Now Reading
Περίπου οι μισές μητέρες στρεσάρονται περισσότερο από τους συζύγους παρά από τα παιδιά τους

Περίπου οι μισές μητέρες στρεσάρονται περισσότερο από τους συζύγους παρά από τα παιδιά τους

Αυτό έδειξε δημοσκόπηση. Και δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε ότι απέχει από την πραγματικότητα.

Αν αισθανόμαστε ότι εκτός από τα παιδιά μας πρέπει να «νταντέψουμε» και τον σύζυγό μας, δεν είμαστε οι μόνες.
Κάθε άλλο: το 46% των μαμάδων στρεσάρεται περισσότερο από τους συζύγους παρά από τα παιδιά, σύμφωνα με μια αμερικανική δημοσκόπηση (Today Moms).
Και δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε ότι αυτή η στατιστική απέχει από την πραγματικότητα.
«Δουλεύουμε και οι δύο full time και προσπαθούμε να μοιράσουμε τη φροντίδα των παιδιών αλλά με κάποιον τρόπο εγώ καταλήγω να φρικάρω περισσότερο από τον άντρα μου» σχολιάζει στο Today μια μαμά μπλόγκερ (CT Working Moms). Όπως παραδέχεται η ίδια, με κάθε καθημερινή απόφαση που παίρνει φτιάχνει σενάρια στο μυαλό της για τα επόμενα είκοσι χρόνια: πώς θα επηρεάσει, για παράδειγμα, μελλοντικά την ανάπτυξη της κόρης της ένα ακόμα μπισκότο; «Και ο άντρας μου, προφανώς, αγχώνεται για το μέλλον, αλλά όχι όπως εγώ» προσθέτει και σίγουρα πολλές γυναίκες θα ταυτιζόμασταν μαζί της.
Δεν χρειάζεται να καταρρέει το σύμπαν για να στρεσαριστεί μια μαμά. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, συνήθως ανησυχούν ότι δεν θα προλάβουν να τακτοποιήσουν μέσα σε μία μέρα όλες τις υποχρεώσεις τους. Άλλωστε, τα τρία τέταρτα των μαμάδων που συμμετείχαν διευκρίνισαν ότι έχουν επωμιστεί τις περισσότερες υποχρεώσεις της ανατροφής των παιδιών και του νοικοκυριού. Μάλιστα μία στις πέντε μαμάδες είπε ότι βασική πηγή στρες είναι το γεγονός ότι δεν έχουν αρκετή βοήθεια από το σύντροφό τους.

«Ο γάμος είναι πιο δύσκολη σχέση από εκείνη με τα παιδιά» παραδέχεται ο Χαλ Ράνκελ, ψυχοθεραπευτής, πατέρας δύο εφήβων και συγγραφέας των βιβλίων «ScreamFree Parenting» και «ScreamFree Marriage». Και ενώ οι μαμάδες αισθάνονται ότι δεν έχουν όση βοήθεια δικαιούνται, οι μπαμπάδες, από την πλευρά τους, νιώθουν ότι παρόλο που συμμετέχουν περισσότερο από ποτέ, δεν αναγνωρίζονται σε τίποτα.

Φυσικά, όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο, το στρες που αναφέρουν οι μαμάδες ότι τους προκαλεί ο σύντροφός τους ούτε που συγκρίνεται με εκείνο που έχουν οι γυναίκες σε μονογονεϊκές οικογένειες, που στο πλαίσιο της ίδιας δημοσκόπησης, παρουσιάστηκαν πιο πιεσμένες από όλες.

Ίσως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε οι παντρεμένες μητέρες είναι, αντί να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον σύζυγό μας να αρχίσει να ακολουθεί το παράδειγμά μας, να ακολουθήσουμε εμείς το δικό του. Να γίνουμε πιο χαλαρές, σταματώντας, π.χ., να κυνηγάμε από πίσω τα άλλα μέλη της οικογένειας για να μαζέψουμε τα πεταμένα ρούχα ή παιχνίδια τους, μέχρι τελικά να αποφασίσουν να το κάνουν εκείνα.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζει ο Ράνκελ, η συντροφικότητα αξίζει πολλές θυσίες. Χαρακτηριστικά λέει πως όσες φορές έχει επιστρέψει από ένα ταξίδι, η σύζυγός του τού λέει: «Ήταν ευκολότερα όταν έλειπες», για να προσθέσει αμέσως μετά η ίδια: «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και καλύτερα».

Δείτε Επίσης

Συντάκτης: Γεωργία Κοντού Photo: NeONBRAND / Unsplash

Περίπου οι μισές μητέρες στρεσάρονται περισσότερο από τους συζύγους παρά από τα παιδιά τους – AllYou.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top