Now Reading
Οι επιστήμονες ξέρουν ποια βιβλία θα κάνετε δώρο στα παιδιά σας

Οι επιστήμονες ξέρουν ποια βιβλία θα κάνετε δώρο στα παιδιά σας

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε παιδικά βιβλία; Μια νέα αμερικανική έρευνα δίνει την απάντηση.

Στην επιλογή παιδικών βιβλίων, η συμπεριφορά των γονιών είναι προβλέψιμη. Σε γενικές γραμμές, υποθέτουν ότι τα κορίτσια αγαπούν περισσότερο τα βιβλία από τα αγόρια και πως τα παιδιά τους προτιμούν τα βιβλία που έχουν πολλές εικόνες και σύντομα κείμενα.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers of Psychology. Οι ερευνητές έδειξαν σε 149 Αμερικανούς γονείς (στη συντριπτική πλειοψηφία τους, μητέρες με δύο παιδιά) 87 διαφορετικά παιδικά βιβλία και τους ζήτησαν να επιλέξουν εκείνα που θα αγόραζαν για τα παιδιά τους, δικαιολογώντας τις αποφάσεις τους.

Όπως ανακάλυψαν, οι γονείς πιστεύουν ότι τα κορίτσια απολαμβάνουν περισσότερο τα βιβλία από τα αγόρια και ότι τα παιδιά τους δεν θα προτιμούσαν τα εικονογραφημένα βιβλία που δεν αρέσουν και σε εκείνους. Προτιμούν, επίσης, να αγοράζουν, βραβευμένα ή διάσημα βιβλία, καθώς όσα περιέχουν τα πιο σύντομα κείμενα. Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι γονείς σπάνια επιλέγουν βιβλία με πρωταγωνίστριες γυναίκες, καθώς πιστεύουν ότι δεν θα συγκινήσουν τους μικρούς αναγνώστες γένους αρσενικού.

Ωστόσο, όπως σχολίασαν οι ειδικοί, δεν πρέπει να απορρίπτουμε χωρίς δεύτερη σκέψη τα βιβλία με μεγαλύτερα κείμενα, καθώς αυτά έχουν συνήθως τη δυνατότερη πλοκή και τη δύναμη να εμπνεύσουν τα παιδιά να ταυτιστούν με τους χαρακτήρες τους.

Δείτε Επίσης

Τα συμπεράσματα της έρευνας βοηθούν τους ειδικούς να κατανοήσουν λίγο περισσότερο όχι μόνο τις αγοραστικές συνήθειες των γονέων, αλλά και τη νοοτροπία τους. «Μια στενή εξέταση του περιεχομένου των εικονογραφημένων βιβλίων μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τις συγκεκριμένες πολιτιστικές δημιουργίες και το πώς αυτά τα βιβλία συνδέονται με τις καθημερινές επιλογές των γονέων», καταλήγουν οι ερευνητές.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top