Now Reading
Πινόκιο – η αγαπημένη ιστορία ζωντανεύει

Πινόκιο – η αγαπημένη ιστορία ζωντανεύει

Επιτέλους από 11/6 στα θερινά!

Το αριστουργηματικό παραμύθι της ιταλικής λογοτεχνίας στα χέρια του δεξιοτέχνη σκηνοθέτη Ματέο Γκαρόνε μεταμορφώνεται σε ένα αισθητικά πανέμορφο και μαγικό κινηματογραφικό ταξίδι. Πρωταγωνιστεί ο βραβευμένος με Όσκαρ Ρομπέρτο Μπενίνι στο ρόλο του Τζεπέτο.

Ο Πινόκιο, μια μαριονέτα, αρχίζει να μιλάει και να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος. Ο δημιουργός του, ο Τζεπέτο, τον έχει σαν γιο του. Όταν ο Πινόκιο περιπλανηθεί και χάσει το δρόμο του, θα του τύχουν έναν σωρό μπελάδες. Στο ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού του θα έχει για μοναδικό του σύμμαχο μια νεράιδα. Η επιθυμία του Πινόκιο, όμως, να μοιάσει στα υπόλοιπα αγόρια παραμένει…

O σκηνοθέτης της δήλωσε: «Με αυτή την ταινία, ολοκληρώνω το ταξίδι μου στον θαυμαστό κόσμο των παραμυθιών που ξεκίνησα με Το Παραμύθι των Παραμυθιών. Ελπίζω αυτό να αποτελεί μια εξέλιξη, μιας και απέκτησα εμπειρία. Όμως, ο Πινόκιο είναι μια διαφορετική ταινία επειδή είναι κάτι ανάμεσα στο Παραμύθι των Παραμυθιών και στην υπόλοιπη φιλμογραφία μου. Η αγάπη μου για τον Πινόκιο δεν είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Είναι ένας χαρακτήρας που με ενδιέφερε από πάντα και πολύς κόσμος το πρόσεξε αυτό στις ταινίες μου Γόμορρα και Reality. Ο Πινόκιο είναι ένα όνειρό μου που πάει πίσω στο χρόνο, τότε που ήμουν ακόμα παιδί. Στο γραφείο μου εξακολουθώ να έχω το προσωπικό μου ζωγραφικό μπλοκ του Πινόκιο που είχα σχεδιάσει και χρωματίσει τότε. Αυτή είναι και από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις που έχω στη ζωή μου».

Ο Garrone αλλάζει διακριτικά το ηθικό βάρος της ιστορίας του Collodi. Ναι, ο Πινόκιο είναι αφελές και απρόσεκτο παιδί, αλλά ο κόσμος είναι ένα εχθρικό βεστιάριο. Όχι μόνο υπάρχουν κακοποιοί όπως η Cat (Rocco Papaleo) και η Fox (συν-σεναριογράφος Ceccherini) που ληστεύουν και προσπαθούν να δολοφονήσουν το παιδί, αλλά κι ο γορίλας δικαστής (Teco Celio) απελευθερώνει τους ένοχους και φυλακίζει τους αθώους και ο δάσκαλος χτυπά μαθητές. Είναι πολύ καλά λέγοντας ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, αλλά με τέτοια σχολεία, μπορείτε να δείτε γιατί παίζουν. Σε έναν τέτοιο αυθαίρετο και σκληρό κόσμο, η αγάπη και η φροντίδα του άλλου δεν είναι μόνο μια ηθική αλήθεια, αλλά μια στρατηγική επιβίωσης.

Η κινηματογραφία του Nicolai Brüel κινείται απρόσκοπτα μεταξύ της καθημερινής φτώχειας μιας χειμερινής ιταλικής υπαίθρου και των πιο μαγικών στοιχείων της ιστορίας. Ως επί το πλείστον που προτιμά τα πρακτικά σε σχέση με τα ψηφιακά εφέ, το μακιγιάζ του Mark Coulier επιτυγχάνεται εξαιρετικά αποτελέσματα, που υποστηρίζονται με εμπνευσμένο τρόπο από τις πρωτότυπες εικόνες του Enrico Mazzanti. Η μορφή του Pinocchio είναι πειστικά ξύλινη, αλλά η απόδοση του Federico Ielapi είναι φυσική και ρευστή.

Το καστ διαθέτει πολλά γνωστά πρόσωπα από τον ιταλικό κινηματογράφο, αλλά ο Benigni λάμπει ιδιαίτερα ως ο συναισθηματικός πυρήνας της ταινίας. Πολύ μακριά από την αναρχική ενέργεια του Down by Law (1986) και τις ομιλίες του στο Όσκαρ, αυτή είναι μια παράσταση λεπτού χιούμορ και πάθους, ενός φτωχού που θυσιάζει τα πάντα για τον γιο του. Για τον Garrone, ο Pinocchio δεν αφορά κυρίως μια μαριονέτα που θέλει να γίνει πραγματικό αγόρι, όσο η ιστορία ενός φτωχού άντρα που θέλει να είναι καλός πατέρας.

Δείτε Επίσης

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε
Ηθοποιοί: Ρομπέρτο Μπενίνι, Φεντερίκο Ιελάπι, Ρόκο Παπαλέο, Μάσιμο Τσεκερίνι, Μαρίν Βακτ, Τζίτζι Προϊέτι
Διάρκεια: 125 λεπτά
Είδος ταινίας: Φαντασίας

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top