Now Reading
Πεισματάρικό μου παιδί, σε θαυμάζω

Πεισματάρικό μου παιδί, σε θαυμάζω

Η Αμερικανίδα αρθρογράφος Stephanie Gilbert προσπαθεί να τιθασεύσει τη σιδερένια θέληση της κόρης της και ταυτόχρονα να τη βοηθήσει να τη χρησιμοποιήσει για καλό σκοπό.

Πεισματάρικό μου παιδί, σε θαυμάζω. Ίσως δεν το πιστεύεις, αλλά πραγματικά σε θαυμάζω. Όταν, σε εκείνα τα ατελείωτα και κουραστικά βράδια που συμμαζεύουμε τα παιχνίδια, το να σηκώσεις από το πάτωμα ένα ακόμα τουβλάκι φαίνεται σαν ένας μεγάλος αστρονομικός γρίφος που δεν μπορείς να λύσεις, σε θαυμάζω. Όταν, στις δραστηριότητες του παιδικού σταθμού, το να ζωγραφίσεις ένα ακόμα φύλλο στο δέντρο σου φαίνεται βουνό, σε θαυμάζω. Όταν στέκεσαι μακριά μου, σφίγγεις το στόμα και σουφρώνεις τη μύτη προτού ξεστομίσεις ένα ηχηρό «Όχι! Δεν θέλω!», ακόμα και τότε σε θαυμάζω.

Μπορεί να μη σου το δείχνω καθώς στέκομαι από πάνω σου τρίζοντας τα δόντια, εκτοξεύοντας εντολές και απειλές ενώ εσύ αρνείσαι να συμμορφωθείς για ακόμα μια φορά. Αλλά όταν ηρεμούν τα πνεύματα και έρχεσαι στην αγκαλιά μου, κουλουριάζεσαι κοντά στην καρδιά μου και ψιθυρίζεις «Σε αγαπώ, μανούλα», βλέπω τα πάντα πιο καθαρά. Ναι, είσαι το πεισματάρικο παιδί μου, αλλά και πολύ περισσότερα.

Είσαι η μικρή μου ηγέτιδα. Είναι προφανής η επιρροή που ασκείς στα παιδιά γύρω σου καθώς μπαίνεις στην τάξη του παιδικού σταθμού. Παρακολουθούν ό,τι κάνεις. Ζητούν να παίξουν μαζί σου. Και ακόμα και όταν γίνεσαι κακιά και σπρώχνεις ή χτυπάς κάποιον από τους φίλους σου, σύντομα σε συγχωρούν και σε παρακαλούν να παίξετε ξανά.

Μια μέρα, εσύ και οι μικροί φίλοι σου θα γίνετε μεγάλα παιδιά, μετά έφηβοι και αργότερα ενήλικες και σε κάθε φάση της ζωής σου θα πρέπει να κάνεις μια επιλογή: Θα χρησιμοποιήσεις το πείσμα σου για να οδηγήσεις τους άλλους προς σοφές, καλές αποφάσεις, ή σε ανόητες, αξιοκατάκριτες πράξεις των οποίων το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα θέλεις να πληρώσεις; Ξέρεις, η ισχυρή σου θέληση είναι ένα χάρισμα. Μπορεί μάλιστα να αναδειχθεί σε υπερδύναμη. Χρησιμοποίησέ τη σωστά, αγάπη μου.

Είσαι η ίδια η εφευρετικότητα προσωποποιημένη – ίσως λίγο περισσότερη έξυπνη από όσο θα σου έκανε καλό. Όταν ακούς «Όχι», αυτό που καταλαβαίνεις στην πραγματικότητα είναι «Όχι με αυτό τον τρόπο». Έτσι, αν δεν μπορείς να πάρεις ένα γλυκό ζητώντας το, θα βρεις κάποιον άλλο τρόπο να το κάνεις, αφού φυσικά βεβαιωθείς πρώτα ότι η μανούλα είναι εκείνη την ώρα απασχολημένη.

Αν συνεχίσεις έτσι, μια μέρα θα κάνεις σπουδαία πράγματα. Όταν οι επικριτές σου θα σου λένε «Δεν μπορείς να το κάνεις», εσύ θα απαντάς «Αυτό θα το δούμε». Όταν αυτοί λένε «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», εγώ απαντάω «Όπου υπάρχει ισχυρή θέληση, υπάρχουν εκατό διαφορετικοί τρόποι». Και εσύ, αγάπη μου, θα τους βρεις όλους.

Είσαι επίμονα ανεξάρτητη. Αρνείσαι τη βοήθεια που σου προσφέρω στο μπάνιο, στο βούρτσισμα των δοντιών, στο ντύσιμο και βασικά σε κάθε άλλη δραστηριότητα της ημέρας (εκτός, φυσικά, όταν πρέπει να συμμαζέψεις τα παιχνίδια σου… αναστεναγμός). Πόσες μάχες, όμως, έχεις δώσει για να κάνεις όλα τα υπόλοιπα μόνη σου!

Δείτε Επίσης

Μια μέρα, αυτή η ανεξαρτησία θα σε οδηγήσει στην κορυφή. Θα πάρεις εκείνη την προαγωγή, την αύξηση, το μπόνους γιατί για εσένα δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή. Θα εργαστείς σκληρότερα από τους άλλους όταν αποφασίσεις τι πραγματικά θέλεις. Και δεν θα τα παρατήσεις μέχρι να το κάνεις δικό σου. Αγάπη μου, είσαι μια μαχήτρια.

Καθώς μεγαλώνεις κι εγώ αγωνίζομαι από τη μία θα τιθασεύσω την ισχυρή σου θέληση και από την άλλη να σε ενθαρρύνω να την καλλιεργήσεις, ελπίζω και εύχομαι να δυναμώσω τη φωτιά μέσα σου, όχι να τη σβήσω.

Προσεύχομαι ότι θα χρησιμοποιήσεις αυτή την ισχυρή θέληση για να φέρεις τη δική σου αλλαγή στον πλανήτη. Τα μόνα πράγματα που χρειάζονται, άλλωστε, για να αλλάξουμε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε είναι εφευρετικότητα, ανεξαρτησία και λίγο ηγετικό πνεύμα.

Εσύ, μικρή μου, μπορείς να αλλάξεις τους κανόνες του παιχνιδιού. Και παρόλο που δεν σου το δείχνω, σε θαυμάζω.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top