Now Reading
Πέντε προτάσεις για παιχνίδι φαντασίας και νοητικής ανάπτυξης

Πέντε προτάσεις για παιχνίδι φαντασίας και νοητικής ανάπτυξης

Η διέγερση της παιδικής φαντασίας είναι σημαντική για τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού και ιδίως για…

fsnta

 

Η διέγερση της παιδικής φαντασίας είναι σημαντική για τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού και ιδίως για την ανάπτυξη των εκτελεστικών του δεξιοτήτων. Με τον όρο εκτελεστικές δεξιότητες/λειτουργίες εννοούμε την ικανότητα του παιδιού να οργανώνει τις σκέψεις του και να εκτελεί τις δραστηριότητές του, να βάζει προτεραιότητες και να λαμβάνει αποφάσεις. Ως εκ τούτου οι εκτελεστικές δεξιότητες είναι σημαντικές για την επιτυχή προσαρμογή του παιδιού στο περιβάλλον.
Ανεπάρκεια/διαταραχή αυτών των δεξιοτήτων παρατηρείται μεταξύ άλλων σε αναπτυξιακές διαταραχές, όπως για παράδειγμα στη διαταραχή ελλειματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD) και τον αυτισμό.

 

Ακολουθούν πέντε προτάσεις για το πώς μπορείτε να διεγείρετε τη φαντασία του παιδιού σας μέσα από το παιχνίδι και να συμβάλετε στη νοητική του ανάπτυξη.

-Αφιέρωσε χρόνο στο να κάνεις ερωτήσεις και να περιμένεις το παιδί σου να απαντήσει. Π.χ. ξεκίνησε να αφηγείσε μία ιστορία και ζήτησε από το παιδί σου να φανταστεί και να διηγηθεί τη συνέχεια. Ο χρυσός κανόνας είναι αφού θέτεις μία ερώτηση να περιμένεις μετρώντας σιωπηλά μέχρι το δέκα, και μετά να ξαναρωτάς ή να συνεχίζεις τη διήγηση.

-Ενθάρρυνε το παιδί σου να δημιουργεί από πρωτότυπα υλικά, π.χ. ένα κολιέ από ζωγραφισμένα μανταλάκια.

‘-Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να..’ περπατήσεις, χορέψεις αυτόν το ρυθμό, ζωγραφίσεις ένα δέντρο, γράψεις το όνομά σου, φτιάξεις μία ομελέτα κτλ.

-Ενθάρρυνε το παιχνίδι υποκριτικής (pretend play) με τη βοήθεια σεναρίων role-play

Δείτε Επίσης

-Κινητοποίησε τη φαντασία του παιδιού σου συμπεριλαμβάνοντας στο ‘παιχνίδι φαντασίας’ και τις πέντε αισθήσεις.
Διάλεξε μία λέξη (π.χ. ουρανός, άνοιξη, ευτυχία κτλ.) και ζήτησέ του πώς φαντάζεται αυτή τη λέξη στην όψη, την αφή, την όσφρηση, την ακοή, τη γεύση της.

Καλή διασκέδαση!

http://childandplay.blogspot.com

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top