα με τις δώδεκα τρύπες, ο ιπτάμενος ανεμόμυλος, η τσουλήθρα με τα σκαλοπάτια, η μελωδική ομπρέλα, το παπιγιόν για νάνους και ο αναδρομικός καθρέφτης (που σε δείχνει όπως ήσουνα πριν από δέκα χρόνια).
Ο Ευγένιος ζει στο Νησί των Πυροτεχνημάτων με τον παπαγάλο του, τη Σύνθια, τον άσπρο του ελέφαντα, τον Πουκιπόν, τη Λιλή, την παρδαλή λεοπάρδαλη, τον Οράτιο Αοράτιο, το αόρατο πράσινο καγκουρό, και άλλους πολλούς γνωστούς και φίλους.

Ο Ευγένιος έχει μία μοναδική συλλογή από κομμάτια παλιών παραμυθιών. Η σπάνια συλλογή του περιλαμβάνει: ένα πούπουλο από το μαξιλάρι που κοιμόταν η πεντάμορφη πριγκιποπούλα, το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του παπουτσωμένου γάτου, ένα τούβλο απ’ το σπίτι που είχαν χτίσει τα τρία γουρουνάκια, τα γυαλιά της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας και το φυτίλι από το λυχνάρι του Αλαντίν.

Ο Κ. Γεωργουσόπουλος έγραψε για αυτόν: «O Ευγένιος Τριβιζάς γράφει θαυμάσια παραμύθια και θεατρικά αριστοτεχνικά και ποιητικά έργα. Μέσα στην ψυχρή επιστημονική τεχνική του εγκληματολόγου που χρησιμοποιεί τις λέξεις ως νυστέρι κρύβεται μια υπέροχη φτερωτή στολή, μια οργιάζουσα φαντασία, ένας χείμαρρος λεκτικός, ενας γοητευτικός παραμυθάς…»

Τα βιβλία του συγγραφέα ξεπερνούν τα 150 και αποτελούνται από αλφαβητάρια, κόμικς, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, εκπαιδευτικά βιβλία και παραμύθια. Μια υπέροχη σειρά του Ευγένιου Τριβιζά που ξεχωρίζουμε είναι τα Παραμύθια Ντορεμύθια (Σειρά Έμμετρων Παραμυθιών), τα οποία είναι ιδανικά για να χαρίσουν στα παιδιά αγνές ιστορίες με χιούμορ, έξυπνη γραφή και ήρωες τους οποίους θα αγαπήσουν και εκείνα αλλά και εσείς. Τα Παραμύθια Ντορεμύθια είναι «Παραμύθια που διασκεδάζουν, προβληματίζουν και απελευθερώνουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων, με θέματα όπως η ειρήνη, η οικολογία, η τρίτη ηλικία, οι τύψεις και οι ενοχές, η μοναξιά και η έλλειψη επικοινωνίας, η προστασία των ζώων και τόσα πολλά ακόμα. Με το γλαφυρό ύφος, την εφευρετικότητα της γλώσσας αλλά και την ολοζώντανη φαντασία του Τριβιζά, όλα τα βιβλία της σειράς κερδίζουν αμέσως μία θέση στις καρδιές των παιδιών αλλά και των μεγάλων που απολαμβάνουν μαζί με τα παιδιά το διάβασμά τους». Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top