Now Reading
Οι παράγοντες της πατρότητας επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι μπαμπάδες περνούν χρόνο με τα παιδιά

Οι παράγοντες της πατρότητας επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι μπαμπάδες περνούν χρόνο με τα παιδιά

Οι πόροι, οι σχέσεις και οι γονεϊκές πεποιθήσεις ενός πατέρα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο περνά χρόνο με τα παιδιά του και φροντίζει οικονομικά την οικογένειά του, σύμφωνα με μια μελέτη

Τα ευρήματα της έρευνα δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο στο Journal of Family Issues. Οι πόροι, οι σχέσεις και οι γονεϊκές πεποιθήσεις του πατέρα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο περνάει χρόνο με τα παιδιά του και φροντίζει οικονομικά την οικογένειά του, διαπιστώνει μια μελέτη της Σχολής Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Steinhardt του NYU.

«Βρήκαμε ότι μια σειρά από διαφορετικά χαρακτηριστικά επηρέασαν τη συμμετοχή του πατέρα με μοναδικούς τρόπους, από τη φροντίδα μέχρι την οικονομική επένδυση. Για παράδειγμα, αυτό που προέβλεπε πόσο συχνά διάβαζαν οι πατέρες στα παιδιά τους δεν ήταν μόνο το μορφωτικό τους επίπεδο, αλλά και οι πεποιθήσεις τους για τους ρόλους των φύλων στην οικογένεια», δήλωσε η Tamarie Macon, επίκουρη καθηγήτρια εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο NYU Steinhardt και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η ουσία της έρευνας: Και οι δομικές συνθήκες και οι προσωπικές πεποιθήσεις των πατέρων έχουν σημασία».

Οι ερευνητές τείνουν να εστιάζουν σε δύο βασικούς τρόπους με τους οποίους οι γονείς επενδύουν στα παιδιά τους: χρόνο και χρήμα. Τι καθορίζει πώς –και πόσο– ένας πατέρας επενδύει στα παιδιά του; Η τρέχουσα μελέτη εξέτασε εάν και πώς το εισόδημα και τα επίπεδα εκπαίδευσης ενός πατέρα, οι σχέσεις στο σπίτι και οι απόψεις του για τη γονική μέριμνα σχετίζονται με τη συμμετοχή του, όπως μετράται από τον χρόνο που αφιερώνει με στα παιδιά σε διάφορες δραστηριότητες καθώς και η οικονομική του εμπλοκή στην οικογένεια.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη προέρχονται από τη μελέτη Early Head Start Father Involvement with Toddlers. Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 478 εθνικά και φυλετικά διαφορετικοί πατέρες χαμηλού εισοδήματος.

Οι ερευνητές επισκέφθηκαν τους πατέρες στα σπίτια τους όταν τα παιδιά τους ήταν 2 ετών και συνέλεξαν πληροφορίες για τα δημογραφικά και προσωπικά χαρακτηριστικά των πατέρων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της φυλής/εθνικότητας και των πόρων, όπως μετρήθηκαν με βάση το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο.

Οι ερευνητές έθεσαν επίσης μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις δραστηριότητες που κάνουν οι πατέρες με τα παιδιά τους, τη σχέση πατέρα-μητέρας και τις προσωπικές πεποιθήσεις τους ως γονείς.

Οι πατέρες ανέφεραν πόσο συχνά περνούσαν χρόνο με τα παιδιά τους σε 33 διαφορετικές δραστηριότητες, όπως παιχνίδι, δραστηριότητες φροντίδας όπως προετοιμασία γευμάτων, γνωστικές δραστηριότητες όπως η ανάγνωση ιστοριών σε ένα παιδί και κοινωνικές δραστηριότητες όπως επίσκεψη σε φίλους και οικογένεια.

Όσον αφορά τις σχέσεις τους, οι πατέρες ρωτήθηκαν αν μένουν στο σπίτι, πώς είναι η σχέση τους με τη μητέρα του παιδιού και αν το ζευγάρι βρίσκεται συχνά σε σύγκρουση. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η ποιότητα της σχέσης πατέρα-μητέρας σχετίζεται με τη συμμετοχή του πατέρα με τα παιδιά του και η σύγκρουση μεταξύ των γονέων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη συμμετοχή.

