Now Reading
Ο εγκέφαλος των νεογέννητων μωρών αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για την ανάπτυξη του παιδιού

Ο εγκέφαλος των νεογέννητων μωρών αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για την ανάπτυξη του παιδιού

Μια νέα μελέτη εστίασε στις ασυμμετρίες του βρεφικού εγκεφάλου προσπαθώντας να κατανοήσει τον ρόλο τους

Ερευνητές, που δημοσιεύουν στο Nature Human Behaviour, εξέτασαν πόσο διαφορετική (ασύμμετρη) ήταν η αριστερή και η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου των μωρών όσον αφορά το σχήμα και τα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας για να δημιουργήσουν ένα σημείο αναφοράς για μελλοντικές μελέτες για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ασυμμετρίες σχετίζονται με εγκεφαλικές διαταραχές.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα άτομα με και χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν διαφορετικές εγκεφαλικές ασυμμετρίες. Υπάρχει περιορισμένη κατανόηση του πόσο ασύμμετρος είναι ο εγκέφαλος των μωρών κατά τη γέννηση και δεδομένου ότι τα μωρά ενεργούν διαφορετικά από τους ενήλικες και δεν μπορούν να κάνουν εργασίες κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, αυτή η μελέτη είχε στόχο να κατανοήσει πόσο ασύμμετρος είναι ο εγκέφαλος κατά τη γέννηση, αν όχι καθόλου.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ασυμμετρίες σε 442 υγιή νεογέννητα νεογνά (νεογέννητα τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση) χρησιμοποιώντας απεικονίσεις MRI που έδειχναν τη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου, από το Developing Human Connectome Project.

Αυτές οι διαφορές συγκρίθηκαν με παρόμοια πρότυπα που λήφθηκαν από 103 πρόωρα νεογνά που σαρώθηκαν στην ίδια ηλικία, καθώς και με 1.110 υγιείς νεαρούς ενήλικες από το Human Connectome Project.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε την παρουσία πολλών εγκεφαλικών ασυμμετριών στις περιοχές που είναι υπεύθυνες για εργασίες γλώσσας και όρασης, όπως η αναγνώριση προσώπου. Επιπλέον, διαπιστώσανε ότι οι ασυμμετρίες του εγκεφάλου στα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα ήταν ίδιες με εκείνες των μωρών που γεννήθηκαν στην ώρα τους.

Αυτό είναι σημαντικό, επειδή το να γεννηθεί κανείς πρόωρα επηρεάζει σχεδόν όλες τις άλλες πτυχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου εκτός από την εγκεφαλική ασυμμετρία, δήλωσε ο Logan Williams, Ph.D. φοιτητής της Σχολής Βιοϊατρικών Μηχανικών & Επιστημών Απεικόνισης.

Και πρόσθεσε, «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ασυμμετρίες του εγκεφάλου είναι πολύ σημαντικές για τη μελλοντική ανάπτυξη του εγκεφάλου».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος των νεογνών είναι πολύ ασύμμετρος και παρουσιάζει παρόμοια μοτίβα με τους ενήλικες. Αυτό το εύρημα θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και επιτρέπουν στους επιστήμονες να ερμηνεύουν μελέτες όπου διερευνούν αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες καταστάσεις υγείας.

Δομική και λειτουργική ασυμμετρία του νεογνικού εγκεφαλικού φλοιού

Τα χαρακτηριστικά της ασυμμετρίας του εγκεφάλου έχουν εμπλακεί σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών διαδικασιών. Ωστόσο, η προέλευσή τους εξακολουθεί να είναι ελάχιστα κατανοητή.

Δείτε Επίσης

Εδώ διερευνήσανε τις ασυμμετρίες του φλοιού σε 442 υγιή νεογέννητα τελειόμηνα χρησιμοποιώντας εικόνες δομικού και λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού από το Developing Human Connectome Project. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι ο νεογνικός φλοιός είναι αξιοσημείωτα ασύμμετρος τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία.

Οι φλοιώδεις ασυμμετρίες που παρατηρήθηκαν στον όρο κοόρτη ενοποιήθηκαν με δύο τρόπους: συγκρίνοντάς τες με φλοιώδεις ασυμμετρίες που παρατηρήθηκαν σε 103 πρόωρα νεογνά που σαρώθηκαν σε ηλικία ισοδύναμης διάρκειας και συγκρίνοντας δομικές ασυμμετρίες με αυτές που παρατηρήθηκαν σε 1.110 υγιείς νεαρούς ενήλικες από το Human Connectome Project.

Ενώ οι συσχετίσεις με τον πρόωρο τοκετό και το βιολογικό φύλο ήταν ελάχιστες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ γέννησης και ενηλικίωσης.

Newborn Babies’ Brains Reveal New Insights in Child Development – Neuroscience News

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top