Now Reading
Ο παραμορφωτικός καθρέφτης της εφηβείας

Ο παραμορφωτικός καθρέφτης της εφηβείας

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να έχουν μια καλή εικόνα για το σώμα και τον εαυτό τους

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και η γνώμη μας για την εξωτερική μας εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχική μας υγεία και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τις ασχολίες και τις επιλογές της καθημερινότητάς μας. Στην εφηβεία με όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και την ανάπτυξη των εφήβων τα παιδιά αρχίζουν να ασχολούνται και να προβληματίζονται με τη δική τους εξωτερική εμφάνιση. Στα πλαίσια της αυτονομίας και των τάσεων ανεξαρτησίας που παρουσιάζουν, θέλουν να έχουν γνώμη για το ντύσιμο, το χτένισμα και το κούρεμα των μαλλιών τους, το μακιγιάζ (τα κορίτσια) αλλά και πιο αντισυμβατικά στοιχεία όπως piercing ή τατουάζ…

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα πρότυπα που είναι στη μόδα, τα reality στην τηλεόραση αλλά και τα talent shows που έχουν μεγάλη ακροαματικότητα επηρεάζουν στις στιλιστικές επιλογές των εφήβων και νιώθουν πίεση στο να βρουν το δικό τους στιλ και να είναι αρεστή από τους άλλους. Το πώς τους βλέπουν οι άλλοι και κυρίως οι συνομήλικοί τους τους δημιουργεί έξτρα άγχος.

Η ακμή, τα σημάδια στο πρόσωπό τους, το να καλύψουν τις ατέλειες, η τριχοφυΐα για τα αγόρια (ή η έλλειψή της), το πώς μυρίζουν, αν ιδρώνουν, αρχίζουν να μπαίνουν στις ανασφάλειες, στους προβληματισμούς τους σε αυτά που τα απασχολούν σε καθημερινή βάση.

Το τι θα φορέσουν, τι ρούχα έχουν, αν έχουν αρκετά αξεσουάρ, το να μη βάλουν συνέχεια τα ίδια ρούχα, ξαφνικά τους ενδιαφέρει και αρχίζουν να προσέχουν και τι φοράνε οι άλλοι, πώς ντύνονται, τι φανερώνουν οι ενδυματολογικές επιλογές ενός ατόμου για το χαρακτήρα του.

Ταυτόχρονα τους απασχολεί το βάρος τους και οι διατροφικές επιλογές τίθενται στο τραπέζι. Από το άγχος ή την πίεση ενδέχεται να εμφανίσουν διατροφικές διαταραχές, ανορεξία ή τάσεις παχυσαρκίας. Συζητήστε μαζί τους και φτιάξτε ένα διατροφικό πλάνο σε συνεργασία με έναν διατροφολόγο-διαιτολόγο.

Δείτε Επίσης

Εσείς ως γονείς μπορείτε να καταλάβετε πολλά για το χαρακτήρα του παιδιού σας προσέχοντας το στιλ και τις επιλογές του. Αν επιλέγει σκούρα χρώματα, μονόχρωμα, αν προσέχει ή όχι την εμφάνισή του, αν την προσέχει υπερβολικά.

Αυτό που πρέπει να συνεχίζετε να κάνετε είναι να δείχνετε ότι το στηρίζετε, το αποδέχεστε και το αγαπάτε. Να πηγαίνετε για ψώνια μαζί. Να φροντίζετε να του έχετε μάθει να προσέχει το σώμα του και την υγιεινή του. Να έχετε το νου σας να κάνει όλα τα απαραίτητα ιατρικά ραντεβού του. Να μιλάτε μαζί του για ανασφάλειες, φόβους, προβληματισμούς. Να το βοηθάτε αν έχει απορίες ή αν ζητάει τη γνώμη σας. Να το ενθαρρύνετε να ψάξει και να βρει το δικό του στιλ και να το πείσετε ότι το σημαντικότερο είναι να νιώθει εκείνο άνετα και όμορφα στα ρούχα και στο σώμα του. Να ελέγχετε τη συνετή χρήση του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, σημαντικό είναι να προσέχετε το δικό σας παράδειγμα και τι είδους μηνύματα του περνάτε. Φροντίστε να του προσφέρετε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Και πάνω απ’ όλα να έχετε προνοήσει να το έχετε βοηθήσει να έχει χτίσει από νωρίς μια υγιή σχέση με το σώμα, την εικόνα και την εμφάνισή του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top