Now Reading
«Παρακαλώ μην κρίνετε την ανατροφή που δίνω στο παιδί μου λόγω της συμπεριφοράς του»

«Παρακαλώ μην κρίνετε την ανατροφή που δίνω στο παιδί μου λόγω της συμπεριφοράς του»

Η εξομολόγηση μιας μαμάς παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού εκφράζει πολύ κόσμο και θα μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο πολύ πριν εκφράσουμε μια γνώμη

Το άρθρο μιας ανώνυμης μαμάς που διαβάσαμε στο site “scary mommy” μίλησε στην καρδιά μας και για αυτό το μοιραζόμαστε μαζί σας:

«Έχετε πάει ποτέ στο μπακάλικο και έχετε δει ένα παιδί να συμπεριφέρεται άσχημα; Θα μπορούσε να είναι νήπιο, παιδί σχολικής ηλικίας ή ακόμα και έφηβος. Όλοι το έχουμε δει – και ίσως το αμφισβητήσαμε επίσης. Γιατί το παιδί συμπεριφέρεται έτσι; Πού έμαθαν τέτοια συμπεριφορά; Τι συμβαίνει με τους γονείς τους; Μάλλον έχετε κρίνει και έναν ή δύο γονείς. Είναι όμως αυτό πραγματικά δίκαιο;

Είμαι γονέας ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα της νευριοδιαφορετικότητας ή στο φάσμα του αυτισμού. Το παιδί μου μάλλον δεν συμπεριφέρεται σαν το παιδί σου. Είναι παρορμητικό και θυμωμένο και ενεργεί με βάση τα συναισθήματά του. Είναι κακό παιδί; Όχι, δεν είναι. Είμαι κακός γονιός; Όχι δεν είμαι. Και παρακαλώ, σας ικετεύω, μην αμφισβητείτε την ικανότητά μου να είμαι γονιός μόνο και μόνο επειδή το παιδί μου δεν ακολουθεί πάντα τον κοινωνικό κανόνα αυτού που πιστεύουμε ότι είναι ένα παιδί με καλή συμπεριφορά.

Μερικές μέρες είναι καλές, ακόμα και υπέροχες. Θα μπορούσαμε να πάμε μέρες, ή και εβδομάδες χωρίς πρόβλημα. Αλλά τη στιγμή που τα πράγματα δείχνουν να πάνε καλά, μπουμ, το σενάριο ανατρέπεται και βρίσκομαι μπλεγμένη σε έναν πόλεμο λέξεων με το παιδί μου. Θα είναι κατάφωρη ασέβεια απέναντί ​​μου. Θα μαλώσει μαζί μου. Μπορεί να πετάξει κάτι στο δωμάτιο ή να κλωτσήσει μια καρέκλα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στο σπίτι, αλλά έχει συμβεί και δημόσια.

Όπως είπα, ανήκει στο φάσμα. Έχει τις διαγνώσεις ADHD (ΔΕΠ-Υ) και ODD (Αντιθετική Προκλητική Διαταραχή). Αυτές είναι καθορισμένες ιατρικές διαγνώσεις. Αλλά ο τυχαίος ξένος στον δρόμο δεν το ξέρει αυτό. Όταν τον βλέπουν να με φωνάζει στο κατάστημα επειδή δεν θα του έπαιρνα το παιχνίδι που ήθελε, δεν ξέρουν ότι αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Κανείς δεν καταλαβαίνει τους αγώνες που περνάμε. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα γουρλώσουν τα μάτια τους. Θα κοιτάζουν επίμονα. Τις περισσότερες φορές πιστεύουν ότι πρόκειται για κακή ανατροφή των παιδιών. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Είμαι καλή μαμά. Όχι, είμαι υπέροχη μαμά. Μεγάλωσα τα παιδιά μου, τα αγάπησα και τα φρόντισα από τη στιγμή που γεννήθηκαν. Η ανατροφή μου για τα παιδιά μου ήταν η ίδια, μέχρι που δεν θα μπορούσε να είναι. Έπρεπε να προσαρμοστώ στο παιδί μου που είναι διαφορετικό από τα άλλα. Δεν είμαι επιτρεπτική μαζί του, και δεν τον αφήνω να περπατάει παντού πάνω μου. Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιώ τεχνικές που μου έχουν διδαχθεί από επαγγελματίες. Αυτά είναι πράγματα που ο μέσος ανώνυμος δεν θα αναγνωρίσει ή πιθανότατα να καταλάβει.

Δείτε Επίσης

Όταν φεύγω μακριά του όταν μαλώνει, αυτό δεν με κάνει τεμπέλη γονέα. Δεν έχω παραιτηθεί. Κάνω ό,τι είναι σωστό για την κατάστασή μας. Έχουμε εκπαιδευτεί και δεχτεί συμβουλές από ειδικούς για το πώς να αντιδρούμε. Δεν ξέρεις τον αγώνα μου ή κανενός άλλου. Οι γονείς δεν χρειάζεται να εξηγήσουν σε κανέναν τις επιλογές τους και τις τεχνικές ανατροφής τους. Δεν πρέπει να νιώθουμε την ανάγκη να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Κάθε μαμά και μπαμπάς κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με τα μέσα που διαθέτουν.

Ποτέ δεν ξέρεις πότε κάποιος πραγματικά παλεύει. Μάθετε να δίνετε ο ένας στον άλλον λίγη χάρη. Μην κρίνετε. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους. Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να είσαι καλός γονιός; Το ίδιο και αυτοί. Απλώς δεν είναι αυτό που έχεις συνηθίσει. Θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό. Την επόμενη φορά που θα δείτε έναν γονιό που φαίνεται να περνάει δύσκολα, δώστε του ένα χαμόγελο. Προσφέρετε μια λέξη ενθάρρυνσης. Κάντε τους κομπλιμέντα. Αυτά τα καλά λόγια θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top