Now Reading
Πίνατε και καπνίζατε χωρίς να ξέρετε ότι είστε έγκυος. Να ανησυχείτε;

Πίνατε και καπνίζατε χωρίς να ξέρετε ότι είστε έγκυος. Να ανησυχείτε;

Τι απαντούν οι ειδικοί για τις καταχρήσεις τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Έχει συμβεί σε πολλές από εμάς: Ένα βράδυ βγαίνουμε με τους φίλους μας και πίνουμε μερικά ποτηράκια παραπάνω. Λίγο καιρό αργότερα, ενώ περιμένουμε μάταια να αδιαθετήσουμε, το τεστ εγκυμοσύνης που κάνουμε βγαίνει θετικό. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα: Η χαρά μας συνοδεύεται από ένα βασανιστικό ερώτημα: η πρόσφατη κραιπάλη μας θα έχει επιπτώσεις στο μωρό;

Η «Εγκυκλοπαίδεια της εγκυμοσύνης» (εκδ. Ψυχογιός), ένας μεγάλος οδηγός με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται μια εγκυμονούσα, απαντά και σε αυτό το ερώτημα: «Ήπια και κάπνισα προτού συνειδητοποιήσω ότι είμαι έγκυος. Θα έχει βλάψει αυτό το μωρό μου;». Τι λένε λοιπόν οι ειδικοί;

«Πιθανότατα ένα δυο ποτά και μερικά τσιγάρα δεν έχουν βλάψει το μωρό σας, θα πρέπει όμως να σταματήσετε αμέσως για να μειώσετε τον κίνδυνο υγείας για εσάς και το μωρό σας. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά επηρεάζουν την ανάπτυξη των οργάνων, η οποία δεν ξεκινάει πριν από την πέμπτη εβδομάδα.

Αμέσως μόλις ανακαλύψετε πως είστε έγκυος, ωστόσο, θα πρέπει να απέχετε εντελώς από το αλκοόλ και να κόψετε το κάπνισμα. Εάν πίνετε ή καπνίζετε πολύ και συνεχίσετε αυτή την περίοδο, διακινδυνεύετε να βλάψετε και τη δική σας υγεία και του μωρού σας.

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ανάπτυξη του πλακούντα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο μωρό, με αποτέλεσμα χαμηλό βάρος γέννησης και περισσότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο της θνησιγένειας.

Δείτε Επίσης

Η τακτική ή μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, το οποίο καταστρέφει το νευρικό σύστημα του μωρού και εμποδίζει την ικανότητά του να προσαρμοστεί καλά μετά τον τοκετό».

Εν ολίγοις, αν η κατάχρηση αλκοόλ έγινε πριν από την πέμπτη εβδομάδα εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αρκεί να κόψετε μαχαίρι το ποτό και το κάπνισμα μόλις πάρετε το θετικό αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης στα χέρια σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top