Now Reading
Παιδικοί καβγάδες, πότε κάνουμε τον ειρηνοποιό

Παιδικοί καβγάδες, πότε κάνουμε τον ειρηνοποιό

Όσο μεγαλώνουν τα αφήνουμε να λύνουν μόνα τους τις διαφορές, αλλά υπάρχουν ορισμένες φορές που πρέπει να επέμβουμε

Ένα από τα εφόδια που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά καθώς μεγαλώνουν είναι και το να καταφέρνουν να βρίσκουν τρόπο και να λύνουν τις διαφορές τους με «ειρηνικό» τρόπο, είτε μαλώνουν με τα αδέρφια τους είτε με κάποιον συμμαθητή είτε με κάποιο φίλο τους. Πάνω απ’ όλα μαθαίνουμε στα παιδιά να προσπαθούν να λύσουν τις διαφωνίες τους πολιτισμένα, με διάλογο και επιχειρήματα και σε καμία περίπτωση με απειλές ή με χρήση βίας. Δεν τα μαθαίνουμε οπωσδήποτε να υποχωρούν αλλά να διεκδικούν το δίκιο τους με τρόπο τέτοιον ώστε στο τέλος να μην κινδυνεύουν να το χάσουν. Διδάσκουμε στα παιδιά την ευγένεια, τη διαλλακτικότητα, το να υποχωρούν όταν έχουν άδικο ή κινδυνεύουν.

Συνήθως είναι καλύτερο να μην επέμβουμε και να μην μπούμε στη μέση, εκτός αν συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι:

  • Γίνεται χρήση άσχημου λεξιλογίου

Όταν ακούμε ότι έχουν ξεφύγει λεκτικά, είτε και οι δύο είτε μόνο ο ένας, μπαίνουμε στη μέση και τους επιπλήττουμε αμφότερους, εξηγώντας κυρίως και στους δύο ότι «βρίζοντας» δεν λύνεται καμία διαφωνία αλλά είμαστε ένα βήμα προτού κάνουμε μια απλή διαφωνία να μετατραπεί σε ομηρικό καβγά – επί τη ευκαιρία μπορούμε να τους εξηγήσουμε και τι ήταν ο ομηρικός καβγάς.

  • Υπάρχει κίνδυνος κάποιος να χτυπήσει

Το πότε μπορούν να πιαστούν παιδιά που μαλώνουν στα χέρια είναι κάτι που μπορεί να γίνει στο άψε σβήσε και χωρίς να προλάβετε να αντιδράσετε. Γι’ αυτό είναι καλό αν ο καβγάς γίνεται στο σπίτι ή κάπου που είστε κι εσείς, να πάρετε τα μέτρα σας και να τον παρακολουθείτε διακριτικά ώστε να επέμβετε προτού παρεκτραπεί η κατάσταση. Πέρα από το ότι η σωματική τους ασφάλεια είναι το σημαντικότερο, εξίσου σημαντικό είναι αν ξεφύγουν και κάνουν χρήσης βίας να υπάρξουν άμεσες συνέπειες ώστε να συνειδητοποιήσουν αμέσως πόσο κακό ήταν αυτό στο οποίο υπέπεσαν.

  • Όταν ζητήσουν βοήθεια

Αν έρθουν να σας ζητήσουν να τα βοηθήσετε να λύσουν μια διαφορά, μη τους το αρνηθείτε. Είναι προτιμότερο να παρέμβετε με τη θέλησή τους όσο είναι νωρίς παρά εκ των υστέρων και όταν θα είναι πλέον αργά.

Δείτε Επίσης

  • Όταν εμπλέκονται πολλά παιδιά

Όταν το θέμα αρχίζει να αφορά πολύ κόσμο και να γενικεύεται από απλή διαφωνία σε μεγάλο καβγά, το διαλύουμε με συνοπτικές διαδικασίες και εν συνεχεία μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συνεχιστεί πίσω από την πλάτη μας.

  • Όταν μαλώνουν απλώς για να μαλώσουν

Όταν δηλαδή τσακώνονται χωρίς λόγο μόνο και μόνο γιατί βαριούνται ή δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν. Καμιά φορά τα παιδιά μαλώνουν και για να ζητήσουν την προσοχή σας.

Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι, να μην πάρετε μέρος και να είστε όσο γίνεται πιο αντικειμενικοί και σε κάθε περίπτωση η σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα είναι κάθε φορά το σημαντικότερο και εν συνεχεία να συνετιστούν, να καταλάβουν το λάθος τους, να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους και να ζητήσουν συγνώμη απ’ όποιον χρειάζεται ή να συγχωρέσουν εκείνον που θα τους ζητήσει συγνώμη. Είναι σημαντικό να μην ενθαρρύνονται εκδικητικές συμπεριφορές και τα επεισόδια αυτά να έχουν πραγματικά μικρή χρονική διάρκεια και μικρό αντίκτυπο.       

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top