Now Reading
Οι τρεις πιο σημαντικές ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι τρεις πιο σημαντικές ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών σύμφωνα με τους ειδικούς

Που ωστόσο σήμερα οι γονείς αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν

Ο φόβος της κοινωνίας για το πώς η τεχνολογία βλάπτει την ικανότητα των παιδιών μας να επικεντρώνονται και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους έχει πάρει δραματικές εκτάσεις – και πολλοί γονείς έχουν καταφύγει σε ακραία μέτρα.
Μια γρήγορη αναζήτηση στο YouTube αποκαλύπτει χιλιάδες βίντεο γονέων που εισβάλλουν στα δωμάτια των παιδιών τους, αποσυνδέοντας τους υπολογιστές ή τις κονσόλες παιχνιδιών και σπάζοντας τις συσκευές σε κομμάτια.
Αλλά αυτό που οι περισσότεροι γονείς δεν καταλαβαίνουν: Η τεχνολογία δεν είναι το πρόβλημα και η επιβολή αυστηρών κανόνων σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας δεν είναι η λύση. Αντίθετα, είναι οι βασικές αιτίες των περισπασμών της παιδικής ηλικίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τα παιδιά έχουν ψυχολογικές ανάγκες

Ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα απαιτεί τα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να λειτουργεί σωστά, η ανθρώπινη ψυχή έχει τις δικές της ανάγκες για να ανθίσει. Οι περισπασμοί ευνοούν τις ελλείψεις. Έτσι, όταν τα παιδιά δεν έχουν τα «ψυχολογικά θρεπτικά συστατικά» που απαιτούν, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν περισσότερες ανθυγιεινές συμπεριφορές και να αναζητούν ικανοποίηση – συχνά σε εικονικά περιβάλλοντα.

Εάν θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά με μεγάλη επιτυχία και «δυσδιάκριτα», αυτά είναι τα τρία πιο σημαντικά ψυχολογικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να ικανοποιηθούν:

Αυτονομία

Μπορεί να ακούγεται σαν μια φρικτή ιδέα, αλλά το να δίνεις στο παιδί σου ελευθερία ελέγχου επί των επιλογών του μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κάτι εξαιρετικά καλό. Σύμφωνα με μια μελέτη που διενεργήθηκε από δύο καθηγητές ψυχολογίας, τη Marciela Correa-Chavez και την Barbara Rogoff, τα παιδιά των Μάγια που έχουν λιγότερη έκθεση στην επίσημη εκπαίδευση δείχνουν «πιο σταθερή προσοχή και μάθηση από τους ομολόγους τους από τις οικογένειες των Μάγια με εκτεταμένη συμμετοχή στη δυτική εκπαίδευση».

Σε συνέντευξή της στο NPR, η Δρ. Suzanne Gaskins, η οποία μελετούσε τα χωριά των Μάγια εδώ και δεκαετίες, εξήγησε ότι πολλοί γονείς των Μάγια δίνουν στα παιδιά τους τεράστια ελευθερία. «Αντί να θέσει ο γονέας τον στόχο – και έπειτα να πρέπει να προσφέρει δέλεαρ και ανταμοιβές για να επιτύχει αυτόν τον στόχο – το παιδί θέτει τον στόχο», είπε. «Τότε οι γονείς υποστηρίζουν αυτόν τον στόχο όσο μπορούν».

Η πιο επίσημη σχολική εκπαίδευση στην Αμερική και παρόμοιες βιομηχανικές χώρες, από την άλλη πλευρά, είναι η αντίθεση ενός τόπου όπου τα παιδιά έχουν την αυτονομία να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Στη μελέτη της, η Rogoff σημειώνει: «Μπορεί [μερικά Αμερικάνα] παιδιά να εγκαταλείψουν τον έλεγχο της προσοχής τους όταν την διαχειρίζεται πάντα ένας ενήλικας».

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: Αντί να είστε αυτός που επιβάλλει αυστηρούς κανόνες σε πράγματα όπως η χρήση τεχνολογίας, βοηθήστε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τα δικά τους όρια. Ο στόχος τους είναι να κάνουν τα παιδιά να κατανοήσουν γιατί ο χρόνος της οθόνης τους πρέπει να είναι περιορισμένος. Όσο περισσότερο παίρνετε αποφάσεις μαζί τους, τόσο περισσότερο μπορεί να είναι πρόθυμοι να ακούσουν την καθοδήγησή σας.