Τέλος, οι πατέρες ρωτήθηκαν για τα συναισθήματά τους σχετικά με το αν οι άνδρες πρέπει να είναι ο οικονομικός πάροχος της οικογένειάς τους, τη σημασία της επένδυσης στα παιδιά για να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξή τους και τις πεποιθήσεις σχετικά με τους παραδοσιακούς κανόνες φύλου.

Η ανάλυση των ερευνητών διαπίστωσε ότι οι πόροι ενός πατέρα –η εκπαίδευση και τα χρήματα– συνδέονταν με διαφορετικές μορφές συμμετοχής με διαφορετικούς τρόπους. Οι πιο μορφωμένοι πατέρες αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους σε δραστηριότητες φροντίδας και γνωστικές δραστηριότητες, αλλά λιγότερο χρόνο σε κοινωνικές δραστηριότητες. Οι πατέρες με υψηλότερα εισοδήματα συμμετείχαν περισσότερο στο να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε θρησκευτικές λειτουργίες, αλλά λιγότερο σε σπάνιες δραστηριότητες όπως να πηγαίνουν στο ζωολογικό κήπο ή σε ένα μουσείο.

Δείτε Επίσης

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν βρει μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ του εισοδήματος και της δέσμευσης, αυτή η μελέτη δείχνει ότι αντί να μειώνεται η συνολική εμπλοκή του πατέρα με μεγαλύτερο εισόδημα, το εισόδημα μπορεί να σχετίζεται θετικά με ορισμένες πτυχές της εμπλοκής και αρνητικά με άλλες.

«Για παράδειγμα, οι πατέρες με υψηλότερο εισόδημα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα τα Σαββατοκύριακα σε σχέση με την εβδομάδα εργασίας και να εστιάζουν τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες το Σαββατοκύριακο, όπως η παρακολούθηση θρησκευτικών λειτουργιών», είπε η Macon. «Ο διαχωρισμός της εκπαίδευσης και του εισοδήματος ως δύο πτυχών των πόρων του πατέρα, οι οποίοι συχνά συνδυάζονται σε ένα ενιαίο μέτρο της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αποκάλυψε διαφορικές συσχετίσεις με την επένδυση χρόνου και οικονομικών από τον πατέρα».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πατέρες που ζουν με τα παιδιά τους περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί τους σε διάφορες δραστηριότητες και οι διαφωνίες μεταξύ πατέρων και μητέρων συνδέονταν αρνητικά με τους πατέρες να συντρέχουν οικονομικά τις οικογένειές τους.

Οι πεποιθήσεις των πατέρων για την ανατροφή των παιδιών επηρέασαν επίσης τις γονεϊκές συμπεριφορές. Οι πατέρες που πίστευαν ότι ο ρόλος τους ως χρηματοοικονομικός πάροχος ήταν πολύ σημαντικός ανέφεραν περισσότερες οικονομικές παροχές, ενώ οι πατέρες που ανέφεραν ότι η επένδυση στην ανάπτυξη των παιδιών τους ήταν πολύ σημαντική, συμμετείχαν περισσότερο στη φροντίδα. Τέλος, οι πατέρες που ενέκριναν τις παραδοσιακές νόρμες φύλου συμμετείχαν σε λιγότερο φροντιστηριακές και γνωστικές δραστηριότητες.

«Οι απόψεις των πατέρων για τον ρόλο τους σχετίζονται με συγκεκριμένες πτυχές της εμπλοκής τους πέρα από τους πόρους, τις σχέσεις και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά», είπε η Macon. «Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν τη σημασία του σχεδιασμού της ανατροφής μεταξύ των παρεμβάσεων που λαμβάνουν υπόψη τις πεποιθήσεις και τις αξίες των πατέρων, όχι μόνο τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους ως προς τη γονική μέριμνα».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top