Ικανότητα

Σκεφτείτε κάτι που σας αρέσει, και στο οποίο νιώθετε ότι είστε καλοί. Η ικανότητά σας αυτή σαν κάνει να νιώθετε όμορφα, έτσι δεν είναι; Και αυτό το συναίσθημα μεγαλώνει παράλληλα με την ικανότητά σας να γίνεστε όλο και καλύτεροι στη ζωή.

Δυστυχώς, η χαρά της προόδου είναι ένα αίσθημα που εξασθενεί μεταξύ των παιδιών σήμερα. Πολύ συχνά, στα παιδιά δίνεται το μήνυμα ότι δεν είναι ικανοί σε αυτό που κάνουν. Οι τυποποιημένες δοκιμές, για παράδειγμα, αποτελούν σημαντική συμβολή σε αυτό το πρόβλημα, επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι διαφορετικά παιδιά έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εάν ένα παιδί δεν τα πηγαίνει καλά στο σχολείο και δεν έχει την απαραίτητη εξατομικευμένη υποστήριξη, μπορεί να αρχίσει να πιστεύει ότι η επίτευξη ικανοτήτων είναι αδύνατη. Έτσι σταματούν να προσπαθούν. Ελλείψει ικανότητας στην τάξη, τα παιδιά στρέφονται σε δυνητικά ανθυγιεινά υποκατάστατα για να βιώσουν την αίσθηση της ανάπτυξης και της εξέλιξης.

Οι εταιρείες που δημιουργούν παιχνίδια, εφαρμογές και άλλους πιθανούς περισπασμούς είναι στην ευχάριστη θέση να καλύψουν αυτό το κενό πωλώντας έτοιμες λύσεις ως προς τα «ψυχολογικά θρεπτικά συστατικά» που χρειάζονται τα παιδιά. Όλα αυτά τα επιτεύγματα παρέχουν τη γρήγορη ανατροφοδότηση του επιτεύγματος που αισθάνεται καλά.

Δείτε Επίσης

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: Διευκολύνετε τις δομημένες ακαδημαϊκές ή αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και τις πιέσεις και τις προσδοκίες που τις περιβάλλουν. Κάντε μια συζήτηση με το παιδί σας για το τι του αρέσει να κάνει και ενθαρρύνετέ το να το συνεχίσει με τρόπους όπου μπορεί να επιτύχει ένα ικανοποιητικό για το ίδιο επίπεδο δεξιοτήτων.

Σχετικότητα

Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται σημαντικά για τους άλλους – και το αντίστροφο. Η ευκαιρία να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη (και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν κοινωνικές δεξιότητες) επικεντρώνεται στις ευκαιρίες για παιχνίδι με άλλους.

Στον σημερινό κόσμο, ωστόσο, η ίδια η φύση του παιχνιδιού αλλάζει γρήγορα. Ενώ οι προηγούμενες γενιές είχαν το δικαίωμα να παίζουν μετά το σχολείο και να σχηματίσουν στενούς κοινωνικούς δεσμούς, πολλά παιδιά σήμερα μεγαλώνουν από γονείς που περιορίζουν το παιχνίδι στην ύπαιθρο, λόγω των σύγχρονων κινδύνων που καιροφυλακτούν.

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο ελεύθερος χρόνος παιχνιδιού των παιδιών μειώνεται συνεχώς και τους εμποδίζει να μετατραπούν σε ενήλικες με επαρκή αυτοπεποίθηση. Δυστυχώς, αυτή η συνθήκη αφήνει πολλά παιδιά χωρίς άλλη επιλογή από το να παραμείνουν στο σπίτι, να παρακολουθήσουν δομημένα προγράμματα ή να βασίζονται στην τεχνολογία για να συνδεθούν με άλλους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς: Δώστε στα παιδιά σας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για προσωπικές αλληλεπιδράσεις με άλλα άτομα της ηλικίας τους. Αυτό θα τους βοηθήσει να βρουν τις συνδέσεις που διαφορετικά θα αναζητούσαν στο διαδίκτυο ή μέσω των κοινωνικών μέσων.

Πηγή: cnbc.com

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top